Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης,
Αντιπρόεδρος
Ε.Α.Α.Σ.
Η χρονική παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, έχει παράγει σημαντικές παράπλευρες απώλειες, χωρίς βέβαια να αποτελεί τον μοναδικό γενεσιουργό παράγοντα αρνητικών οικονομικών δεδομένων.
Στην χώρα μας η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης δεν αφορά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, αλλά περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των νοικοκυριών, αφού το 40% των ΜΗ φτωχών δηλώνει δυσκολία κάλυψης των αναγκαίων δαπανών, ήτοι πληρωμή ΔΕΚΟ, καταναλωτικά δάνεια, εφορία κ.α
Οι αξιοπρεπείς και έντιμες ελληνικές οικογένειες συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί οικονομικά με αποτέλεσμα από την μια μεριά να έχει συρρικνωθεί σημαντικά το μηνιαίο εισόδημα τους και από την άλλη να καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των Μεγάλων Αγορών (super market) και των υγρών καυσίμων, σκηνικό που δημιουργεί κίνδυνο φτωχοποίησης τους, με ταυτόχρονη αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών.
Η Πολιτεία μέσω των αρμόδιων και υπευθύνων θα πρέπει πάνω απ όλα να αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας. Η φτώχεια δεν κάνει διακρίσεις μας αφορά όλους! Η ποιότητα ζωής του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.
Αγαπητοί συνάδελφοι γνωρίζετε ότι μετά από πολλές γενόμενες προσπάθειες του ΜΤΣ και της ΕΑΑΣ αναμενόταν μέχρι τέλος Ιουλίου 2022, να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονταν τα παρακάτω σοβαρά θέματα που αφορούν στους αποστράτους:
Ι> Η κατάργηση της συνδρομής των εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών (Τροποποίηση του ν. 4361/2026)
Ι> Η διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των ΕΔ
Ι> Η πρόταση νόμου με εισηγητική έκθεση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για δυνατότητα χορήγησης ενός (1) επιπλέον μερίσματος στους μερισματούχους του Ταμείου.
Ι> Η πρόταση του ΜΤΣ εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ με τις διατάξεις του ν. 4472/2017 (Νέο Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων) Μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία
Ι> Η ψήφιση του νομοσχεδίου πήρε αλλεπάλληλες παρατάσεις, χωρίς να έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Είναι γεγονός ότι ο κ. Υπουργός και οι στενοί συνεργάτες του, υπό το βάρος που έχουν και λόγω του καθημερινού φόρτου εργασίας, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τον χρονικό πίνακα ενεργειών, που οι ίδιοι κάθε φορά καθόριζαν, αλλά παράλληλα δεν καταδέχονται να ενημερώσουν την μεγάλη κοινωνική ομάδα των αποστράτων για το σοβαρότατο αυτό θέμα.
Το πολυνομοσχέδιο αφού πέρασε από συμπληγάδες πέτρες και υπέστη τις αναμενόμενες απώλειες (έχω ήδη αναφερθεί στο παρελθόν), μετά από προσπάθειες και άσκηση πίεσης άρχισε και πάλι να κινείται. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις αρχές Δεκεμβρίου 2022.
Οι απώλειες του σχεδίου νόμου που αναφέρω παραπάνω εκτιμώ ότι είναι:
Ι> Αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο το άρθρο που αφορά στην πρόταση εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ, με τις διατάξεις του ν. 4472/2017 (Νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων) μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία. (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη)
Ι> Η διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012 στα μερίσματα των Μ/Τ των ΕΔ θα υλοποιηθεί, πλην όμως σχεδιάζεται να δοθεί αναδρομικά στους δικαιούχους από 1/1/2022 και όχι από τον Ιανουάριο του 2021, όπως είχε αρχικά καθοριστεί. (Υπουργείο Οικονομικών)
Το αναφερόμενο παραπάνω πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, για την μέριμνα του Προσωπικού, θα προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία θα συμμετέχουν φορείς και φυσικά πρόσωπα, εκφράζοντας την άποψή τους. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε μαζικά.
Επίσης η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ) διαχρονικά διεκδικεί την δίκαιη αναλογική κατανομή των προερχομένων από τα εξοπλιστικά προγράμματα, πόρων ύψους 4% υπερ των Μετοχικών Ταμείων (Μ.Τ). Επί του σημαντικού αυτού θέματος για τους συναδέλφους, έχουν γίνει βήματα και υπάρχουν εξελίξεις. Σύντομα θα σας ενημερώσω για τις σημαντικές πτυχές του θέματος δεν είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Η παραπάνω κράτηση 4% έχει θεσμοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στην ανύπαρκτη εργοδοτική εισφορά που για όλους τους άλλους υπαλλήλους και τους δημόσιους λειτουργούς, ακόμη και για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, πλην των στρατιωτικών ανέρχεται σε 3%.
