Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης - Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το νέο επικουρικό ταμείο


 

Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα είναι το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης.

«Ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι αυτή η διαδικασία που προανέφερα είναι διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι σαθρός, όσο σαθρό είναι και το να ισχυρίζεται κάποιος ότι –για παράδειγμα– το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά ιδιωτικό, για τον λόγο και μόνο ότι χρησιμοποιεί φάρμακα ιδιωτικών εταιρειών», είπε ο κ. Τσακλόγλου. Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι τζογάρονται οι εισφορές των ασφαλισμένων, σημείωσε πως «η θωράκιση του ΤΕΚΑ στηρίζεται στις καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών με ζηλευτό κράτος πρόνοιας και στις αρχές χρηστής διακυβέρνησης ασφαλιστικών ταμείων. Στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου ρυθμίζεται σαφώς το εύρος τόσο της ποινικής όσο και της αστικής ευθύνης των μελών της διοίκησης του νέου δημόσιου ταμείου (ΤΕΚΑ) που θα ιδρυθεί για να διαχειρίζεται και να επενδύει τις εισφορές των ασφαλισμένων».

Επίσης, υπογράμμισε ότι ένα μικρό μέρος των εισφορών θα επενδύεται και σε αγορές εκτός της ελληνικής, για διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου και αυτό θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έπειτα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία.
Αναφερόμενος στις 18 χώρες που επέστρεψαν από το κεφαλαιοποιητικό στο διανεμητικό σύστημα, ο κ. Τσακλόγλου είπε πως είναι είτε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, κ.ά.) είτε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ της Ευρώπης (Ρωσία, Πολωνία, Καζαχστάν, Ρουμανία, κ.ά.) και λίγες χώρες της Αφρικής (Νιγηρία, Γκάνα) –κατά περίπτωση– έκαναν τα ακόλουθα λάθη:

• Εκαναν κεφαλαιοποιητικό το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης, εκθέτοντας στον κίνδυνο των αγορών το σύνολο του ασφαλιστικού τους συστήματος.

• Αφησαν τους ασφαλισμένους χωρίς εποπτεία και χωρίς προστασία να διαχειρίζονται τα δικά τους ασφαλιστικά κεφάλαια – χωρίς αυτοί να έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία.

• Εδωσαν τη δυνατότητα στις ανεπαρκώς εποπτευόμενες ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν ισχυρή διαφήμιση των ασφαλιστικών τους προϊόντων, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του κόστους και, τελικά, στην υιοθέτηση ιδιαίτερα ριψοκίνδυνων επιλογών και σε αύξηση της ευαλωτότητας του συστήματος.

• Υπήρξαν και χώρες όπου απλώς το κράτος έβαλε χέρι στα αποθεματικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως έκανε ο Τσάβες στη Βενεζουέλα.
«Σε ό,τι αφορά δε την ανασφάλεια για τις αποδόσεις των εισφορών που επενδύονται στις χρηματαγορές, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω ένα καθησυχαστικό δημόσιο επενδυτικό success story. Στον απόηχο της χρηματιστηριακής κρίσης του 1999, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δημιουργήθηκαν δύο κρατικές εταιρείες με κύριο σκοπό την ασφαλή επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων: η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ και η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Και οι δύο αυτές εταιρείες αξιοποίησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με τρόπο βέλτιστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, την περίοδο 2003-2020 η απόδοση που πέτυχε η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ στα κεφάλαια που της εμπιστεύθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 113%, ενώ το μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο εσωτερικού της ΑΕΔΑΚ την ίδια περίοδο είχε απόδοση 146%. Αν αφαιρέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού, οι πραγματικές σωρευτικές αποδόσεις τους ήταν 67% και 93% και οι πραγματικές ετήσιες αποδόσεις τους ήταν 2,9% και 3,7%, αντιστοίχως. Ειδικά η περίπτωση του μεικτού Α/Κ της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον. Διότι το εν λόγω Α/Κ επένδυε τα κεφάλαια του ΕΦΚΑ αποκλειστικά σε ελληνικά αξιόγραφα (κυρίως μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε κρατικά ομόλογα), στην πιο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Στο ίδιο διάστημα, 2003-2020, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε περισσότερο από 50% και τα κρατικά ομόλογα κουρεύτηκαν. Και όμως, σε μακροπρόθεσμη βάση, επιτεύχθηκαν θετικές και υψηλές αποδόσεις προστατεύοντας τις εισφορές των ασφαλισμένων από τις βίαιες διακυμάνσεις των ελληνικών αγορών», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.


πηγή:https://www.kathimerini.gr/economy/561484561/nomiko-prosopo-dimosioy-dikaioy-to-neo-epikoyriko-tameio/