Ο κύκλος του αίματος στον πόλεμο της Ουκρανίας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, με νέα περιστατικά φρίκης και αγριότητας. Αυτή τη φορά χτυπήθηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός του Κραματόρσκ στο Ντονμπάς, την ώρα που ήταν γεμάτος από αμάχους που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν προς τα δυτικά.
Απερίγραπτες είναι οι εικόνες με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά. Η πυραυλική επίθεση άνοιξε νέο μέτωπο αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Έως 4.000 εκτοπισμένοι βρίσκονταν στον σταθμό την ώρα που χτυπήθηκε από τις δύο ρουκέτες. Κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, αφού οι άντρες είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω, για να πολεμήσουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 50, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα για ένα ακόμη τυφλό χτύπημα κατά αμάχων με στόχο να φέρει σε απόγνωση και να τρομοκρατήσει όσους σκέφτονται να φύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη Ρωσία σατανική χώρα, χωρίς όρια και υπογράμμισε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν επιχειρεί στην περιοχή. Παράλληλα, αξίωσε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να σταλούν περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό.
Το Κραματόρσκ βρίσκεται στο τμήμα του Ντονέτσκ που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο και ο σταθμός της πόλης είναι συνεχώς γεμάτος κόσμο. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους πολίτες ότι τελειώνουν οι ευκαιρίες να φύγουν από την επαρχία, η οποία σύντομα θα ζήσει στιγμές Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι Ρώσοι φασίστες γνώριζαν πολύ καλά πού στόχευαν και τι ήθελαν. Ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και φόβο, ήθελαν να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», δήλωσε ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονιέτσκ.
H Μόσχα, που έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για πλήγματα κατά αμάχων σε αυτόν τον πόλεμο, ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση από πόλη νοτιοδυτικά του Κραματόρσκ και ότι ο δικός της στρατός δεν χρησιμοποιεί πυραύλους αυτού του τύπου -κάτι που όμως διαψεύδουν πολεμικοί αναλυτές.
Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Λευκός Οίκος καταδίκασαν αμέσως την επίθεση, η οποία προστίθεται στις κατηγορίες κατά της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετέβησαν στη Μπούκα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ανακοίνωσε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου.
Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν χτυπηθεί σιδηροδρομικές γραμμές στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους προς τα δυτικά της Ουκρανίας.
Η βαρβαρότητα του πολέμου
Το πρόσωπο της αγριότητας αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα. Οι κάτοικοι του Τσερνίχιβ, της Μπούκα και της Μαριούπολης προσπαθούν να συνέλθουν από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις -όπως καταγγέλλεται- και τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Αίσθηση προκάλεσε η πρώτη δημόσια ομολογία του Κρεμλίνου για πολλές απώλειες Ρώσων στρατιωτών, με τον Πεσκόφ να κάνει λόγο για «τραγωδία».
Το Τσερνίχιβ θυμίζει πόλη φάντασμα, καθώς για σχεδόν ένα μήνα βρισκόταν στα χέρια των Ρώσων. Μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού, οι πρώτοι κάτοικοι δειλά – δειλά αρχίζουν να βγαίνουν από τα καταφύγια και περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν. Πολλοί κάτοικοι που αρνήθηκαν να πάνε στο σχολείο και ήταν σε ηλικία που μπορούσαν να πολεμήσουν, απλά εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Άλλοι έμειναν στο υπόγειο των 65 τ.μ για πολλές εβδομάδες και κάποιοι δεν άντεξαν… Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στους τοίχους.
Στη Μπούκα, η φρίκη δεν έχει τέλος… Από το ένα σπίτι στο άλλο, κανείς μπορεί να δει μόνο πτώματα. Οι Ρώσοι, όπως λένε οι επιζώντες πυροβολούσαν αδιακρίτως. Ένας άνδρας προσπάθησε να καταγράψει από το παράθυρό του τις κινήσεις των Ρώσων, στο διάστημα που βρίσκονταν στην πόλη: “Είδα τον Βάσια πεσμένο μπρούμυτα, δεν έδειχνε σημάδια ζωής. Ο ένας (στρατιώτης) μου έδωσε εντολή να τον σηκώσω. Του είπα πως δεν μπορούσα, ήταν πολύ βαρύς. Τότε έστρεψε το όπλο προς το μέρος μου και μου είπε: Θα σας σκοτώσω και τους δυο“.
Στη Μποροντιάνκα, τουλάχιστον 26 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα δύο μεγάλα ισοπεδωμένα κτίρια. Οι διασώστες εξακολουθούν να ψάχνουν μήπως κάποιοι κατάφεραν να επιζήσουν σε καταφύγια. Οι προσπάθειες να καθαρίσουν τα συντρίμμια στη Μποροντιάνκα έχουν ξεκινήσει. Εκεί η κατάσταση είναι πιο φρικτή. Ακόμη περισσότερα θύματα από τους Ρώσους κατακτητές.
Οι μάχες μαίνονται στη Μαριούπολη. Ρωσόφιλοι αυτονομιστές κάνουν περιπολίες. Ο Δήμαρχος καταγγέλλει πως εξαφανίζουν τα στοιχεία της θηριωδίας και ο Ζελένσκι πως ετοιμάζουν προβοκάτσια με τους νεκρούς.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία για πρώτη φορά παραδέχεται μεγάλες απώλειες σε στρατό, δια στόματος του Νμίτρι Πεσκόφ: “Έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων. Είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς“, δήλωσε.
Στα περίχωρα του Κιέβου σοκ προκάλεσε ένα βίντεο που δείχνει τις ουκρανικές δυνάμεις να πυροβολούν αιχμάλωτο Ρώσο στρατιώτη. Εκείνος, δεμένος, συνεχίζει να κινείται και πυροβολούν και τρίτη φορά. Το περιστατικό έχει επαληθευθεί από τα διεθνή Μέσα και οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι εξετάζουν το συμβάν.
Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος, Ζέτα Κονταξή
πηγή: ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/oykrania-diethnis-katakraygi-gia-ti-sfagi-amachon-sto-kramatorsk-allilokatigories-gia-ta-pligmata/