Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Να ’ναι καλά ο... μακαρίτης


 Διαιώνιση της παγκόσμιας ανισότητας με τη μεταφορά τεράστιου πλούτου πολλών τρισεκατομμυρίων στους κληρονόμους προοιωνίζονται οι διαπιστώσεις έκθεσης της UBS. 

● Τα 12 τρισ. δολάρια άγγιξε ο πλούτος των 2,5 χιλιάδων δισεκατομμυριούχων της υφηλίου.

Περισσότερο πλούτο συσσωρεύουν από τον θάνατο των συγγενών τους πλέον οι δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου, παρά από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Λίαν αποκαλυπτική για τη νέα τάση που διαμορφώνεται στη διαδικασία υπερσυσσώρευσης πλούτου στον πλανήτη –και πιο συγκεκριμένα στα χέρια μερικών εκατοντάδων δισεκατομμυριούχων– αποδεικνύεται η νέα έκθεση Billionaires Ambitions 2023 του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS.

Εστιάζοντας σε όσα κατέχει το πλουσιότερο 0,00004% της ανθρωπότητας, η έκθεση διαπιστώνει ότι από τα 137 άτομα που έγιναν δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως στη διάρκεια του 12μήνου που έληξε τον περασμένο Απρίλιο, οι 53 κληρονομήσαν συνολικά 150,8 δισ. δολάρια από την οικογένειά τους. Ποσό το οποίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 140,7 δισ. δολάρια που συσσώρευσαν αντίστοιχα στην ίδια χρονική περίοδο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οι υπόλοιποι 84 «αυτοδημιούργητοι» νέοι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη. Σύμφωνα με τη UBS, είναι η πρώτη φορά στην 9χρονη ιστορία τής εν λόγω ετήσιας έκθεσης που η επόμενη γενιά δισεκατομμυριούχων συσσωρεύει περισσότερα από κληρονομιά παρά από την εργασία της. Η τάση αυτή βαίνει μάλιστα αυξανόμενη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού, ο μέσος πλούτος των νέων «κληρονόμων δισεκατομμυριούχων» ήταν στην περίοδο που εξετάζει η έκθεση 2 δισ. δολάρια, ενώ των «επιχειρηματιών» δισεκατομμυριούχων 1,6 δισ. δολάρια. Στην Αμερική, οι «κληρονόμοι» είχαν αντίστοιχο μέσο πλούτο 2,2 δισ. δολάρια, ενώ οι «αυτοδημιούργητοι» 1,5 δισ. δολάρια. Στη ζώνη Ευρώπης, Μέσης Ανατολή και Αφρικής τέλος, ο μέσος πλούτος των κληρονόμων ήταν 4,4 δισ. δολάρια, διπλάσιος από αυτόν των επιχειρηματιών.

Αυτός ο τεράστιος πλούτος που μεταφέρθηκε στην επόμενη γενιά αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση, «απλώς την κορυφή του παγόβουνου». «Καθώς γερνά ο αριθμός των πρώιμων μεγιστάνων που δημιούργησαν τα πλούτη τους μετά τη δεκαετία του 1990 –χάρη στην άνθηση της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας και την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού υποδείγματος παγκοσμίως– η ευθύνη της αρχίζει να περνά στους κληρονόμους τους ενισχύοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας δυναστειών, μελλοντικών δηλαδή οικογενειών δισεκατομμυριούχων πολλών γενεών».

Αυτή η μεγάλη παράδοση πλούτου αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό. Η έκθεση δείχνει ωστόσο ότι πλέον βρίσκεται εν εξελίξει αποκτώντας δυναμική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, πάνω από 1.000 –υπερήλικες σήμερα– δισεκατομμυριούχοι αναμένεται να αποδημήσουν εις Κύριον, γυμνοί όπως ήλθαν στη ζωή, αφήνοντας στα παιδιά τους και στους υπόλοιπους κληρονόμους τους συνολικά 5,2 τρισ. δολάρια.

Το πέρασμα αυτού του τεράστιου πλούτου ακέραιο στα χέρια μερικών εκατοντάδων οικογενειών προοιωνίζεται διαιώνιση της τεράστιας οικονομικής ανισότητας που ταλανίζει σήμερα την ανθρωπότητα. Αποτελεί σκάνδαλο όταν η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση βουλιάζουν καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην υφήλιο. Οι κυβερνήσεις καλούνται επειγόντως να βάλουν τέλος σε αυτό το έγκλημα και ο μοναδικός τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιβολή σοβαρών φόρων κληρονομιάς σε αυτές τις δυναστείες. Στην περίοδο Απρίλιος 2022-Απρίλιος 2023 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 7% στους 2.544. Η συνολική περιουσία αυτού του 0,00004% της ανθρωπότητας εκτοξεύτηκε κατά 9% υψηλότερα στα... 12 τρισ. δολάρια. Είναι ντροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου