Την εβδομάδα που πέρασε η πανδημία "Covid-19" στην Ελλάδα παρουσίασε απειλητική επάνοδο με τον αριθμό των κρουσμάτων να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ, με τον μέσο όρο 7 ημερών να φτάνει τις 3.596 έναντι 3.258 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός στα μέσα του περασμένου Αυγούστου.
Ο μέσος όρος 7 ημερών των απωλειών έφτασε τους 43 έναντι 100 περίπου που είχε φτάσει στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2020.
Την ίδια περίοδο η Πορτογαλία είχε κάτω από 1.000 κρούσματα και περί τις 5 απώλειες ημερησίως. Τον περασμένο Δεκέμβρη η Πορτογαλία είχε τριπλάσιους θανάτους από Covid-19 σε σχέση με την Ελλάδα.
Τι συνέβη εν τω μεταξύ και οι ρόλοι τηρουμένων των αναλογιών αντιστράφηκαν;
Η βασικότερη εξέλιξη έγκειται στο γεγονός πως οι Πορτογάλοι εν τω μεταξύ εξελίχθηκαν σε πρωταθλητές Ευρώπης στο ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.
Πάνω από το 87,4% των Πορτογάλων έχει κάνει έστω μια δόση ενώ δύο δόσεις έχει κάνει πάνω από το 86%.
Στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων υπολογιζόταν σε 59,3%.
Επί της ουσίας πρόκειται για μαζική αυτοκτονία ανεμβολίαστων συμπολιτών μας αφού πάνω από το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης πρόσφατα είχε αναφέρει στη Βουλή χαρακτηριστικά:
"Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Το 91% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Οι 9 στους 10 άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να δείξουν ορισμένοι εδώ μέσα περισσότερη σοβαρότητα"...
Ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε πολύ καλά χάρη στην έγκαιρη λήψη αυστηρού "λοκντάουν" στις αρχές της Άνοιξης του 2020 στη συνέχεια φαίνεται πως έχασε το παιγνίδι λόγω της ροπής προς τον σκοτεινό ανορθολογισμό, τις δεισιδαιμονίες και την θρησκοληψία που διακρίνει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας.
Η Ελλάδα από την πρωτοπορία, σε σχέση με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης πανδημίας του 21ου αιώνα, στις αρχές του 2020, στα τέλη του 2021 συμβαδίζει με τις βαλκανικές και ανατολικές χώρες όπου επίσης παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Της αποχής από το πρόγραμμα εμβολιασμού ηγούνται κυρίως αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος. "Ενδεικτικά, στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%...".
Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού παρουσιάζουν επίσης και περιοχές της Κρήτης.
Χαρακτηριστικά είναι αυτά που ανάφερε στο iatronet η διευθύντρια της Α ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, κ. Μηλίτσα Μπιτζάνη.
"… Από τους ασθενείς που μπαίνουν στις δικές μας ΜΕΘ COVID ούτε το 10% δεν είναι εμβολιασμένοι", σημειώνει.
"Αρνούνται τη διασωλήνωση, ζητούν συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ δίνουν και οδηγίες στους γιατρούς για το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που θα τους χορηγηθεί "δασκαλεμένοι" από διάφορους "επιστήμονες" του διαδικτύου…
Παρά τη ραγδαία επιδείνωση των τελευταίων ημερών η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στην κατάταξη των θανάτων από "Covid-19" με 1.460 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Τσεχία να ηγούνται διπλάσιους περίπου αριθμούς
Τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία έχουμε αρχίσει ήδη να τις βλέπουμε με την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις ελλείψεις αγαθών λόγω των αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Στην περίπτωση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες άξια παρατήρησης είναι η ευκολία με την οποία οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να κυριαρχήσουν σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, το οποίο δεν ορρωδεί προ ακόμη και της απειλής της ζωής του.
Το πλήθος αυτό αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα σε σχέση με την επιρροή που μπορεί να έχει στις εξελίξεις και την πορεία της χώρας όταν και αν προκύψουν διλήμματα με περισσότερο δυσδιάκριτους όρους του ισοζυγίου ρίσκου οφέλους… όπως συνέβη π.χ. την περασμένη δεκαετία μετά τη χρεοκοπία όταν μια δράκα ανήθικων απατεώνων λίγο έλειψε από το να ρίξει τη χώρα στα βράχια…
* "Γυφτιά" με βάση το λεξικό σημαίνει απουσία αξιοπρέπειας και
μικροπρεπής πράξη (μεταφορά) μικρότητα, ανηθικότητα για ασήμαντη αιτία-όφελος
πηγή: https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3591903/i-ekdikisi-tis-guftias