Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Καταπέλτης ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ: - Κύριε ΥΕΘΑ μας ρίξατε "στάχτη στα μάτια" - Το ΜΤΣ δεν μπορεί να δώσει ΕΝΑ επιπλέον μέρισμα γιατί δεν ψηφίσατε το νομοσχέδιο - Μας εξαπατήσατε με τα αναδρομικά των μερισμάτων



Γράφει ο 

Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, 

Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ

Aύξηση σε ποσοστό 7% θα δούν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και ανεξαρτήτως τους είδους της σύνταξης που λαμβάνουν (γήρατος, χηρείας, αναπηρίας) Από αυτούς το 80% περίπου θα δούν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η πλειονότητα των υπολοίπων θα δεί αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5% , αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν. 

Για τους συνταξιούχους που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά προκύπτει πως σε ποσοστό 80% θα δούν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (525.456 ωφελούμενοι με μεγάλη προσωπική διαφορά) και μέσω της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ (265.367 ωφελούμενοι) Παράλληλα θα δούν σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς. Η μεγάλη προσωπική διαφορά είναι υπαρκτό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Η ΕΑΑΣ έχει προτείνει λύση. 

Για τον ακριβή χρόνο καταβολής των αυξήσεων της τάξεως του 7% θα υπάρξει επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση μόλις διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ ξεκινώντας από την 1/1/2023. 

Οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν τόσο στο εθνικό όσο και στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης: Η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα ΄΄ συμπαρασύρει΄΄ μια σειρά από μεγέθη το οποία είναι ΄΄δεμένα΄΄ με την Εθνική Σύνταξη΄΄ το πλαφόν των κυρίων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, όλα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω. 

Μας στείλαν τα μαντάτα που αφορούν έξτρα φόρο που έχει ετοιμάσει η Εφορία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ποσά για την περίοδο 2015-2020. 

Οι παραπάνω φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να εμφανίσουν τα συγκεκριμένα εισοδήματα και να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό με το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι εως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2023. Υπογραμμίζεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 εως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση. 

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής., η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022 και ποσά προ συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσης σας πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση. 

Έχω επισημάνει πολλές φορές και θα το γράψω μια ακόμη, ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)των ν. 3863/2010 και 3865/2010 που έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Φεβ του 2017, Δεν καταργείται προς το παρόν. Είναι γνωστό επίσης ότι υπάρχει υποχρέωση καταβολής της, αναδρομικά για 23 μήνες (Φεβ 2017 έως Δεκ 2018) από την Κυβέρνηση. 

Σας είχα ενημερώσει από την στήλη αυτή ότι μετά από πολλές γενόμενες προσπάθειες του ΜΤΣ και της ΕΑΑΣ αναμενόταν μέχρι τέλος Ιουλίου 2022, να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται τα παρακάτω σοβαρά θέματα που αφορούν τους απόστρατους: 

Η κατάργηση της συνδρομής των εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών (Τροποποίηση του ν. 4361/2026). 

Η Διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των Ε.Δ Η πρόταση νόμου με εισηγητική έκθεση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για δυνατότητα χορήγησης ενός (1) επιπλέον μερίσματος στους μερισματούχους του Ταμείου. 

Η πρόταση του ΜΤΣ εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων).Μέρισμα Ταξίαρχου –Αρχιλοχία. 

Η Ψήφιση του νομοσχεδίου πήρε 1η παράταση και αναμενόταν να υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, παρά την δέσμευση του Υπουργού Άμυνας κατά την επίσκεψη του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ένωσης στο ΥΠΕΘΑ, την Δευτέρα 27Δεκ 2021, ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Μαρτίου 2022. 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου πήρε και 2η παράταση, δεν ψηφίστηκε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αναμενόταν να ψηφιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους και δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ΔΕΝ ψηφίστηκε! 

Είναι γεγονός ότι ο κ. Υπουργός και οι στενοί συνεργάτες του, υπό το βάρος των υψηλών και δύσκολων καθηκόντων που έχουν και λόγω του καθημερινού φόρτου εργασίας, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τον χρονικό πίνακα ενεργειών, που οι ίδιοι κάθε φορά καθόριζαν αλλά παράλληλα δεν καταδέχονται να μας ενημερώσουν για το σοβαρότατο αυτό θέμα. 

