Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως «πέρασε» πριν από μερικές ημέρες μια εντελώς κάκιστη και άκρως ρουσφετολογική ρύθμιση (η οποία αποτυπώνει και την παθολογία της ελληνικής πολιτικής ζωής).
Τι ακριβώς έκανε η Υπουργός; Διέγραψε όλα τα σωρευμένα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο κάποιων πανεπιστημιακών καθηγητών (που είναι δυνατό να ανέρχονται και σε κάποια εκατομμύρια ευρώ)!
Και θα ήθελα να εξηγήσω σύντομα τι ακριβώς εννοώ.
Το 1997 η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει ορθότατα, ότι ένας καθηγητής της Ιατρικής ή της Νομικής που έκανε ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα (ως γιατρός ή δικηγόρος), θα έπρεπε να αποδίδει ένα μικρό μέρος των εσόδων του και στα Πανεπιστήμια, ώστε να επωφελούνται και αυτά ( αφού ο τίτλος του καθηγητή παρεχόταν από αυτά και ο τίτλος τούτος αύξανε κατακόρυφα τις αμοιβές των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας).
Μάλιστα, η προκείμενη ρύθμιση είχε κριθεί ως συμβατή με το Σύνταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιπλέον, το ποσό τούτο που όφειλαν οι ανωτέρω καθηγητές στα Πανεπιστήμια με φαύλες νομοθετικές ρυθμίσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων μειωνόταν συνεχώς.
Έτσι, ενώ στην αρχή όφειλαν να αποδίδουν το 15%, το οποίο υπολογιζόταν επί των ακαθαρίστων εσόδων που κέρδιζαν από τη δικηγορία ή την Ιατρική, στο τέλος του 2014 έπρεπε να αποδίδουν μόνο το 7%!
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρίσει και κάποια παραπάνω εκατομμύρια ευρώ στους παραπάνω καθηγητές, αφού είχε προσδιορίσει νομοθετικά ότι θα έπρεπε να αποδίδουν μόνο το 7% (που υπολογιζόταν πλέον επί των ΚΑΘΑΡΩΝ εσόδων που κέρδιζαν ως γιατροί ή δικηγόροι ή μηχανικοί)! ρου
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να αναφέρω ένα σημαντικό μέγεθος: Δηλαδή, αρκετοί καθηγητές τηρούσαν το νόμο και πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους. Όμως οι πιο πολλοί δεν πλήρωναν και κρατούσαν τα λεφτά για να κτίζουν πολυτελή σπίτια ή για να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη !
Τώρα η Υπουργός Παιδείας έρχεται με την επίμαχη ρύθμιση και παραγράφει νομοθετικά τα φορολογικά χρέη, όσων καθηγητών από το 1999 έως το 2009 δεν είχαν αποδώσει τα λεφτά τα οποία θα έπρεπε να αποδώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο!!
Πρόκειται για μια εντελώς απαράδεκτη πρόβλεψη για τους ακόλουθους λόγους:
Καταρχήν η ρύθμιση τούτη στέλνει ένα ολέθριο ηθικό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Τι λέει αυτό το μήνυμα; ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΑΣ ΧΡΕΗ, γιατί θα έλθει στο μέλλον μια κυβέρνηση και θα τα διαγράψει!
Αυτό είχε γίνει και με τα «αυθαίρετα σπίτια» τα οποία αργότερα με διεφθαρμένες νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποιήθηκαν!
Ωστόσο, η φιλοσοφία τούτη έρχεται σε πλήρη πρόσκρουση με την άποψη του Αριστοτέλη, δηλαδή ότι ένας Νομοθέτης είναι απαραίτητο να διαπαιδαγωγεί μέσα από τους νόμους τους πολίτες, ώστε να γίνονται ηθικά καλύτεροι (Ηθικά Νικομάχεια, Κεφάλαιο ΙΙ).
Επιπλέον, προκαλεί αλγεινή εντύπωση , ότι το Υπουργείο Παιδείας μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε, ανέλαβε σκανδαλωδώς το ρόλο του νομικού παραστάτη των συναδέλφων καθηγητών που ευνοήθηκαν (υποστηρίζοντας ότι είχε παραβιαστεί το συνταγματικό δικαίωμα της ακρόασης τους κλπ.)).
Και το εκρηκτικό ερώτημα είναι το εξής: Από πότε ένα Υπουργείο αναλαμβάνει το ρόλο του συνηγόρου μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής ελίτ (θυσιάζοντας την πολιτική αυτονομία της κυβέρνησης);
Κατά τη γνώμη μου η Υπουργός δεν θα έπρεπε να κάνει καμία ρύθμιση και οι συνάδελφοι καθηγητές θα μπορούσαν να προβάλλουν τα νομικά τους επιχειρήματα περί παραγραφής κλπ. στις Εφορίες ή στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Σε κάθε περίπτωση είναι εντελώς απαράδεκτο η κυβέρνηση να νομοθετεί επιλεκτικά υπέρ των συμφερόντων μιας ομάδας καθηγητών πανεπιστημίου!
Το συμπέρασμα;
Η Υπουργός Παιδείας -που έχει κάνει και θετικές επιλογές στο παρελθόν- είναι αναγκαίο να ακυρώσει την παραπάνω ρουσφετολογική ρύθμιση !
Τέλος είναι απαραίτητο να μάθουμε πρόβλεψη αυτή!
Γρηγόρης Καλφέλης – Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠ (kalfelis@law.auth.gr)
πηγή:https://www.in.gr/2021/08/08/apopsi/aparadekti-diagrafi-xreon-ton-panepistimiakon/