Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ - Οι προτάσεις που κάναμε στην κυβέρνηση ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ! - Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και διεκδικητικοί - ΟΛΟΙ αξίζουμε περισσότερο και μόνο ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε

 


Γράφει ο 

Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, 

Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ.

Κάθε Εθνική Επέτειος προσφέρει την ευκαιρία ιστορικού αναστοχασμού και την αφορμή να αναλογιστούμε την ,μακρά διαδρομή που έχει διανύσει το Έθνος μας. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, θα αναλυθούν τα λάθη, θα μελετηθούν οι ευθύνες, θα γραφούν εναλλακτικές εκδοχές της ιστορίας, θα αναλυθούν τα αίτια και οι αφορμές του ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ στο λιμάνι της Σμύρνης και άλλα πολλά. 

Τύχη παράξενη κανόνισε έτσι ώστε η επέτειος ενός θριάμβου (Εθνική Παλιγγενεσία) να εορτάζεται πολύ κοντά με την επέτειο μιας καταστροφής. Δεν θα είναι ποτέ άλλοτε η προσπάθεια αυτογνωσίας, για όσους την επιχειρήσουν, πιο διδακτική, πιο χρήσιμη και περισσότερο ολοκληρωμένη. 

Τα Έθνη γίνονται περισσότερο ισχυρά, όταν μελετούν όχι μόνο τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη τους. Πριν από έναν αιώνα, το 1922, η Ελλάδα βίωνε μια Εθνική καταστροφή, που κατέληξε στον ξεριζωμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Η προσφυγιά από τη Μικρά Ασία έθεσε τις δομές του τότε Ελληνικού κράτους αντιμέτωπες με μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. 

Κατέληξε όμως στην επιτυχή ενσωμάτωση των προσφύγων, που μεταμόρφωσαν την Ελληνική κοινωνία με τον δημογραφικό, οικονομικό και πολιτιστικό τους δυναμισμό. Δεν ήταν η τελευταία κρίση, ούτε η τελευταία καταστροφή για την Ελλάδα. 

Από το 1975 και μέχρι πριν από λίγα χρονιά, η Ελλάδα έζησε την μακρότερη και σταθερότερη περίοδο σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, καταφέρνοντας να μεταμορφωθεί από μια φτωχή “υπό ανάπτυξιν” οικονομία, σε μια μεσαίου οικονομικού μεγέθους ευημερούσα χώρα. 

Τα τελευταία δέκα τρία (13) χρόνια ζούμε και πάλι σε μια εποχή αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων με ασύμμετρες επιπτώσεις. Οι κάθε μορφής ανισότητες (κοινωνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές κλπ) απειλούν την κοινωνική συνοχή και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού όπως η ισονομία, αριστεία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Στον ίδιο άξονα κινείται και η κατευθυνόμενη από ισχυρά διεθνή οικονομικά συμφέροντα προσπάθεια παραποίησης - πλαστογράφησης της ιστορίας μας ως Έθνος. 

Η κλιματική αλλαγή με τον τρόπο που εκδηλώνεται δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε Εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία, σαν καταλύτης, έρχεται να αναδείξει τους περιορισμούς και τα προβλήματα του κυρίαρχου παγκοσμιοποιημένου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος των τελευταίων τεσσάρων (4) δεκαετιών. 

Σήμερα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή, το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί θετικό πρόσημο. Σε δύσκολες συγκυρίες, η χώρα παρουσιάζει ελαφρά ανάπτυξη και όσο και εαν η “φωτογραφία της στιγμής” αποτυπώνει έντονα καιρικά φαινόμενα και αναταράξεις, η μεγάλη εικόνα ,σε βάθος χρόνου, εξακολουθεί να δείχνει πως η Ελλάδα αλλάζει έχοντας βάλει θεμέλια για πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, απειλεί το μεταπολεμικό κεκτημένο της ειρήνης και αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και κλιμάκωση του Ρωσικού αναθεωρητισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμόζεται, κτίζεται και δυναμώνει μέσα από τις κρίσεις. Όπως η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε άλμα δημοσιονομικής ενοποίησης της Ε.Ε., έτσι και ο οδυνηρός πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε μεγάλο άλμα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

 Έχω γράψει πολλές φορές ότι η ΕΑΑΣ θέτει συνεχώς στους αρμόδιους και υπευθύνους, τα παρακάτω φλέγοντα και σοβαρά θέματα, που απασχολούν τον Κλάδο.

>l Το γενικότερο θέμα των στρατιωτικών συντάξεων και των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, με έμφαση στις δυσανάλογες μειώσεις και την αποκοπή των συντάξεων μας, από τις αποδοχές των εν ενεργεία συνάδελφων. 

>l Την φορολόγηση των αναδρομικών του 11μήνου. Η Ε.Α.Α.Σ. κατέβαλε ιδιαίτερα έντονη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες του 2021, προκειμένου το ποσόν των αναδρομικών να φορολογηθεί αυτοτελώς. Οι προτάσεις μας ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ ! 

>l Την αναλογική κατανομή των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων, που προέρχονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα. 

>l Την μονομερή κατάργηση, σε σχέση με τους άλλους δύο Κλάδους, του 2% επι των πληρωμών που έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες, επισκευές, μισθώσεις κλπ που καταβάλλονται υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Στρατού Ξηράς. Υπογραμμίζεται ότι η κράτηση 2% υπερ. του ΣΞ, καταργήθηκε από το έτος 2000, μόνο για τον Στρατό Ξηράς. 

>l Διακοπή των παράνομων κρατήσεων του Ν. 4093/12, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 

>l Νομοθετική ρύθμιση για ύπαρξη δυνατότητας παροχής από Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) έκτακτου μερίσματος στους μερισματούχους του. 

Διανύουμε μια δυσμενέστατη παρατεταμένη οικονομική συγκυρία, με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις μας, καθώς και την υπερφορολόγηση των φυσικών προσώπων με έμμεσους και άμεσους φόρους ,αλλά και την συνεχή αύξηση των αγαθών πρώτης ανάγκης.

 Θεωρώ ότι πρέπει να είναι αυτονόητη η έμπρακτη και αμέριστη στήριξη του Κλάδου από το ΥΠΕΘΑ, το ΜΤΣ αλλά και του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης, προς τα ε.α Στελέχη των ΕΔ.. 

Εύχομαι οι δυσκολίες των χρόνων που πέρασαν, να μας κάνουν σοφότερους και να αντιληφθούμε ότι ΟΛΟΙ αξίζουμε περισσότερο και μόνο ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε 

 Ελπίζω οι δυσκολίες των χρόνων που έρχονται, να μας βρουν ενωμένους, σαν Κλάδο, ώριμους και διεκδικητικούς, για το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια καθώς και την ανταπόδοση που μας αναλογεί, στην πολύχρονη, συνειδητή και ποιοτική προσφορά μας στην Πατρίδα!