Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Μισθοί/Συντάξεις - Ποια οικονομικά μέτρα δεν αλλάζουν εξ΄ αιτίας της καταστροφικής κακοκαιρίας - Επανεξετάζονται από μηδενική βάση όλες οι άλλες παροχές


 Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μεταρρυθμίσεις, μέτρα- έκπληξη κατά της φοροδιαφυγής και κάποιες λίγες παροχές έως τα τέλη του έτους. Όλα τα σχέδια βάλτωσαν στα νερά των καταστροφών και σήμερα βρίσκεται στο Στρασβούργο, αναζητώντας κάθε ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για να κλείσουν οι πληγές στην κοινωνία και την οικονομία, χωρίς να ανοίξουν τρύπες στα δημοσιονομικά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, οι ασκήσεις δημοσιονομικής ισορροπίας είναι καθημερινές. Πριν γίνει μια σαφέστερη αποτίμηση του κόστους και πριν φανεί το εύρος της ευρωπαϊκής αρωγής, λίγα μπορούν να ειπωθούν, αν και υπάρχουν ορισμένες αδιαπραγμάτευτες αρχές. Η βασικότερη εξ αυτών ορίζει πως δεν διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Το μήνυμα εκπέμφθηκε από το Μαξίμου στις αγορές με τη δήλωση του Αλέξη Πατέλη στο Bloomberg και στο ίδιο μήκος κύματος κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΘΟ τονίζει στο Euro2day.gr πως «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στήριξης, αλλά είναι κρίσιμο να μη χάσουμε τους στόχους».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όλα τα μέτρα τα οποία βρίσκονταν στο ούτως ή άλλως μικρό καλάθι της ΔΕΘ επανεξετάζονται. Ούτε η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους μπορεί να θεωρείται δεδομένη (πέραν της ψηφισμένης χορήγησής του για το διάστημα έως τον Οκτώβριο), ούτε καν η χορήγηση έκτακτου επιδόματος 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά κοντά στα Χριστούγεννα, την οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο της μετάθεσης για αργότερα. Από την άλλη πλευρά, πριν την επέλαση του «Daniel», είχε βγει από τον χάρτη των παροχών η χορήγηση επιδόματος Χριστουγέννων 250 ευρώ σε οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είχε γίνει πέρυσι…

Για τα ψηφισμένα μέτρα, όπως οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους τα οποία περιλαμβάνονταν στον πρώτο νόμο του ΥΠΕΘΟ μετά τις εκλογές, ζήτημα ανατροπών δεν τίθεται και θα εφαρμοστούν κανονικά όπως προβλέπεται στο νόμο , στον χρόνο που προβλέπεται.

Βαρόμετρο για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει αφενός το κόστος της καταστροφής (σαφέστερη εικόνα μετά την Τετάρτη) και αφετέρου ο «αέρας» που θα λάβει η κυβέρνηση από την Ε.Ε . Μια πρώτη ανεπίσημη εκτίμηση ανεβάζει το κόστος της επόμενης μέρας της καταστροφής ακόμα και στα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα επιμεριστεί σε βάθος διετίας ενώ άμεσα το κόστος των επιχορηγήσεων για κατεστραμμένες κατοικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο εκτιμάται πως μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Ζήτημα χρημάτων δεν υπάρχει καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αγγίζουν τα 34 δισ. ευρώ, αντίθετα όμως υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού χώρου.

Στο ΥΠΕΘΟ, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος θεωρείται αδιαπραγμάτευτος. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS, το αφήγημα της ολικής επαναφοράς θεωρείται κρίσιμο να επιβεβαιωθεί και από τις επικείμενες αξιολογήσεις της Moody’s, της Standard &Poor’s και της Fitch σταδιακά από την ερχόμενη Παρασκευή έως την 1η Δεκεμβρίου.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, χωρίς πρόσθετα μέτρα, με τον στόχο όμως να έχει τεθεί επισήμως στο 0,7% του ΑΕΠ. Τώρα έχει μείνει μόνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.




πηγή:https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2206557/epanexetazontai-apo-mhdenikh-vash-oi-parohes.html