Ο Ερντογάν επανέλαβε εκ νέου τη θέση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων
Νέες απειλές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που ζητά επισταμένως η Τουρκία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο τούρκος πρόεδρος στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, εκτοξεύοντας προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό του.
«Είπα ‘έλα ας φάμε μαζί. Γευματίσαμε στο Αρχοντικό Vahdettin’. Του είπα ‘ας μην μπλέξουμε τρίτους, ας αποκτήσουμε μία απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε’. Πήγε εκεί (σ.σ. ο Μητσοτάκης) και έκανε ό,τι και στο Νταβός. Μετά σηκώθηκε και είπε: ‘Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο’… Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες της ασφάλειας μας. Λένε ‘μην τα δώσετε στην Τουρκία’» είπε αρχικά ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει:
«Οι ενέργειες της Ελλάδας είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λοζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει».
Επίθεση Τσελίκ στην Αθήνα για τη Θράκη
Είχε προηγηθεί επίθεση στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.
Ο Τσελίκ έκανε λόγο για λάθος βήμα της Ελλάδας που «έκλεισε τέσσερα σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα (σ.σ. όπως η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί την μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής).
Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, πρόκειται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνεται συστηματικά από την Ελλάδα.
Ζήτησε, δε, παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί σταθερό πεδίο στο οποίο η τουρκική πλευρά επιδιώκει να παίζει τα παιχνίδια της.
Η αναφορά του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα» της Θράκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα το 2021, μετά από το εκρηκτικό καλοκαίρι του 2020, ήταν αυτή που αποτέλεσε την αιχμή για τον Νίκο Δένδια να προχωρήσει στην αντεπίθεση, σε ένα μπρα ντε φερ που έμεινε στην ιστορία.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν «την τελευταία περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα».
Περιοδεία στη Δυτική Θράκη την Κυριακή επέλεξε, δε, να κάνει και ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, με αντίστοιχες αναφορές και προσπάθεια να δείξει την επιρροή της Τουρκίας στην μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα. Με τις επισκέψεις αυτού του είδους να χαρακτηρίζονται πάντα «ιδιωτικές».
Το αφήγημα της Τουρκίας για τη Θράκη επιδιώκεται σταθερά να ενισχυθεί όσο και η επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή, με το τουρκικό προξενείο να επιχειρεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, εκμεταλλευόμενο κάθε δυνατή συνθήκη που θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει την παρουσία του.