Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ: Οι απαντήσεις μου, για το ΒΟΕΑ, στον Αντιπρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ


 

Παρασκευή, 6 ιανουαρίου 2023

Κυρίες και κύριοι,

την Τετάρτη, 4/1/2023 απέστειλα σε όλα τα μέλη του ΔΣ με ενημέρωση των ΤΣ των Παραρτημάτων μας το παρακάτω μήνυμα με το οποίο ενημέρωνα ότι ζήτησα έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ/ΜΤΣ για να επανατεθεί το θέμα του ΒΟΕΑ. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα και μια πρόταση 5 σημείων για συζήτηση.

Το μήνυμα έθεσα υπόψη και των Παραρτημάτων για ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση και πιθανή κατάθεση απόψεων. Η όλη ενέργεια δεν αποτελεί κοινοποίηση συζητήσεων στο πλαίσιο συνεδρίασης ΔΣ που απαγορεύεται από τον “Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας”.

Το μήνυμά μου:

Κυρία/οι,

σήμερα επικοινώνησα με τον κ. Μυτιληνάκη για έκτακτο ΔΣ ώστε να συζητηθεί το θέμα του ΒΟΕΑ και να μην αναγκασθούμε πιθανόν να προσφύγουμε σε ασφαλιστικά μέτρα. Μου είπε ότι ήδη προγραμματίζουν  ΔΣ για την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (9 ή 10 Ιαν) και θα μπει θέμα ΒΟΕΑ.

Αναμένοντας την αποστολή εκ μέρους του ΜΤΣ της τελικής Ημερησίας Διάταξης με την ανάπτυξη των θεμάτων, τα οποία και θα σας κοινοποιήσω μόλις λάβω, και με δεδομένη την παγιωμένη άποψη της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ/ΜΤΣ από τον Φεβ '22 υπέρ του υπολογισμού του ΒΟΕΑ όπως προβλέπει η υπογραφείσα ΚΥΑ, σκέφτομαι ότι έχουμε δύο λύσεις μπροστά μας:

α. Να επιμείνουμε με πολιτική "πίεση" να ακυρώσουμε την ΚΥΑ και να μείνουμε στο υφιστάμενο σύστημα.

β. Να προτείνουμε σ' αυτό το ΔΣ/ΜΤΣ συμβιβαστική λύση, στην οποία να μην μπορούν να αντιδράσουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ/ΜΤΣ, αλλά και να ικανοποιούνται τα μέλη μας.

Στο πλαίσιο της περιπτώσεως (β) προτείνω τα παρακάτω για το επόμενο ΔΣ/ΜΤΣ:

ΠΡΟΤΑΣΗ:

1. Άμεση αναστολή εφαρμογής της υπογραφείσης ΚΥΑ.

2. Η νέα ΚΥΑ να ισχύσει:

είτε για αποστρατευομένους μετά την 1/1/23 (δεν θίγεται κανείς από τους ήδη ασφαλισμένους)

είτε για τέκνα που ασφαλίζονται μετά από 1/1/23 (καλύτερο)

3. Για τους μερισματούχους που θα υπαχθούν στην νέα ΚΥΑ να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 2 επιλογών:

   α. Να εξακολουθήσουν να πληρώνουν για το ΒΟΕΑ ως εάν εξακολουθούσαν να είναι εν ενεργεία και να δικαιούνται πλήρους BOEA.

   β. Να πληρώνουν ως απόστρατοι και να λάβουν μειωμένο ΒΟΕΑ (ως η μελέτη του ΜΤΣ).

   γ. Η μείωση του ΒΟΕΑ να μην είναι 50% (ως υπογραφείσα ΚΥΑ), αλλά 30% για τους μερισματούχους που θα επιλέξουν μειωμένη καταβολή και μειωμένο ΒΟΕΑ.

4.  Νέες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για το ΒΟΕΑ:

     α. Οι κρατήσεις ΒΟΕΑ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.

     β. Να εξευρεθεί πρόγραμμα τοκισμού των συγκεντρουμένων ποσών. (Υπάρχει η πρόταση του Παραρτήματος ΚΑΒΑΛΑΣ για ανάλογη διαδικασία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)

    γ. Να επιλέγει ο Αξκός το πρόγραμμα συμμετοχής του στο ΒΟΕΑ, όπως παραπάνω.

   δ. Το 3 ως άνω ή εναλλακτικά στο τέλος της 25ετίας να λαμβάνει ο μέτοχος/μερισματούχος ότι πλήρωσε + τόκους + ένα κοινωνικό μπόνους του ΜΤΣ προς τα στελέχη του πχ 10-30% των κατατεθειμένων στο πορτοφόλιό του.

