Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Λιβανός αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό μετά τη γνωστοποίηση της συνομιλίας με τον κ. Δούκα για τα λεφτά του 2007. Όμως, ο πραγματικός λόγος ίσως είναι άλλος, πιο σοβαρός και μας αφορά όλους.
Οι άνθρωποι της αγοράς λιπασμάτων έχουν να λένε για τα τραγελαφικά που έζησαν το τελευταίο διάστημα.
Ας ξεκινήσουμε με τον ΦΠΑ στα λιπάσματα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥπΑΑΤ) ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες μέτρα στήριξης των παραγωγών και των κτηνοτρόφων. Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβανόταν η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 13% από 24%, κοστολογώντας την παρέμβαση στα 20 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι της αγοράς που το διάβασαν, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Κι αυτό γιατί από τις 800 χιλ. τόνους λίπασμα που χρησιμοποιείται ετησίως στην Ελλάδα, μια μικρή κατηγορία, μόλις 1.500 τόνων, έχει συντελεστή ΦΠΑ 24%. Οι δύο μεγάλες κατηγορίες, δηλ. τα αζωτούχα λιπάσματα και τα NPK που αντιπροσωπεύουν τις 798,5 χιλ. τόνους, έχουν ΦΠΑ 13%.
Όμως, το θέμα δεν είναι τόσο απλό και δεν τελειώνει εδώ. Η τρίτη κατηγορία με ΦΠΑ 24% ανήκει σε ξεχωριστό δασμολογικό κλάδο μαζί με άλλα προϊόντα, κυρίως χημικά, και καταναλώνεται κυρίως από τη βιομηχανία, όπως μαθαίνουμε. Αν λοιπόν μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 13% γι’ αυτά τα λιπάσματα, θα πρέπει να μειωθεί και για τα υπόλοιπα προϊόντα.
Γιατί λοιπόν να βγει τέτοια ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ; "Έκαναν γκάφα. Άνθρωποι που δουλεύουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν ξέρουν τέτοια βασικά πράγματα είναι επιεικώς άσχετοι", μας τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης. Ο ίδιος πήγε ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας πιθανό η αποπομπή του πρώην ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού να συνδέεται μ’ αυτό το θέμα και η συνομιλία με τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα να ήταν η αφορμή.
Όμως, οι άνθρωποι της αγοράς λιπασμάτων βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ακόμη έκπληξη πρόσφατα. Την Τρίτη το πρωί που μας πέρασε, αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έλαβαν ένα επείγον μήνυμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το τελευταίο τούς ζητούσε να απαντήσουν εντός της ίδιας ημέρας για τη διαφορά της τιμής στα λιπάσματα μεταξύ του 2022 και του 2021.
Κάποιοι κούνησαν το κεφάλι, άλλοι γέλασαν και άλλοι προβληματίστηκαν. Πώς μπορεί να κάνει κάποιος σύγκριση τιμών από τη στιγμή που είμαστε ακόμη στις αρχές του 2022; Αλλά ας πούμε ότι γίνεται σύγκριση με τις τωρινές τιμές. Από εκεί και πέρα, τι συγκρίνουμε; Άλλη (πολύ μεγαλύτερη) ήταν η αύξηση των τιμών στα αζωτούχα λιπάσματα που επηρεάζονται περισσότερο από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και άλλη στα NPK λιπάσματα.
Φανταζόμαστε ότι θα τα έχουν μάθει όλα αυτά στο ΥπΑΑΤ πλέον. Όμως, με τέτοιο επίπεδο γνώσεων και τέτοιες γκάφες δεν πάμε μακριά.
πηγή:https://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/2118844/h-gkafa-enos-ypoyrgeioy-me-to-fpa-poy-deihnei-agno.html