Του Τάσου Δασόπουλου
Με προσοχή παρακολουθεί το οικονομικό επιτελείο το κύμα ανατιμήσεων όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που υποστηρίζουν το λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς" και είναι έτοιμο να αντιδράσει αν οι ανατιμήσεις ξεπεράσουν κάποια όρια.
Αυτό το κομμάτι των ανατιμήσεων, παρότι είναι ορατό και οδυνηρό στους καταναλωτές, με αυξήσεις μέχρι και 30% σε προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης, είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος είναι ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα αρχίσει να εξομαλύνεται προς το τέλος του χρόνου. Αποσυνδέοντας τις αυξήσεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ αλλά και του πάγκου της λαϊκής από τις ανατιμήσεις των καυσίμων, θεωρούν ότι οι ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε κάποιες πρώτες ύλες και τρόφιμα αλλά και τα ακριβά ναύλα μεταφοράς .
Όλα αυτά θεωρείται ότι θα εξομαλυνθούν μέχρι και τα Χριστούγεννα, όταν οι κάθε είδους παραγωγοί, θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ζήτηση των εορτών.
Αν και μικρή υπάρχει από τώρα, η πιθανότητα να συνεχιστούν οι ανατιμήσεις στο λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς" και τους πρώτους μήνες τους 2022, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το γενικότερο φαινόμενο των ανατιμήσεων μπορεί να επεκταθεί είτε λόγω της διατήρησης των διεθνών τιμών των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής, είτε λόγω ειδικών συνθηκών (αυξημένων τιμών των πρώτων υλών) είτε και τα δύο κάτι που δεν εύχεται με τίποτα το υπουργείο Οικονομικών.
Κρυφές σκέψεις για παρέμβαση αν χρειαστεί
Πάντως, παρά την επίσημη θέση στο φαινόμενο των οριζόντιων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες θα εξομαλυνθεί στο τέλος του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα μελλοντικά του σχέδια και κάποια παρέμβαση για να εξομαλύνει την κατάσταση, ειδικά για τα πλέον οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο πρώτο της στάδιο, η παρέμβαση θα έχει ως στόχο να προστατεύσει τα περίπου 275.000 νοικοκυριά που ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σε αυτήν την κατηγορία, η παρέμβαση θα είναι σχετικά απλή καθώς μέρος του δικαιώματος τους δίνεται με μια προπληρωμένη κάρτα για τα ψώνια τους σε καταστήματα τροφίμων. Η λύση θα είναι να αυξηθεί το ποσό που πιστώνεται κάθε μήνα στις κάρτες των δικαιούχων, με προοπτική να επανέλθει στο αρχικά ορισμένο ποσό μόλις οι τιμές υποχωρήσουν.
Πιο πολύπλοκο θα είναι να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μικροσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειας και τα ΑΜΕΑ. Προς το παρόν, βέβαια το ΥΠΟΙΚ εμμένει στην θέση του για υποχώρηση των τιμών μέχρι και το τέλος του χρόνου. Συνεπώς, οι συζητήσεις για μια ακόμη έκτακτη ενίσχυση γίνονται μόνο σε ένα εντελώς υποθετικό επίπεδο και δεν δεσμεύουν κανέναν.
Το επόμενο διάστημα θα παρακολουθείται στενά η πορεία των τιμών των καυσίμων, ενώ σε λίγο καιρό θα παρακολουθείται η ροή της απόδοσης των επιδομάτων για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα και αναμένεται κατ’ αρχήν να καλύψουν τους μήνες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, με προοπτική επέκτασης και τους πρώτους μήνες τους 2022
πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3587209/skepseis-gia-epektasi-ton-metron-kata-tis-akribeias?utmsource=email