5. Να δημιουργηθεί μιά «Εφαρμογή Διαφάνειας», ανάλογη με αυτή που υπάρχει στο army.gr και μας ενημερώνει για τα μηνιαία μερίσματα και η οποία να ενημερώνει τον κάθε μέτοχο/μερισματούχο αναλυτικά για το ποσό που έχει καταβάλει από την αρχή ασφάλισης του τέκνου του μέχρι τώρα και το ποσό που δικαιούται με τα δεδομένα της βαθμολογικής του κατάστασης εκείνης της στιγμής.

Σκέψεις;

ΚΟΥΤΡΗΣ

Απάντηση του κ. Δεβούρου που αναρτήθηκε στο blog του κ. Παναγή

Ο κ. Δεβούρος, λοιπόν απαντώντας στο e-mail μου (1/4/2023 9:23 PM) αναφέρει με δικό του μήνυμα, στο οποίο υπάρχουν διάφορες αιχμές εναντίον μου και το οποίο αναρτήθηκε στο blog του κ. Παναγή, επί των οποίων απαντώ (με bold οι απαντήσεις μου) (η πλήρης ανάρτηση του κ. Δεβούρου στο blog και η ορθογραφία δική του):

“… Επι της εξέλιξης που μας ενημερώνετε όψιμα κ. Κουτρή, σχετικά με το σημαντικό θέμα του ΒΟΕΑ και μετά την επικοινωνία σας με τον Πρόεδρο του ΔΣ/ΜΤΣ…”

Δεν υπάρχει “όψιμη” ενημέρωση. Η ενημέρωση είναι έγκαιρη και με κατάθεση σκέψεων, ώστε να μην μπορεί οποιοσδήποτε να επικαλείται άγνοια για άλλη μία φορά.

“ - Εχω επισημάνει πολλές φορές ότι είναι παρα πολύ σοβαρό το θέμα, αφορά μεγάλη μερίδα Αποστράτων και πρέπει να εξετασθεί διεξοδικά , να μελετηθεί και να ληφθεί απόφαση επι αυτού απο το ΔΣ/ ΕΑΑΣ.”

Ουδείς διαφωνεί. Αυτή τη διεξοδική εξέταση προσπάθησα να ενεργοποιήσω, ώστε να διευκολυνθεί η απόφαση στο ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ. Τι ακριβώς επισημαίνετε κ. Δεβούρο;

“- Την απόφαση αυτή πρέπει να παρετε κ.Κουτρή ,ως εκπρόσωπος της Ένωσης στο Ταμείο και να την καταθέσετε στο ΔΣ/ΜΤΣ, ως αποψη της Ένωσης Αποστρατων Αξκων Στρατού, για το συγκεκριμμένο θέμα. Η προχειρότητα και η προβολή της προσωπικής γνώμης του οποιουδήποτε απο εμάς, σε θεσμικά και υπηρεσιακά οργανα λήψης αποφάσεων, εν αγνοία του ΔΣ/ ΕΑΑΣ είναι πλέον παρελθόν.”

Αναφέρετε το αυτονόητο για το οποίο ουδείς διαφωνεί!

Η ενημέρωση του ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ. για τα θέματα του ΜΤΣ από εμένα είναι συνεχής, κοινοποιώντας κάθε φορά τις ενημερώσεις και την Ημερήσια Διάταξη του ΜΤΣ στα μέλη του ΔΣ για διαβούλευση. Αυτό παραδεχθήκατε επανειλημμένως σε μένα σε ιδιωτικές μας συζητήσεις δεν γινόταν στο προηγούμενο ΔΣ. Σαφώς και αυτή η κακή πρακτική του παρελθόντος είναι παρελθόν.

“ - Ενδεικτικά σχολιαζω μία απο τις προτεινομενες ρυθμισεις που αφορά την τήρηση ιδιαίτερου λογαριασμού στον οποίο θα τηρουνται οι κρατήσεις ΒΟΕΑ, ειναι μετρο το οποίο ειναι απαραίτητο να επανέλθει. Ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε το ετος 2000, αν θυμάμαι καλά. Πιστευω οτι ηταν μεγάλο λάθος η αναφερομενη τροποποιηση.”

Σημειώνω ότι συμφωνείτε με μία από τις 5 προτάσεις μου.

Για τις υπόλοιπες 4;

Κάποια άλλη;

Χρειάζεστε χρόνο για να σκεφθείτε επί του θέματος; Μα είχατε τόσο χρόνο από το Φεβ. ‘του 22 ή έστω από τις αρχές Δεκ. ’22 οπότε στείλαμε σχετική επιστολή στον κ. ΥΕΘΑ επί του θέματος, στην οποία παρεπιπτόντως υπογράφετε δια τον απουσιάζοντα Πρόεδρο (!), δηλαδή με παρουσιάσατε ως απόντα(;), ενώ ξέρατε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή πριν φύγω για Μυτιλήνη ασχολήθηκα προσωπικά με αυτή και έδωσα οδηγίες στη Γραμματεία για τον τρόπο αποστολής της. Η ιδιωτική σας συγγνώμη όταν σας έθιξα το θέμα ας γίνει και δημόσια κ. Δεβούρο.

“ - Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το ΜΤΣ εχει καθαρά κοινωνικο πρόσωπο, επ'ωφελεία των μετόχων και μερισματουχων του και πρέπει να λειτουργεί βασει των ιδρυτικών σκοπών του.

- Σε καθε περιπτωση απαιτειται η εισαγωγή του συζητουμενου θέματος ως θεμα στο ΔΣ/ΕΑΑΣ , η διεξοδική εξετασή του και η λήψη απόφασης!!!”

Αναφέρεστε σε αυτονόητα επί των οποίων δεν υπάρχει διαφωνία. Ποιά η χρησιμότητά τους στη συζήτηση;

“… Η συγκεκριμμένη ΚΥΑ ειναι εγκληματική, κινειται εναντίον των συμφερόντων των Αποστράτων και κυρια προσπάθεια της Ένωσης είναι να μην εφαρμοστεί. Εργαζόμαστε μεθοδικά και στοχευμένα γι’αυτό!!!”

Ποιοι “εργάζονται μεθοδικά και στοχευμένα γι’ αυτό!!!”. Τι εννοείτε κ. Δεβούρο; Γιατί δεν μας εξηγείτε αναλυτικότερα; Είναι ενέργειες εκτός της γνώσης του ΔΣ; Ή μήπως είναι απλά φιλολογική έκφραση;

“- Διερωτωμαι, με καλή πρόθεση, τί έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ/ΜΤΣ και εσείς προσωπικά κ Κουτρή, απο τον Ιανουάριο του 2022 μεχρι τις 19 Αυγούστου 2022 και απο τις 19 Αυγούστου μεχρι σημερα, για τα άδικα και μεροληπτικά μετρα κατά της μεγάλης κοινωνικής ομάδος των Αποστράτων που προβλέπει η ήδη υπογραφείσα και δημοσιευθείσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Κοινή Υπουργική Απόφαση!!!”

Προσωπικά σας ενημέρωσα κ. Δεβούρο. Εσείς τι κάνατε; Ειδικότερα για το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσής του ΔΣ για την προς υπογραφή ΚΥΑ τον Φεβ ’22 είναι δεδομένο, όπως και η αφωνία του κ. Δεβούρου, που όψιμα θυμήθηκε να γίνει μαχητής. Και παρότι υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία εξακολουθεί να τολμά να θίγει θέμα έγκαιρης ενημέρωσης του ΔΣ!

“ - Υπογραμμιζεται αγαπητοί συνάδελφοι, ότι είναι η πρώτη φορά, που θέμα το οποίο τίθεται σε διαβούλευση στο ΔΣ/ΕΑΑΣ, κοινοποιείται με πρωτοβουλία του κ. Κουτρή και στα Τοπικά Συμβούλια των Παραρτημάτων μας. Δέσμευση και υποχρέωσή μας είναι να ενημερώνουμε τα παραρτηματά μας και γενικά τα μέλη μας επι των αποφάσεων που λαμβάνονται για σοβαρά θέματα που τα απσχολούν και οι προτασεις επίλυσής των και όχι η κοινοποίηση της γενόμενη διαβούλευση επι αυτών, πριν ληφθεί απόφαση, στα πλαίσια των εργασιών του ΔΣ.

- Πως διασφαλιζεται το προβλεπόμενο ρητά εκ του νόμου, απόρρητο των διεργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου;”

Δεν κοινοποιήθηκε καμμία συζήτηση στο πλαίσιο συνεδριάσεων του ΔΣ κ. Δεβούρο. Προκλήθηκε μια γενικότερη ενημέρωση και συζήτηση για να έχουμε περισσότερες απόψεις. Πού είναι οι δικές σας στη δημόσια αυτή συζήτηση; Προσωπικά πρότεινα 5 σημεία. Συμφωνήσατε στο ένα. Τι λέτε για τα υπόλοιπα; Τι επιπρόσθετο έχετε να καταθέσετε; Θέλετε χρόνο για μελέτη (των επόμενων λίγων ημερών). όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν σκεφτήκατε, δεν μελετήσατε, δεν σας απασχόλησε το θέμα;

Όλα τα παραπάνω για όσους θέλουν να έχουν πληρέστερη ενημέρωση. Επί μήνες ανέχθηκα διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις χωρίς να μιλώ και για το καλό της ενότητας του ΔΣ. Η ευθεία όμως επίθεση στο πρόσωπό μου για εκλογικούς λόγους και με προφάσεις θεωρώ ότι είναι αήθης στηρίζεται σε ανακρίβειες και μισές αλήθειες δεν μπορεί να μένει πλέον αναπάντητη.

Σταύρος Κουτρής