Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Βουλευτής Γ. Μουλκιώτης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: - Η Κυβέρνηση αγνοεί τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολ. του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά 23 μηνών .. - Μεγάλος αριθμός υπολογισμού των συντάξεων είναι λανθασμένο


 Άρθρο του Γιώργου Μουλκιώτη στην εφημερίδα «60+ Η εφημερίδα των Συνταξιούχων»

Έχοντας μπει σε εκλογική τροχιά, η Κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να επιδείξει φιλολαϊκό πρόσωπο. Διακηρύσσει την οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων μέσω της αύξησης των συντάξεων 2023 κατά 7,75%, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους (με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ) και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από τις συντάξεις και την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον νόμο Βρούτση (4670/2020) για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Οι ίδιοι οι συνταξιούχοι όμως γνωρίζουν ότι η προπαγάνδα της Κυβέρνησης απέχει αρκετά από την ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί δραματικά λόγω της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού.

Σε αυτό το περιβάλλον, το επίδομα ακρίβειας χορηγείται σε λιγότερο από το 50% από το σύνολο των συνταξιούχων, το 30% των συνταξιούχων θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν χάσει την αύξηση κατά 7,75% στις κύριες συντάξεις ως αποτέλεσμα της προσωπικής διαφοράς που έχουν, η αύξηση που απορρέει από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι πολύ μικρή και αφορά ετήσια εισοδήματα άνω των 1.000 ευρώ, ενώ μόνο περίπου 220.000 θα λάβουν την τέταρτη δόση από την πενιχρή αύξηση που κατά μέσο όρο κυμαίνονταν στα επίπεδα των 8 ευρώ/μήνα που προβλέπεται στον νόμο 4670/2020.

Οι «αυξήσεις» της Κυβέρνησης ουσιαστικά αποτελούν μια μικρή έως ελάχιστη μείωση της «χασούρας» που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από τις πολιτικές της Κυβέρνησης αυτής, που για το 2023 δεν προβλέπει καμία αύξηση σε 1,2 εκ. επικουρικές συντάξεις, που στέρησε τα 2,5 δις αναδρομικά που είχε επιδικάσει το ΣτΕ από τις αντισυνταγματικές περικοπές Δώρων και επικουρικών του 11μήνου 2015-2016, που επικαλείται τη νομιμότητα, αλλά δεν εφαρμόζει ακόμα και σήμερα τις αμετάκλητες αποφάσεις 317/2020 και 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η επιβολή κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων για το χρονικό διάστημα 2/2017-12/2018 και, επομένως, το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Της Κυβέρνησης που, παρά τον υπερθεματισμό σε σχέση με το sucess story της και παρά την βελτίωση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, 127.000 αιτήσεις επικουρικής σύνταξη εκκρεμούν με μέσο όρο αναμονής 2,5 χρόνια, 55.000-60.000 αιτήσεις εφάπαξ εκκρεμούν ακόμη, 30.000 αιτήσεις διεθνών συντάξεων εκκρεμούν για χρόνια, 100.000 παλαιές συντάξεις δεν έχουν ακόμα επανυπολογιστεί, 65.000 αιτήσεις με παράλληλη ασφάλιση εκκρεμούν με αποτέλεσμα γιατροί, μηχανικοί, εργαζόμενοι με Βαρέα και Ανθυγιεινά να παίρνουν πολύ μικρότερες συντάξεις από αυτές που δικαιούνται. 

Ταυτόχρονα, αν και έχει αυξηθεί ο όγκος των αποφάσεων συνταξιοδότησης, μεγάλο μέρος από αυτές είναι λανθασμένες και αναγκάζουν αφενός τους συνταξιούχους σε προσφυγές και δικηγορικά έξοδα, αφετέρου τον e-ΕΦΚΑ σε επανυπολογισμούς και έκδοση νέων αποφάσεων.

Συνεπώς, παρά τις λαϊκίστικες τυμπανοκρουσίες της Κυβέρνησης, το πρόβλημα της φτώχειας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων ολοένα και μεγαλώνει και είναι το αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών επιλογών.

Το πρόβλημα της φτώχειας, όσο ο νόμος Κατρούγκαλου ωριμάζει, θα μεγαλώνει καθώς δεν επιλύεται με επιδόματα φτώχειας, όσο κι αν γίνονται ευχαρίστως δεκτά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Γι’ αυτό απαιτείται μια γνήσια σοσιαλδημοκρατική παρέμβαση που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμόσει. Η απάντηση στα εφάπαξ επιδόματα φτώχειας είναι ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. 

Μια πρότασή μετρημένη οικονομικά και βιώσιμη. Κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσε και ένα πλέγμα προτάσεων – τροπολογιών, κοινωνικά δίκαιες και απολύτως απαραίτητες στη σημερινή συγκυρία ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους και όχι με επιφανειακό ή λαϊκίστικο τρόπο όπως: αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ (6.000 ευρώ) στα 12.000 ευρώ και των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (20.000 ευρώ) στα 30.000 ευρώ για θεμελίωση και καταβολή της σύνταξης τους, αυξήσεις στις συντάξεις ανεξαρτήτως προσωπικής διαφοράς, επαναθεσμοθέτηση της αναλογικής σύνταξης του νόμου 3863/2010 σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ούτε τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ανασφαλίστων, κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, με τη συμπλήρωση 40 ετών υποχρεωτικής ασφάλισης (χωρίς πλασματικούς χρόνους). 

Η Κυβέρνηση επιλέγοντας να τις αγνοήσει, καθίσταται υπόλογη στους ίδιους τους συνταξιούχους γιατί η ουσιαστική κοινωνική πολιτική δεν ασκείται με την ωραιοποίηση της πραγματικότητας, αλλά με μόνιμα μέτρα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτωχοποίησης τους.