Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία - Κατάπαυση του πυρός από αύριο 09:00 ώρα Ελλάδας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ανακοίνωσε η Ρωσία


 Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά από τέσσερις περίπου ώρες ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο του ρωσικού πρακτορείου TASS, την ώρα που οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σφίγγουν τον κλοιό στις μεγάλες πόλεις της ουκρανική επικράτειας και ενόσω όλο και περισσότεροι άμαχοι εγκαταλείπουν πόλεις και χωριά.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε "μικρή πρόοδος" όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα. "Ο επόμενος, τέταρτος, γύρος θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία στο πολύ, πολύ άμεσο μέλλον", δήλωσε ο Σλούτσκι στη ρωσική κρατική τηλεόραση. "Δεν θα ονομάσω την ακριβή ημερομηνία. Θα καθοριστεί, ίσως αύριο". "Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων", πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερεστσούκ. Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είπε.


Ο ανθρώπινος απολογισμός της  εισβολής στην Ουκρανία  συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν τους βομβαρδισμούς τους σε περιοχές αμάχων και υποδομές το Σαββατοκύριακο.

Καθώς οι συνθήκες επιδεινώθηκαν σε ορισμένες βασικές πόλεις της Ουκρανίας, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής.


πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3619604/katapausi-tou-puros-apo-aurio-09-00-ora-elladas-gia-dianoixi-anthropistikon-diadromon-anakoinose-i-rosia