Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Πανδημία COVID-19: - Τα Χριστούγεννα και το 5ο κύμα... - Οι συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας


 Το αγωνιώδες ερώτημα των ανθρώπων της αγοράς τις τελευταίες μέρες δεν είναι άλλο από το αν η κλιμάκωση της πανδημίας θα οδηγήσει σε νέα μέτρα περιορισμού των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, ευρύτερων αυτών που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν αν η πίεση στο ΕΣΥ ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του και αυξηθεί ο αριθμός αυτών που αλλάζουν συμπεριφορές λόγω του αυξημένου ρίσκου.

Από την άλλη πλευρά η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις καθημερινές μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ παραμένει ανησυχητικά αυξητική.

Οι τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τις υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν στο τρίτο τμήμα της πανδημίας και η τάση όπως είπαμε δεν δείχνει να επιβραδύνεται.

"Πλέον κάθε αύξηση του ιικού φορτίου που μετράμε καθημερινά αθροιστικά αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία βλέπουμε να αποτυπώνεται και στην αύξηση των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοινώνονται.

Χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων, τόσο εκείνων που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, όσο και εκείνων που αφορούν την ατομική πρόληψη και προστασία από την έκθεση στον ιό.

Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να ακούσουν την φωνή της επιστήμης όσοι υπήρξαν δύσπιστοι, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να προστατεύσουν τη ζωή τους και των οικείων τους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος 7 ημερών των διασωληνωμένων έφτασε στους 459 έναντι 404 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι απώλειες στις  6 Νοεμβρίου ήταν 43 από 38 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Προκειμένου να έχουμε μια συνολικότερη  εικόνα, στην ίδια περίοδο η Ρουμανία με διπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα μέτραγε 451 απώλειες, η Βουλγαρία 155 και η Γερμανία με οκταπλάσιο πληθυσμό μόνο 114.

Είναι προφανές πως το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε χώρα παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη νόσηση όσο και στον αριθμό των θανάτων. Στη Γερμανία π.χ. το 66% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, στην Ελλάδα είναι το 62% ενώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι το 28% και το 16% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά τους ειδικούς η κρίσιμη εβδομάδα που θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα είναι η τρέχουσα κατά την οποία αν παρατηρηθεί "επιπέδωση" του αριθμού των διασωληνωμένων και των απωλειών, θα σημαίνει πως φτάσαμε στην κορύφωση του 5ο κύματος και σύντομα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση και  ενδεχομένως και η τελική εκτόνωση.

Αντιθέτως αν και αυτή την εβδομάδα συνεχιστεί η κλιμάκωση διασωληνώσεων και απωλειών θα σημαίνει πως η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη και οι πιθανότητες να χρειαστούν και επιπλέον μέτρα αυξάνονται κατακόρυφα, όπως οι πιθανότητες να περάσουμε και δεύτερα Χριστούγεννα με μέτρα αποστασιοποίησης.

Το εν εξελίξει 5ο κύμα οφείλεται αποκλειστικά στο υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων. Οι συνέπειες όμως αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, ιδίως οι οικονομικές οι οποίες ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν ούτε για το πρώτο κύμα...




πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3593404/ta-xristougenna-kai-to-5o-kuma