Του Γιώργου Κράλογλου
Η κυβέρνηση θέλησε να ομορφύνει και το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας. Το είπε και το έκανε. Τώρα το κόστος πάει στα βουνά. Ποιος θα το πληρώσει; Εμείς...
Για να καταλάβουμε τι είναι πάλι εκείνο που προκαλεί γκρίνια και στο σημερινό σημείωμα της στήλης, θα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή κάποια πράγματα.
Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το έκτακτο των περιστάσεων με τον καύσωνα και τις πυρκαγιές.
Και ξέρω επίσης καλά τι σημαίνει και για την Ελλάδα κόστος μετάβασης στην πράσινη ενέργεια από τις μορφές που επιβάλλονται και χρησιμοποιούνται βέβαια σε όλη την Ευρώπη. Πράσινη ενέργεια που ασφαλώς και δεν θα μας αφήσει τα γνωστά περιθώρια ελιγμών στην τιμολόγηση της (αυτό θα το συζητήσουμε λεπτομερώς προσεχώς, σε σημείωμα μας, μιας και σε άλλους, της Βόρειας Ευρώπης… αφήνει περιθώρια).
Να δεχθώ και ότι η κυβέρνηση του Ιουλίου του 2019 παρέλαβε μαύρη, άθλια κατάσταση και στην ενέργεια. Το κρατικό μονοπώλιο βουτηγμένο στα φέσια, από το μοναδικό και μέγα μπαταχτσή. Το ελληνικό κράτος.
Δεν γίνεται να μη το δεχτώ όσο οι πάντες γνωρίζουν ότι τα κρατικά σκουπίδια που παριστάνουν, 40χρόνια, την κρατική βιομηχανία είχαν και έχουν την άνεση να μην πληρώνουν ηλεκτρικό, νερό ή φυσικό αέριο στο κράτος. Ας μη πληρώσει ιδιώτης βιοτέχνης ή επαγγελματίας στην ελληνική σοβιετία και θα χάσει μέχρι και το σπίτι του.
Τα ήξερε όλα αυτά η κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Ωστόσο, με το που ήλθε στην εξουσία, καμαρωτή- καμαρωτή, δήλωσε ότι πριν σκεφτεί τι θα κάνει με το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας, θα το νοικοκυρέψει, θα το στολίσει… Και θα το περάσει από την μιζέρια στα καλούδια για "γάμο"…
Έτσι είπε, η κυβέρνηση, γνωρίζοντας όμως πως την "νύφη", ως κρατικό μονοπώλιο, την περίμεναν από την μια οι "δαγκάνες" της πράσινης ενέργειας και από την άλλοι γνωστοί "γαμπροί" στην Ε.Ε. που θα την οδηγήσουν έξω από τον ντόπιο λιγνίτη.
Έξω από μια πηγή ενέργειας που (αν αφαίρεσης την πολιτική σπέκουλα, όλων των κομμάτων, με πρωταγωνιστές το ΚΚΕ και την ροζ αριστερά της προόδου… και τα πρασινομπλέ δικά μας παιδιά) μας έδινε πάντα δυνατότητα να γυροφέρνουμε κοστολογικά το ρεύμα. Να συγκρατούμε την μεγάλη χασούρα.
Η κυβέρνηση προτίμησε να "χτενίσει" το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας. Σήμερα ζει και βασιλεύει εισάγοντας το 63% (!!) της ενέργειας που χρειαζόμαστε (φυσικό αέριο και εισαγωγές μέχρι και από την Τουρκία).
Το υπόλοιπο 37% είναι ο δικός μας λιγνίτης (όσο κρατήσει ακόμη…) τα υδροηλεκτρικά μας και οι ΑΠΕ με το θλιβερό 15,7%, στο σύνολο της ενεργειακής επάρκειας…
Εικόνα ανησυχίας, θλίψης και κατάντιας στην ενεργειακή οικονομία μιας χώρας.
Της οικονομίας που για να ζήσει και να απασχολήσει τους 1.100.000 άνεργους (καλωσορίζοντας …και μετανάστες) χρειάζεται επειγόντως 150 δισ. ευρώ να επενδυθούν, μέχρι το 2024. Στα χαρτιά βεβαίως δεν υπάρχουν ούτε 5 σίγουρα (να προεξοφλούν και προσλήψεις).
Γιατί μιλάμε και για κατάντια; Γιατί και εμείς, ως ψηφοφόροι και φορολογούμενοι έχουμε τεράστια ευθύνη. Τουλάχιστον για το μέγεθος της κατάντιας.
Στα χρόνια της μεταπολίτευσης και όταν οι "σωτήρες" της χώρας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, η Αλβανία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Τουρκία και οι "χρυσοπληρωμένες" εισαγωγές (από τους διαπλεκόμενους και τους "χορηγούς" των κυβερνήσεων...) εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη (από την ανεπάρκεια του κρατικού μας μονοπωλίου), εμείς χειροκροτούσαμε τους επαγγελματίες εργατοπατέρες - όργανα των κομμάτων και ας μας κρατούσαν στο σκοτάδι για να βλέπουν αυτοί το φως της Βουλής, από αριστερά έδρανα...
Να έχουν την ξενοιασιά τους όταν εμείς, χορεύοντας τσάμικα στο Σύνταγμα, χαιρετίζαμε την ελληνική σοβιετία. Την ίδια ώρα οι "σωτήρες" μας σε ηλεκτρισμό (Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία) χόρευαν για την απαλλαγή τους από τα σοβιέτ…
Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος φέρνουν λογαριασμούς ρεύματος με φωτιά στα μπατζάκια μας. Ιστορικές βιομηχανίες, ανάμεσα στις 200-250 τελευταίες (που δεν έφυγαν ή δεν έκλεισαν), λένε ανοικτά, από χθες, πως η παραγωγή δεν βγαίνει σε κόστος, αν τα νέα τιμολόγια ρεύματος δεν περάσουν στον καταναλωτή. Θα τα πληρώσουμε τα τιμολόγια που έρχονται. Και το κέρδος μας, ως ιθαγενείς, θα είναι να συντηρηθεί) το κρατικό μας μονοπώλιο… Θα μου πείτε πως υπάρχουν και άλλα κρατικά μονοπώλια στην Ευρώπη. Υπάρχουν, αλλά δεν είναι σαν το δικό μας. Ψάξτε το
πηγή:https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3574229/oi-purkagies-tha-ftasoun-sta-mpatzakia-mas