Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη στο ΒΗΜΑ στον Άρη Ραβανό.
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Την αδικία δεν την αντέχει και δεν την ανέχεται κανείς, ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος.
Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις απανωτές εξωγενείς, αλλά και ενδογενείς κρίσεις επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των πολιτών.
Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή πορείας.
Οι εκλογές μεταξύ άλλων θα κριθούν και στη συμμετοχή. Η συμμετοχή αλλάζει το αποτέλεσμα, όλοι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, όταν απέχουμε δίνουμε τη δυνατότητα στους άλλους να αποφασίζουν για εμάς.
Είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι. Αυτό αποτυπώνεται στο πρόγραμμα μας και γίνεται ξεκάθαρο στον τρόπο που μας προσεγγίζουν ξανά οι πολίτες. Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε και να ενώσουμε, ερχόμαστε να πάμε τη χώρα μπροστά.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει τουλάχιστον σε αυτά τα ερωτήματα: Γίνεται σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα με πρωθυπουργό Μητσοτάκη και κορυφαίους υπουργούς τους κυρίους Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη; Μπορεί το 2023 το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να επαναλάβει αυτό που έγινε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012; Όταν οι πολίτες μάς βλέπουν στην ΕΕ, μάς βρίσκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα με τους ίδιους συνομιλητές, γιατί όχι και στην Ελλάδα;
Η νέα διορθωτική τροπολογία Βορίδη για το κόμμα Κασιδιάρη δικαιώνει τις επιφυλάξεις και τη στάση μας στη Βουλή. Οι εγκληματίες ναζί στη φυλακή, όχι στη Βουλή.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Μπήκαμε στην καθαρή προεκλογική περίοδο. Από την επαφή σας με τους πολίτες ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, ποια είναι τα θέματα που αφορούν τους ψηφοφόρους;
Κάθε πολίτης ζει τη δική του δύσκολη καθημερινότητα και με βάση αυτή θα αποφασίσει. Την αδικία δεν την αντέχει και δεν την ανέχεται κανείς, ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις απανωτές εξωγενείς, αλλά και ενδογενείς κρίσεις επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των πολιτών.
Θέλουμε μια χώρα ανθεκτική και βιώσιμη. Θέλουμε μια πατρίδα που να μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε μια Ελλάδα (στην καρδιά της ΕΕ) δίκαιη, με πραγματικά ενεργούς δημοκρατικούς θεσμούς και με σύγχρονη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να δρομολογήσει. Θέλουμε και θα παλέψουμε το σύνθημά μας για «Δικαιοσύνη Παντού», να γίνει εφαρμοσμένη πολιτική.
Τι είναι αυτό που θα κρίνει τις εκλογές;
Η μάχη θα κριθεί στη ρεαλιστική προβολή του μέλλοντος. Όλοι βλέπουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει διαρκώς και το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα να αποτελέσει αφετηρία για τη χώρα και τους πολίτες. Η χώρα έχει ανάγκη από αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα ισχυρό, κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα παιδείας, και από μια διαφορετική αρχιτεκτονική στην αγορά ενέργειας. Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή πορείας.
Οι εκλογές μεταξύ άλλων θα κριθούν και στη συμμετοχή. Η συμμετοχή αλλάζει το αποτέλεσμα, όλοι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, όταν απέχουμε δίνουμε τη δυνατότητα στους άλλους να αποφασίζουν για εμάς.
Άρα, το βασικό διακύβευμα των εκλογών ποιο θα είναι;
Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από το 2008 έως σήμερα βρισκόμαστε σε απανωτές κρίσεις που μας δοκιμάζουν και, πράγματι, μετά από πολλές δυσκολίες κατορθώσαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας. Τα μεγάλα ερωτήματα, όμως, είναι: Πώς προχωράμε σε αυτόν τον ρευστό και δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο; Θα επενδύσουμε σε δημόσιες υποδομές, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις του μέλλοντος; Θα μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας, ώστε να είναι πιο κοντά στον πολίτη; Θα μειώσουμε τις ανισότητες; Θα μιλήσουμε επιτέλους για μια κοινωνία συμπεριληπτική σε όλες τις πτυχές της;
Επικρίνεται με σφοδρότητα την κυβέρνηση και τη ΝΔ και, βέβαια, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι όντως σε πολλά σημεία αρνητικά για τη ΝΔ. Εσείς πείθετε; Γιατί είστε η εναλλακτική πρόταση;
Εξεπλάγην κι εγώ θετικά από την απήχηση που βρήκε το πρόγραμμά μας για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Ακόμα και κάποιοι καλοπροαίρετοι πολιτικοί αντίπαλοι παραδέχθηκαν ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης για το πιο σημαντικό ίσως θέμα της χώρας. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές. Με πρόγραμμα, επεξεργασίες και συγκεκριμένες θέσεις. Η κοινωνία μας παρακολουθεί και γι’ αυτό λέμε «όχι» στις κοκορομαχίες, «όχι» στους σκυλοκαβγάδες στα τηλεπαραθύρα και ένα αποφασιστικό «ναι» στις προτάσεις και τα επιχειρήματα.
Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε κάνει πιο γενναία αυτοκριτική. Αυτή έχει γίνει και σε ποιο βαθμό; Μάθατε από τα λάθη σας;
Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας. Είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι. Αυτό αποτυπώνεται στο πρόγραμμα μας και γίνεται ξεκάθαρο στον τρόπο που μας προσεγγίζουν ξανά οι πολίτες. Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε και να ενώσουμε, ερχόμαστε να πάμε τη χώρα μπροστά.
Αυτοδυναμία να υπάρξει είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όλοι συζητάνε για τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας;. Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια συνεργασία;
Πρέπει επιτέλους αυτό που γίνεται στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες να γίνει και στην Ελλάδα, να αποκτήσουμε πολιτικές, προγραμματικές συνεργασίες και έχουν καλύτερες. επιδόσεις από την Ελλάδα σε όλους τους δείκτες. Η απλή αναλογική δεν είναι μια κομματική σημαία ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμιστεί η Δημοκρατία μας και να ωριμάσει το πολιτικό μας σύστημα.
Τι σας χωρίζει και τι σας ενώνει με το ΠΑΣΟΚ; Μπορείτε και πρέπει να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας;
Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα. Η προγραμματική βάση είναι οι κοινές αντιπολιτευτικές γραμμές της περιόδου 2019 – 2023, το πρόγραμμα και οι κυβερνητικές πολιτικές των κομμάτων στην προοδευτική πολιτική οικογένεια της ΕΕ.
Για εμάς, πολιτικός αντίπαλος είναι η ΝΔ. Με τα άλλα κόμματα έχουμε πολιτικό ανταγωνισμό, αλλά δεν τα θεωρούμε αντιπάλους μας -λαμβάνοντας, φυσικά, ως προϋπόθεση ότι τα ίδια δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους είτε ως δορυφόρους είτε ως δεκανίκια του κ. Μητσοτάκη. Η Προοδευτική Κυβέρνηση είναι ανάγκη κοινωνικής επιβίωσης και θεσμικής ομαλότητας.
Μελετάμε τις προγραμματικές προτάσεις που έχει δημόσια καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα και αναρωτιόμαστε: Αλήθεια, τι πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ; Ότι αυτά που προτείνουν, μπορούν πράγματι να εφαρμοστούν από ένα Υπουργικό Συμβούλιο που θα ορίσει ο κ. Μητσοτάκης; Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει τουλάχιστον σε αυτά τα ερωτήματα: Γίνεται σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα με πρωθυπουργό Μητσοτάκη και κορυφαίους υπουργούς τους κυρίους Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη; Μπορεί το 2023 το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να επαναλάβει αυτό που έγινε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012; Όταν οι πολίτες μάς βλέπουν στην ΕΕ, μάς βρίσκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα με τους ίδιους συνομιλητές, γιατί όχι και στην Ελλάδα;
Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ότι κάποιοι θέλουν νεκρό και έδειξε προς το ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη λειτούργησε ως αχυράνθρωπος της τοξικότητας του κ. Μητσοτάκη. Ο πανικός και άγαρμπη προσπάθεια αλλαγής ατζέντας δεν κρύβονται. Τοξικότητα η ΝΔ, πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Προβοκάτσια η ΝΔ, προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω να πω τίποτα για το περιεχόμενο της δήλωσης του Υπουργού είναι ανάξιο λόγου και ντροπιαστικό για σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε προεκλογική περίοδο.
Για το Κόμμα του Κασιδιάρη τι λέτε σχετικά και με τη νέα διορθωτική τροπολογία;
Η νέα διορθωτική τροπολογία Βορίδη για το κόμμα Κασιδιάρη δικαιώνει τις επιφυλάξεις και τη στάση μας στη Βουλή. Αν μας είχαν ακούσει από τότε και πηγαίναμε όλοι μαζί στη συναινετική πρόταση Αλιβιζάτου – Κοντιάδη το θέμα θα είχε κλείσει. Οι εγκληματίες ναζί στη φυλακή, όχι στη Βουλή.