Με ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει την κυβέρνηση και φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ Τους τελευταίους μήνες όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες βομβαρδίζονταν καθημερινά από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συστημικούς διανοούμενους και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι δήθεν η ανεργία στην Ελλάδα έπεσε κάτω του 10% (σε μονοψήφιο ποσοστό).
Μόνο η ΕΝΥΠΕΚΚ, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με παρεμβάσεις της είχε υποστηρίξει ότι τα ευρήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι πρέπει να αναμένουμε τα οριστικά ευρήματα από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ.
Πράγματι με την από 1-3-2024 ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε για τον Ιανουάριο 2024 ποσοστό ανεργίας 10,4% και 495.132 ανέργους.
Για δε τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 ανακοίνωσε προχθές ποσοστά ανεργίας 10,6%, 10,8% και 10,4% αντιστοίχως, ενώ τότε είχε δημοσιεύσει 9,3%, 9,4% και 9,2% αντιστοίχως, όπως φαίνεται στον Πίνακα 4 (σελ. 5) της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν το αφήγημα για δήθεν «ανάπτυξη» με αύξηση των μισθών και μείωση της ανεργίας, προσέτρεξε να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις για ανεργία κάτω του 10% και δεν ανέμενε τα τελικά (αναθεωρημένα) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Έτσι, σήμερα αποκαλύπτεται ότι μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας ουδέποτε είχαμε στη χώρα μας, μετά την είσοδό μας στο ΔΝΤ!!
Εξάλλου, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, η ανεργία θα σταθεροποιηθεί και τα επόμενα χρόνια σε υψηλά επίπεδα καθότι η όλο και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογικών παραγωγικών μεθόδων (με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και την ταχύτατη ψηφιοποίηση κυρίως των υπηρεσιών), πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα, ακόμη και επαγγέλματα μέσης και ανώτερης εξειδίκευσης, κινδυνεύουν να καταργηθούν, αν δεχτούμε και πρόσφατες Εκθέσεις Παγκόσμιων Οργανισμών (ΔΝΤ, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Eurostat).
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων και των γυναικών, σε σταθερές θέσεις εργασίας που προσφέρουν ασφάλεια, ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Γι’αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή τα ανακοινωθέντα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ αφού άλλωστε δεν καταμετρά τους μακροχρόνια ανέργους και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα ευρήματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία για δεκαετίες καταγράφει εγκυρότερα και ασφαλέστερα το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην πατρίδα μας.
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ
πηγή:https://enypekk.gr/wp-content/uploads/2024/03/%CE%9F%CE%A5%CE%94%CE%95%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%95-%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%A9%CE%98%CE%97%CE%9A%CE%95-%CE%97-%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91.pdf