Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Μαθήματα κατά της τρομοκρατίας από τον Ερντογάν: - Εάν η Σουηδία δεν εκδώσει στην Τουρκία "τρομοκράτες", μην περιμένει να εγκρίνουμε ένταξή της στο NATO


 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την Τετάρτη ότι οι σύμμαχοι της χώρας του στο NATO θα πρέπει να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της στον τομέα της ασφάλειας, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν βλέπει θετικά την ένταξή στη Συμμαχία των Σουηδίας και Φινλανδίας, που κατέθεσαν σήμερα επισήμως αιτήματα ένταξης στο NATO.

"Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη", είπε.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επανέλαβε ότι οι αντιπροσωπείες διπλωματών της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Ειδικά για τους Σουηδούς, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν πρέπει να περιμένουν έγκριση της ένταξής τους στο NATO από πλευράς Τουρκίας εάν δεν εκδώσουν στις αρχές της Άγκυρας "τους τρομοκράτες" που φιλοξενούνται στη Σουηδία.

"Δεν μπορούμε να πούμε ναι", επανέλαβε. "Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο", είπε.

Η Τουρκία φέρεται να ζητεί από τη Στοκχόλμη έκδοση τόσο μελών του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), όσο και στελεχών του δικτύου "Χιζμέτ" (Υπηρεσία) του Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.



πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3634958/erntogan-ean-i-souidia-den-ekdosei-stin-tourkia-tromokrates-min-perimenei-na-egkrinoume-entaxi-tis-sto-nato