Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία - Καλώς ήρθατε στην κόλαση του μακελάρη - Εικόνες φρίκης από τις Ρωσικές θηριωδίες - Πολύ Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ


 Θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούκα καταγγέλλουν οι ουκρανικές Αρχές, καθώς όλο και περισσότερες εικόνες φρίκης έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από το πολύπαθο προάστιο του Κιέβου.  

Μαζικοί τάφοι, θύματα δεμένα πισθάγκωνα με εμφανή τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη να ζητούν έρευνα για την παραπομπή των υπευθύνων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, οι νεκροί στη Μπούκα είναι εκατοντάδες, χωρίς να υπολογίζονται ακόμη όσοι είναι θαμμένοι στις αυλές των σπιτιών.

Γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 7.000 καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου.

Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έως και το πρωί της Πέμπτης στις περιοχές από όπου αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος από εκρηκτικούς μηχανισμούς και δίνεται προτεραιότητα στην απομάκρυνση και απενεργοποίησή τους.

Να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και προανήγγειλε νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη βαριά σκιά των εικόνων φρίκης στη Μπούκα. Η Κομισιόν μάλιστα ανακοίνωσε την αποστολή ερευνητών στο Κίεβο σε βοήθεια των αρχών για την καταγραφή των ακροτήτων στη Μπούκα. Επί τόπου βρέθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορώντας τη Ρωσία για γενοκτονία και καταγγέλλοντας τους Ρώσους στρατιώτες ως βιαστές, δολοφόνους και εκτελεστές.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται πεισματικά και κατηγορηματικά τις καταγγελίες και μιλά για κατασκευασμένη προπαγάνδα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για προβοκάτσια με σκοπό την ενοχοποίηση της χώρας και ζητεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν καλεί τη Δύση να μη βγάζει βιαστικά συμπεράσματα, διότι, όπως είπε, στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν ήδη αναλάβει οι ρωσικές Αρχές υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για παραποιημένα βίντεο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ε.Ε. στην εισαγωγή πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία μετά την αποκάλυψη ξεκάθαρων ενδείξεων για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα. Όπως επισήμανε, θα θέσει επί τάπητος το θέμα στις συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους του μέσα στην εβδομάδα, και ενώ στις Βρυξέλλες είναι ήδη υπό συζήτηση το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε πως «οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Η Γερμανία, πάντως, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας , τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων, αλλά απορρίπτει άμεσο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, σε αντίθεση με την υπουργό Άμυνας της χώρας, η οποία την Κυριακή σχολίασε ότι «το θέμα των ενεργειακών προμηθειών πρέπει να είναι θέμα συζήτησης για περαιτέρω συνέπειες».

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι κυρώσεις θα επεκτείνονται και στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ επισημαίνουν ότι για την ώρα δεν είναι εφικτή η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

«Πρέπει να κόψουμε κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να σταματήσουμε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Χρειαζόμαστε χρόνο κι έτσι πρέπει αυτή τη στιγμή να ξεχωρίσουμε το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Η Ιταλία που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο δηλώνει ότι δε θα ασκούσε βέτο σε σχετικές κυρώσεις ενώ το θέμα των ενεργειακών κυρώσεων τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Κι ενώ το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία δε θα κάνει τίποτα που να πλήττει τη φήμη της ως αξιόπιστου ενεργειακού προμηθευτή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε περισσότερες και πιο τολμηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας, κατηγορώντας τον Όλαφ Σολτς ότι μπλοκάρει τα σκληρά μέτρα λόγω οικονομικών σκοπιμοτήτων και τον Εμανουέλ Μακρόν ότι διαπραγματεύεται με τον Πούτιν, έναν «εγκληματία αντίστοιχο του Χίτλερ».

«Κ. Μακρόν, θα κάνατε διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ, με το Στάλιν, με τον Πολ Ποτ»;/Κύριε Σολτς. Δεν είναι οι φωνές των Γερμανών επιχειρηματιών, των Γερμανών δισεκατομμυριούχων, που σας αποτρέπουν από περαιτέρω μέτρα, οι οποίες πρέπει ν’ ακουστούν σήμερα στο Βερολίνο. Είναι η φωνή αυτών των αθώων γυναικών και παιδιών, η φωνή των δολοφονηθέντων» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μοραβιέτσκι.

Η Γερμανία προχωρά πάντως σε νέες πολιτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τις θηριωδίες εναντίον Ουκρανών πολιτών ανακοινώνοντας την απέλαση 40 Ρώσων διπλωματών.

Επανατοποθέτηση των 2/3 των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο βλέπουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βλέπουν επανατοποθέτηση των 2/3 των ρωσικών δυνάμεων που έφυγαν από το Κίεβο, πολλές εκ των οποίων στη Λευκορωσία, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σημείωσε ότι αυτές οι δυνάμεις ενδεχομένως να αποσταλούν στην Ανατολική Ουκρανία, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει πρόοδο στην κατάληψη της Μαριούπολης τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτό που συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι ότι θα ανασυνταχθούν, θα ανεφοδιαστούν, ίσως ακόμη και να ενισχυθούν με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και στη συνέχεια θα σταλούν πίσω στην Ουκρανία για να συνεχίσουν να πολεμούν αλλού», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι αυτά τα στρατεύματα θα «αναπτυχθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην Μαριούπολη, είπε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει πρόοδο» στην κατάληψη της πόλης. Σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα «πολύ περισσότερο σε αμυντική στάση» γύρω από την Χερσώνα.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90%, ενώ το 40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

O Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι σταμάτησαν τη Δευτέρα ομάδα του που προσπαθούσε να φτάσει στη Μαριούπολη για την εκκένωση αμάχων και πως τα μέλη της κρατούνται στην κοντινή πόλη Manhush.

«Μια ομάδα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κρατείται στην πόλη Manhush, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ICRC, Jason Straziuso.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα μέλη της ομάδας κρατούνται από την αστυνομία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για «κατάσταση ομηρίας».

Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία, με εκρήξεις στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, και στην Τερνόπιλ, στα δυτικά.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στα ανατολικά.

Η πόλη Τσερνίχιβ, στα βόρεια, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο έχει καταστραφεί κατά το 70%. «Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούκα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε μια μέρα. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε πάνω από 4,215 εκατομμύρια πρόσφυγες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Μόνο την Κυριακή έφυγαν 38.650 άνθρωποι από την Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν επίσης σχεδόν 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

πηγή:  ertnews.gr -  https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/epanatopothetisi-ton-2-3-ton-rosikon-dynameon-apo-to-kievo-vlepoyn-oi-ipa/