Εισηγήσεις για κόψιμο φοροαπαλλαγών, για τεκμαρτό εισόδημα από τα νοίκια και για πρόστιμα με το καλημέρα. Τι μας λένε όλα αυτά με άλλα λόγια;
Μας λένε να μην προσπεράσουμε (αντίθετα να προβληματισθούμε) από τη χθεσινή διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 40 δισ. και ιδίως από την υπόδειξή της να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν πραγματικά ευάλωτους (Γ. Στουρνάρας: Να επανεξετασθούν όλες οι φοροαπαλλαγές).
Και ας ξεκινήσουμε από το ερώτημα, μήπως και επιστρέφουμε στα μνημόνια; Όχι (ακόμη) κατά την άποψή μας... Μήπως να ανησυχήσουμε για την παραοικονομία; Ούτε λόγος.
Ποτέ δεν βλέπεις άσχημα τον βασικό χρηματοδότη της οικονομίας σου... Ποτέ δεν προκαλείς την κοινωνία που και εσύ την έχεις βάλει να καταφεύγει στις λύσεις με τα μαύρα... Στην τροφοδοσία της παραοικονομίας.
Αυτό που μάλλον συμβαίνει (προκύπτει επίσης και από διαπίστωση της Τραπέζης της Ελλάδος) είναι ότι " ...η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα”.
Η χώρα θέλει να μαζέψει και άλλα λεφτά. Και για να τα μαζέψει θα ξεκινήσει από την επιστροφή χαμένων φόρων. Την ανάκληση φοροαπαλλαγών που δόθηκαν σε στιγμές πολιτικής ανάγκης ή πολιτικού κόστους των κομμάτων που πέρασαν από την κυβέρνηση, μετά τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Κάτι τέτοια μας θυμίζουν εισηγήσεις που μοιάζουν με μνημόνια...
Και για να πάμε παρακάτω... Ας μετρήσουμε και τις κάποιες εισηγήσεις που είναι ήδη στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και αφορούν όλες τις τακτικές σε χαράτσια στα ακίνητα με κορυφαία εκείνη της μετατροπής σε τεκμαρτό εισόδημα το ενοίκιο.
Εισήγηση με την προφανή σκέψη... ότι όποιος εισπράττει νοίκι είναι πάμπλουτος και ας πρόκειται για γκαρσονιέρα. Απορούμε μάλιστα πως ξέφυγε και ξεκίνησαν από τον διωγμό των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς να αλλάξουν τον αδόξαστο... στα ακίνητα και στα νοίκια ...
Εισήγηση για πρόστιμα χωρίς τελειωμό. Και απολογισμό της καταβολής τους με τρόπους που θα υποδειχθούν από τους μηχανισμούς της δικαιοσύνης. Αν δεν το κάνουν οι δικαστικοί θα ανακινηθεί ο φάκελλος της μεταρρύθμισης του κλάδου τους που παραμένει στο συρτάρι των αρμόδιων.
Εισήγηση τέλος για να ξεχαστούν εντελώς τα προγραμματικά των μετατροπών στο "μοντελάκι” της οικονομίας. Μεταβολή από αυτό του κρατισμού σε ένα κάποιο περισσότερο σύγχρονο και ανταγωνιστικό..., άλλων (ανεπτυγμένων) χωρών της Ε.Ε.
Η πρόταση (στο πλαίσιο της εισήγησης) είναι να συντηρηθεί ο κρατισμός και να επανεξετασθούν όλες οι δυνατότητες για την επιστροφή και χαμένων συμμετοχών του κράτους σε ΔΕΚΟ που πήραν μεγάλη φόρα με τη βεβαιότητα ότι θα αλλάξουν χέρια.
Αυτό άλλωστε (σύμφωνα με την πολιτική άποψη που καλύπτει την εισήγηση) θα αποστομώσει και την αντιπολίτευση η οποία δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν θα δεχθεί παραμονή ΔΕΚΟ έξω από την κατοχή του κομματικού στρατού.
Το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της στην οικονομία (ως τον Ιούνιο του 2027) αφού έφθασε στον πάτο. Τον έξυσε (όπως είπε) και δεν βρήκε τίποτε.
Πώς θα στεριώσει λοιπόν (για 3 χρόνια ακόμη) τον βασικό της άξονα, τον κρατισμό, που παραμένει δόγμα και της πιθανής διαδόχου της κατάστασης, μετά τις εκλογές του 2027;
Αυτοί που πιστεύουν ότι οι επενδυτές και τα κεφάλαια μας βροντάνε ήδη την πόρτα και μένει να την ανοίξουμε με αναπτυξιακά κίνητρα ας το ξεχάσουν και ας επιστρέψουν στην πραγματικότητά μας. Και η πραγματικότητα για να μείνουμε ανταγωνιστικοί είναι να αντικαταστήσουμε τον κρατισμό με άνοιγμα μέσα από τους διαδρόμους της φορολογίας. Και επειδή αυτό δεν γίνεται, οφείλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την επισήμανση της Τραπέζης της Ελλάδος "...η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα....”. Από εκεί και πέρα, ο Θεός βοηθός...
https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3748488/xusane-ton-pato-tou-bareliou-kai-den-brikan-tipote/