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας ήταν απλά ΄΄στάχτη στα μάτια΄΄ στην μεγάλη κοινωνική ομάδα των αποστράτων, η αναφερόμενη δέσμευση σας και δεν θα έχουμε σύντομα, μετρήσιμα και θετικά αποτελέσματα. Υπογραμμίζεται ότι το υπόψιν νομοσχέδιο δεν θα έχει ψηφιστεί μέχρι το πρώτο10ήμερο του Νοεμβρίου και το ΜΤΣ ΔΕΝ θα έχει την δυνατότητα να δώσει στους μερισματούχους του ένα (1) επιπλέον μέρισμα τον Δεκ 2022, σε αντίθεση με τα άλλα δύο (2)Μετοχικά Ταμεία. 

Επίσης η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ) διαχρονικά διεκδικεί την δίκαιη αναλογική κατανομή των προερχομένων από τα εξοπλιστικά προγράμματα, πόρων ύψους 4% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (Μ.Τ). Επί του σημαντικού αυτού θέματος για τους συναδέλφους, έχουν γίνει βήματα και υπάρχουν εξελίξεις. Σύντομα θα σας ενημερώσω για τις σημαντικές πτυχές του θέματος δεν είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βλέπουμε και να αξιολογούμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις, όπως ακριβώς είναι και όχι όπως θα θέλαμε εμείς να είναι. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης στρατηγικής και έμπρακτης διπλωματίας, δεν πρέπει να παραβιάζεται ο βασικός κανόνας της εμμονής στην επιτυχία του ΑΝΣΚ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε συνδυασμό με την εξασφάλιση συνενώσεων και στρατηγικών συμμαχιών με τους περισσότερους, αν όχι με όλους τους συνεμπλεκόμενους φορείς. 

Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων και μεθόδων ορθολογικής προσέγγισης αποτελεί ασφαλή μέθοδο ακριβώς για την ανατροπή της επιτυχίας του ΑΝΣΚ και την δικαίωση των ΄΄κακώς κειμένων΄΄ όπως άλλωστε γίνεται στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες 

Οι αξιοπρεπείς και έντιμες ελληνικές οικογένειες συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί οικονομικά με αποτέλεσμα από την μια μεριά να έχει συρρικνωθεί σημαντικά το μηνιαίο εισόδημα τους και από την άλλη να καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των Μεγάλων Αγορών (super market) και των υγρών καυσίμων, σκηνικό που δημιουργεί κίνδυνο φτωχοποίησης τους, με ταυτόχρονη αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών. 

Την 26Οκτ 2022 ο γράφων και ο Δνων Σύμβουλος της Ένωσης, Ανχης  ε.α Χρήστος Χρηστίδης επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ,Βουλευτή Αχαΐας κ. Φωτήλα Ιάσωνα, προκειμένου να τον ενημερώσουμε σχετικά με τις προτάσεις μας για τον υπο κατάθεση Σχ. Νόμου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπάρχει στο παρόν φύλο της εφημερίδας αναλυτική ενημέρωση. 

Σχόλιο συναδέλφου και συμμαθητή μου, στην ανακοίνωση που ανάρτησα, για το θέμα σε Μέσο κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), αναφέρει: ΄΄Γιάννη ευχαριστούμε την ΕΑΑΣ για τον αγώνα που κάνει για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας !!!ΟΛΟΙ εκφράζουν υποκριτικά κατανόηση και συμπάθεια, αλλά επί της ουσίας  ΟΥΔΕΝ Αποτέλεσμα να υφιστάμεθα διαρκή κοροϊδία, η οποία έχει επίπτωση στο βιοτικό μας επίπεδο αλλά ακόμη χειρότερα και στο ηθικό των εν ενεργεία στελεχών΄΄. 

Ο παραπάνω σχολιασμός αποτυπώνει γλαφυρά την ζοφερή πραγματικότητα! 

Όμως οι ταλαιπωρημένοι σωματικά και ψυχικά συνταξιούχοι (απόστρατοι και μη), έχουν Αξιοπρέπεια. Δεν εκλιπαρούν, ΔΕΝ είναι επαίτες. 

Κύριε Υπουργέ Άμυνας και κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι της Κυβέρνησης, κρατήστε επιτέλους τις υποσχέσεις σας και δικαιώστε τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ και έχουν θεμελιώσει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΖΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.