Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Η ανεκτίμητη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πατρίδα - Ο άγρυπνος φρουρός της Εθνικής μας ασφάλειας




       Η ομιλία, Ύμνος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, της Κας Αλεξάνδρας Βάγγη, στον Εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων



«Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα… αλλά και γιορτή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Προστάτις και Σωτήρας πάντων των ευσεβών και καταφυγή των κατατρεγμένων η Παναγία μας, Υπέρμαχος Στρατηγός,  Οδηγήτρια  και Σκέπη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και σε περιόδους ειρήνης.

Υπό την προστασία Της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία, διαφύλαξαν με αποτελεσματικότητα την ελευθερία, την εθνική  μας ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καταγράφοντας λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού.

 Τα Εισόδια της Θεοτόκου, σηματοδοτούν την εύνοια του Θεού στους ανθρώπους. Είναι η προαναγγελία της έλευσης του Χριστού, η πραγματοποίηση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας, για την σωτηρία του κόσμου, αλλά και η μέρα που επιλέχθηκε από το Ελληνικό Έθνος, να αποδίδει τιμές και να γιορτάζει με την πρέπουσα επισημότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Στο πέρασμα των χρόνων, οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι διαθέτουν τα ψυχικά αποθέματα, να ανταπεξέλθουν σε κάθε περίσταση, δείχνοντας θάρρος, ανδρεία, ψυχικό σθένος και αποφασιστικότητα ν’ αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Οι ενέργειές τους εναντίον κάθε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, δεν στηρίζονται σε μια ενστικτώδη παρόρμηση ή σε ενθουσιασμό. Αποτελούν πολεμική αρετή, προϊόν παιδείας, φιλοπατρίας, υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας,  μα πάνω απ’ όλα αφοσίωση στο  ιερό καθήκον  για την προάσπιση όλων εκείνων, που με τόσες αιματηρές θυσίες απέκτησαν, ανέδειξαν και διαμόρφωσαν οι πρόγονοί μας.

Ανατρέχοντας στην υπέρλαμπρη ιστορία του Έθνους μας, διαπιστώνουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, ώστε δικαίως να θεωρούνται ο αδιαφιλονίκητος εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Αν επιδιώξουμε να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πέρασμα των χρόνων, αναμφισβήτητα θα καταγράψουμε μια πολύμορφη, ποικίλη και ανεκτίμητη προσφορά προς την ελληνική κοινωνία, που αποδέχεται και επευφημεί η πλειονότητα του ελληνικού λαού.

  Η προσφορά τους, δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση και αποτροπή κάθε εξωτερικής απειλής, αλλά και σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε περιόδους ειρήνης, παρέχοντας ανακούφιση στους πολίτες, ιδιαίτερα στην περίπτωση των απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών της χώρας μας.

 Υγειονομικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές και μορφωτικές, οργάνωση αποστολών σε φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και πυρκαγιές, αεροδιακομιδές, αποκατάσταση έργων, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο, με κάθε κόστος ακόμη και ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Γίνονται ένα με τις τοπικές κοινωνίες ειδικά στις περιπτώσεις που οι κοινωνικές υπηρεσίες και κρατικοί μηχανισμοί  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Τα στρατευμένα παιδιά και οι Έλληνες Αξιωματικοί είναι εκεί με επιχειρησιακό σχέδιο, τάξη και πειθαρχία, ταχύτητα, ευελιξία και άριστη γνώση ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να βοηθήσουν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Η προσφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και  μεταναστευτικού ζητήματος έχει παγκοσμίως αναγνωριστεί ως αγώνας και προσφορά ανθρωπισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική πλευρά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας κατέχουν μια υψηλή θέση στις καρδιές των Ελλήνων, κερδίζοντας το σεβασμό και την εκτίμησή τους, γεγονός διάχυτο, στην μακραίωνη και λαμπρή ιστορία του τόπου μας γιατί αποτελούν όχι μόνο εγγυητή ασφάλειας και σταθερότητας αλλά και ουσιαστικό και ακαταμάχητο επιχείρημα της εθνικής πολιτικής.

Σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας όπου η σκιά του πολέμου ελλοχεύει σε κάθε γωνιά  της γης, η χώρα μας καλείται να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας σε κάθε είδους προκλήσεις και εξωτερικές απειλές. Οι απαιτήσεις των λαών πληθαίνουν και η πολυπόθητη ειρήνη, που μοιάζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, φαίνεται δύσκολη να διατηρηθεί και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας μας, που βάλετε συνεχώς από ανακατατάξεις συμφερόντων και δυνάμεων και ανατροπές. Παρ’ όλο το επικίνδυνο νεφέλωμα των καιρών μας, η χώρα καταφέρνει να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας το μήνυμα της  αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων δυνάμεων που  με κάθε δυνατό τρόπο υπερασπίζονται και υπηρετούν τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας μας, για την εθνική  μας κυριαρχία.

Η σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας μας και η διατήρηση διπλωματικών συμμαχιών και συνεργασιών, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ισχύος σε Ξηρά, Αέρα και Θάλασσα, απολαμβάνει το σεβασμό και την αναγνώριση των στρατιωτικών εταίρων της περιοχής.

Ο αγώνας είναι καθημερινός και οι Ένοπλες Δυνάμεις άγρυπνος φρουρός της εθνικής μας ασφάλειας καθώς οι γείτονές μας τόσο από βορρά όσο και εξ ανατολών αμφισβητούν συνεχώς την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, ονειρευόμενοι γαλάζιες πατρίδες και σύνορα της καρδιάς τους.

Αποτελεί υποχρέωσή μας λοιπόν, η προστασία για την επιβίωση  του ελληνικού λαού και γι’ αυτό η ανάπτυξη και ενίσχυση των στρατιωτικών μας δυνάμεων, θα πρέπει να είναι αναγκαίος και πρωταρχικός στόχος της πατρίδας μας.

Θα ήταν μεγάλη παράληψή μας όμως να μην αναφερθούμε σήμερα και να μην φέρουμε στη μνήμη μας, τους νεκρούς ήρωες, τους νέους μας, που θυσίασαν τη ζωή τους, στην υπηρεσία και στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη ελευθερία της πατρίδας μας και ειδικότερα τους συντοπίτες μας, εναποθέτοντας φόρο τιμής μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής τους.  Συνάμα όμως, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη και σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων γυναίκες και άνδρες και σε όλους τους στρατεύσιμους που υπηρετούν νυχθημερόν, σε όλες τις εσχατιές της Ελλάδας, με δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσουν την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας διαθέτουν ποιότητα προσωπικού με κύρος και ισχύ ώστε να αποθαρρύνουν κάθε επιβουλή οποιουδήποτε, εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας, η Θεία Χάρη της Παναγίας, να τους καθοδηγεί και να τους προστατεύει.

Χρόνια Πολλά!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ζήτω η Ελλάδα!

 

                                                              Αλεξάνδρα  Βάγγη

                                                                 Εκπαιδευτικός  MSc