Το ντύσιμο ενός ανθρώπου, η συμπεριφορά του στον χώρο και την εκδήλωση στην οποία βρίσκεται και ο σεβασμός στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η φωτογραφία που βλέπετε είναι αληθινή και είναι αυτό που συμβαίνει όταν συναντιούνται ο βαρουφακικός ναρκισσισμός με την ασέβεια στους θεσμούς (ακόμα και από τους ίδιους τους θεσμούς που όλο και πιο συχνά δείχνουν σημάδια έλλειψης αυτοσεβασμού).
Ο κύριος είναι καλεσμένος στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας και απ' ό,τι διαβάζω είναι επιχειρηματίας. Απ' ό,τι βλέπω είναι ένας συμπολίτης που πασχίζει να φωνάξει την «αντισυμβατικότητά» του και να τραβήξει την προσοχή με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε κάποιος που θα πήγαινε στην εκκλησία με μπικίνι, στην παραλία με σμόκινγκ, στο φεστιβάλ του ΚΚΕ με ένα πορτρέτο του Τρότσκι, στη Βουλή ντυμένος σαν τον Βαρουφάκη ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (για να δώσω και ένα παράδειγμα οικείο στην Πρόεδρο) με φανελάκι, βερμούδα και γυαλιά ηλίου. Η «αντισυμβατικότητα» είναι φυσικά σε εισαγωγικά διότι αυτό που θα έκανε πραγματικά αντισυμβατικό έναν επιχειρηματία θα ήταν π.χ. να διαθέτει δωρεάν τα προϊόντα του ή να καθιέρωνε το διήμερο στην εργασία με ταυτόχρονη αύξηση του μισθού. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον αντισυμβατικό αλλά με έναν συμπολίτη που ίσως και να ήταν χαριτωμένος αν είχε τον ελαφρυντικό της εφηβείας, αλλά, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας από την οποία απουσιάζει η ωριμότητα που περιορίζει την ανάγκη για επίδειξη, παρουσιάζει ένα θέαμα μάλλον στενάχωρο.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση όλα αυτά θα αφορούσαν μόνο τον ίδιο τον συμπολίτη, όμως η ασέβεια που δείχνει με την εμφάνισή του δεν κατευθύνεται σε κάποιους ιδιώτες οικοδεσπότες, αλλά σε όλους μας. Ο συμπολίτης δεν είναι καλεσμένος στη δεξίωση ενός συναδέλφου του επιχειρηματία αλλά σε μια εκδήλωση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δηλαδή ενός θεσμού που εκπροσωπεί την ίδια τη χώρα. Αναγνωρίζω ότι έχει κάθε δικαίωμα να μην σέβεται τη χώρα (δεν είναι δα και χώρα υπόδειγμα), αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιο έντιμο να αγνοήσει την πρόσκληση και να μην την μετατρέψει σε πρόκληση 15χρονου που θα τους δείξει αυτός πού έχει γραμμένους τους θεσμούς και τις επισημότητές τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμπεριφορά του κυρίου (ναι, το ντύσιμο με το οποίο επιλέγουμε να εμφανιστούμε δημοσίως είναι κομμάτι της συμπεριφοράς μας και μάλιστα αρκετά σημαντικό) είναι αυτό που έχει τη μικρότερη σημασία.
Τη μεγαλύτερη σημασία την έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας όσοι τον υπηρετούν. Μεγαλύτερη σημασία έχει το ότι κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη κάπως να αντιδράσει σε αυτή την προσβολή. Γιατί κάποιος μπορεί να σου λέει κατάμουτρα ότι σε έχει γραμμένο αλλά το να τον παίρνει να σου το λέει κατάμουτρα εξαρτάται από σένα. Ξαναλέω ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι ένας εταιρικός θεσμός μιας επιχείρησης και το προεδρικό μέγαρο δεν είναι η ιδιωτική οικία της κυρίας Σακελλαροπούλου. Η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός που εκπροσωπεί την ίδια τη χώρα και το Μέγαρο είναι η στέγη του. Η απαξίωση του χώρου δεν είναι κάτι που αφορά την Πρόεδρο ως πρόσωπο αλλά τον κάθε έναν από μας και υπό αυτήν την έννοια ο «είμαι διαφορετικός και για να το δείξω θα ντυθώ με τρόπο που θα δείχνει πόσο διαφορετικός είμαι» συμπολίτης δεν έπρεπε να μπει στο προεδρικό μέγαρο. Γιατί για να κάνει επίδειξη της διαφορετικότητάς του δεν σεβάστηκε όλα αυτά που το Προεδρικό Μέγαρο εκφράζει. Αλλά φαίνεται πως δεν ήταν ο μόνος εκείνο το βράδυ. Και αφού οι άνθρωποι του Προεδρικού Μεγάρου δεν έχουν πρόβλημα, ανυπομονώ για τη στιγμή που κάποιος καλεσμένος τους θα εμφανιστεί με το μαγιό. Τουλάχιστον αυτό θα έχει και πλάκα. Και μπράβο του.
Υ.Γ.: Φράσεις του τύπου «αυτός έτσι είναι» ταιριάζει σε οικιακή πρόσκληση και σε συνάντηση παρέας. Το Προεδρικό Μέγαρο και την Προεδρία της Δημοκρατίας όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σέβονται με τον ίδιο τρόπο όπως κι αν είναι στην υπόλοιπη ζωή τους.