Οι στρατιωτικοί είναι οι μόνοι δημόσιοι λειτουργοί που ΔΕΝ έχουν επίσημη επικουρική ασφάλιση και οι μόνοι για τους οποίους δεν καταβάλλει η πολιτεία εργοδοτική εισφορά.
"Επικουρικό Ταμείο είναι αυτό που παίρνει εργοδοτική εισφορά από το κράτος, δηλαδή το κράτος εγγυάται την επιπλέον χρηματοδότηση του , πέραν από τις εισφορές των ανθρώπων που ανήκουν στο επικουρικό αυτό ταμείο"
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βλέπουμε και να αξιολογούμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις, όπως ακριβώς είναι και όχι όπως θα θέλαμε εμείς να είναι. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης στρατηγικής και έμπρακτης διπλωματίας, δεν πρέπει να παραβιάζεται ο βασικός κανόνας της εμμονής στην επιτυχία του ΑΝΣΚ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε συνδυασμό με την εξασφάλιση συνενώσεων και στρατηγικών συμμαχιών με τους περισσότερους, αν όχι με όλους τους συνεμπλεκόμενους φορείς και ΟΧΙ να τους βάζουμε ΟΛΟΥΣ απέναντί μας.
Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων και μεθόδων ορθολογικής προσέγγισης αποτελεί ασφαλή μέθοδο ακριβώς για την ανατροπή της επιτυχίας του ΑΝΣΚ και την δικαίωση των ΄΄κακώς κειμένων΄΄ όπως άλλωστε γίνεται στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ,χορηγούν μηνιαίο μέρισμα στους απόστρατους στρατιωτικούς και αποτελούν τον δεύτερο άξονα στήριξης του συνταξιοδοτικού συστήματος , σε αντιστοιχία με τα υπάρχοντα επικουρικά ταμεία του Ιδιωτικού και λοιπού Δημόσιου Τομέα.
Βασική αρχή κάθε ασφαλιστικού συστήματος, είναι η ανταποδοτικότητα των κρατήσεων, δηλαδή για τις ίδιες κρατήσεις να καταβάλλεται ανάλογο μέρισμα. Η εμμονή κάποιων, συναδέλφων ε.ε και όχι μόνο, για κατάργηση της κράτησης της ειδικής εισφοράς (1%) του άρθρου 38 του ν.3986/2011, άρθρο 38 ,παραγρ.2β, που γίνεται από το 2011 στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ, προς όφελος των ΜΤ κινείται σε ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση και θεωρώ ότι είναι και άδικο να μην την λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα , συνάδελφοι οι οποίοι πλήρωναν την αναφερόμενη κράτηση, επί σειρά ετών.
Η επιτομή του διανεμητικού συστήματος των Μετοχικών μας Ταμείων στους μερισματούχους τους καταστρατηγείται.
Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται σημαντικά, άνευ λόγου και αιτίας και υποβαθμίζεται η κοινωνική τους αποστολή με την επικείμενη κατάργηση της παραπάνω αναφερόμενης Ειδικής Εισφοράς, άρθρο 38 του προς ψήφιση νομοσχεδίου. Ιδιαίτερη δε σημασία αποκτούν τα αναφερόμενα παραπάνω, για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Έχω ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Ένωσης σχετικό άρθρο, εδώ και πολλές ημέρες.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον το επάγγελμα του στρατιωτικού απαξιώνεται και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το θέμα που προέκυψε με τα ΜΤ, στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο "Εξορθολογισμός Ασφαλιστικής και Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας, Ενίσχυση Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων και άλλες διατάξεις".
Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η Ένωση συμμετείχε διαδικτυακά στην συνεδρίαση της επιτροπής, το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Νοε 2022 και υπέβαλε τις προτάσεις – παρεμβάσεις της, για την τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του αναφερόμενου παραπάνω νομοσχέδιο τα οποία αφορούν τους Αποστράτους. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΕΑΑΣ είχε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής επι των προτάσεων της Ένωσης, επ΄ ωφελεία των αποστράτων συναδέλφων, προσπάθεια η οποία συνεχίζεται, το καλάθι όμως που κρατώ, είναι για μία ακόμη φορά μικρό!