Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων για την εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησαν στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, μετέδωσε τη Δευτέρα το Λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, το οποίο δημοσίευσε μια φωτογραφία των εκπροσώπων, λέγοντας ότι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση» του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών.
Το Κρεμλίνο πάντως έθεσε τέσσερις όρους για να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες. Καλεί το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η Κριμαία είναι ρωσική, την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αποστρατικοποίηση, αλλαγή Συντάγματος για ουδετερότητα του Κιέβου με εγγυήσεις ότι απορρίπτει την ένταξή του σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ.
Οι δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε η Τουρκία, συμφώνησαν να συναντηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Αττάλεια.
Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί
Την ίδια ώρα, σφοδροί είναι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν στο στόχαστρό τους νευραλγικής σημασίας πόλεις, όπως Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη. Οι ουκρανικές δυνάμεις πάντως ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Μικολάιφ από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιταλί Κιμ.
Τα πτώματα 13 αμάχων ανασύρθηκαν σήμερα, από το κατεστραμμένο κτίριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικτυακή ανάρτησή τους. Πέντε άμαχοι διασώθηκαν σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ωστόσο, ύστερα από ακόμα μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από αέρα, ξηρά και θάλασσα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι. Οι μάχες συνεχίζονται και στις τέσσερις πόλεις, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, χαρακτηρίζοντας ανήθικη την πρόταση της Μόσχας.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. «Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
“Είναι ένα απαράδεκτο σενάριο το άνοιγμα αυτών των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι πολίτες από το Ιβανκίβ, το Ντίμερ, το Βισχορόντ και το Κίεβο δεν θα πάνε στη Λευκορωσία και μετά στη Ρωσία με αεροπλάνο“, τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ.
Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες απόπειρες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη το Σαββατοκύριακο, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και τη Ρωσία να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες με Ρώσους στρατιώτες στα περίχωρα της πόλης.
“Αυτό είναι γενοκτονία. Τα περισσότερα κτίρια έχουν καταστραφεί στην πόλη και ο κόσμος ζει στα υπόγεια. Είναι φοβισμένοι, δεν έχουν νερό και η μεγαλύτερή τους επιθυμία είναι να βρουν νερό, ούτε καν να φάνε” σημείωσε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ολόφ.
Σε νέο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει το ρωσικό πετρέλαιο. “Μποϊκοτάρετε τις ρωσικές εξαγωγές, ειδικά το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία. 00.40 Αναμένουμε απόφαση για να καθαρίσουν οι ουρανοί μας είτε με τις δικές σας δυνάμεις είτε με το να μας στείλετε μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας” δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στόχος ανηλεών βομβαρδισμών έγινε ξανά το Χάρκοβο, με το πανεπιστήμιο της πόλης να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε βίντεο, στο οποίο, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, φαίνεται η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους πάνω από το Χάρκοβο υπό τον ήχο επευφημιών.
Νωρίτερα, σκηνές αλλοφροσύνης είχαν εκτυλιχθεί στο Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν αμάχους την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιρπίν, ανάμεσά τους μία μητέρα με τα δύο παιδιά της.
Κι ενώ συνεχίζεται η φυγή των κατοίκων από το Ιρπίν, οι Ρώσοι βομβάρδισαν αποθήκη εμπορευμάτων στη Στονγιάνκα, μόλις ένα χιλιόμετρο δυτικά του Κιέβου, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πρωτεύουσα.
Σφοδροί βομβαρδισμοί και στο Μικολάιφ στη νότια Ουκρανία. Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές και δημοσιοποίησε βίντεο με συγκροτήματα κατοικιών να φλέγονται. Στις φλόγες τυλίχθηκε και το αεροδρόμιο στη Βινίτσα ύστερα από πυραυλική επίθεση. Ρωσικοί πύραυλοι, που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα, έπληξαν και το χωριό Τούζλα στην περιοχή της Οδησσού, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού.
“Δυστυχώς, δεν ήταν ήρεμη νύχτα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο εχθρός εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση από τη θάλασσα στην περιοχή της Τούζλα” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην Οδησσό, Σεργκάι Μπατσούκ.
Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα και άλλο βίντεο που δείχνει στρατιώτες να πυροβολούν ρωσικά άρματα μάχης σε ένα χωριό κοντά στο Κίεβο. Tην ουκρανική αντίσταση εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Ζελένσκι να εγκαταλείψει τη χώρα.
“Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δεν εξετάζουμε αυτή την επιλογή σοβαρά επειδή βλέπουμε πως ο ουκρανικός λαός πολεμάει για τη χώρα του υπό την ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσει” σημείωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Κουλέμπα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία έχε εκτοξεύσει πάνω από 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στο εσωτερικό της Ουκρανίας το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση.
Ανησυχία στη Βαλτική και συνέχεια στον διπλωματικό “πυρετό”
Οι χώρες της Βαλτικής πάντως εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες για διάχυση της κρίσης στο έδαφός τους. Η Λιθουανία, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και απευθύνει δραματική έκκληση για στήριξη του Κιέβου με κάθε μέσο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τρίτου παγκοσμίου πολέμου.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έσπευσε να καθησυχάσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαλτική, υπενθυμίζοντας ότι για τη χώρα του το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είναι ιερό και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναθεωρεί συνεχώς την αμυντική της διάταξη.
πηγή: ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/rosia-se-exelixi-oi-diapragmateyseis-moschas-kai-kievoy-synechizontai-oi-sfodroi-vomvardismoi/