Σοκ έχει προκαλέσει στην Αττάλεια αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία, ακόμα μία δολοφονία γυναίκας, μιας 21χρονης φοιτήτριας, αλλά και ο ειδεχθής τρόπος με τον οποίο ο δράστης, ένας 48χρονος επιχειρηματίας προσπάθησε να κρύψει την πράξη του.
"Ήθελε να γίνει δημοσιογράφος για να γράφει ιστορίες και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ενάντια στις γυναικοκτονίες στην Τουρκία, αλλά κατέληξε να γίνει η ίδια θύμα", είπε ένας συγγενής της για την άγρια δολοφονία της Αζρά.
Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, η Αζρά Χαϊτάογλου έφυγε από το σπίτι που μοιραζόταν με τη μεγαλύτερη αδελφή της στις 28 Ιουλίου, αφού οι δύο γυναίκες τσακώθηκαν αφότου η φοιτήτρια βρέθηκε θετική σε COVID-19. Στο τελευταίο της τηλεφώνημα με την αδερφή της, η Άζρα είπε: "Είμαι σε ένα καφέ με έναν άντρα" και χάθηκε μετά την κλήση. Η αστυνομία αναγνώρισε τον άνδρα ως τον Μουσταφά Μουράτ Αϊχάν, έναν 48χρονο επιχειρηματία που έχει μεσιτικό γραφείο στην επαρχία της Αττάλειας.
Ο Αϊχάν αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεσή του, λέγοντας: "Πίναμε μερικά ποτά μαζί, μετά πήγα σπίτι".
Αξιωματούχοι της αστυνομίας παρακολούθησαν όλα τα βίντεο κλειστού κυκλώματος γύρω από το σπίτι του και είδαν τον άντρα να μπαίνει στο σπίτι με την Άζρα, να βγαίνει από το διαμέρισμα με μια βαλίτσα και μετά να επιστρέφει σπίτι χωρίς τη βαλίτσα. Στα πλάνα, η Άζρα δεν εθεάθη ποτέ να βγαίνει από το σπίτι όπου μπήκε με τον άντρα. Ο Αϊχάν ομολόγησε τη δολοφονία κατά τη διάρκεια της δεύτερης αστυνομικής του ανάκρισης.
Ομολογώντας ότι κακοποίησε σεξουαλικά τη φοιτήτρια, είπε: "Τη σκότωσα καθώς φώναζε. Στη συνέχεια, έκοψα το σώμα, στο μπάνιο, σε πέντε κομμάτια, το έβαλα σε μια βαλίτσα και το έθαψα στο δάσος".
Η αστυνομία βρήκε τα μέρη του σώματος, εκτός από το κεφάλι της γυναίκας, στο δάσος. "Ο δολοφόνος έγραψε το όνομά του στο σώμα της γυναίκας με ξυράφι", δήλωσε αστυνομική πηγή.
"Ο πατέρας της ήθελε να την κάνει δασκάλα. Αλλά αυτή επέλεξε να σπουδάσει δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο για να γίνει δημοσιογράφος και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών στις ιστορίες της. Έγινε θύμα", δήλωσε η Μινέ Χαϊτάογλου, θεία του θύματος, στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet στις 3 Αυγούστου.
"Ο φανατισμός που ονομάζετε αγάπη θα αφαιρέσει τη ζωή κάποιου στο σπίτι μας", έγραψε η φοιτήτρια στο τελευταίο της tweet στις 21 Απριλίου, αναφερόμενη στις γυναικοκτονίες.
Στην Τουρκία, η οποία βαδίζει χεράκι-χεράκι με τον Ερντογάν, προς την πλήρη ισλαμοποίηση, στην χώρα όπου πολλές φορές οι γυναίκες, ειδικά στις φτωχότερες περιοχές, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά το μέσο της ευχαρίστησης ενός άντρα, στη χώρα που αρκετοί άντρες έχουν στο ίδιο σπίτι τη γυναίκα και τις ερωμένες τους, περίπου 82 γυναίκες δολοφονήθηκαν μόνο τις πρώτες 81 ημέρες του 2021, σύμφωνα με την Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (Πλατφόρμα "We Will Stop Femicide"), μια οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών που παρακολουθεί τη βία κατά των γυναικών .
Είκοσι γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες στην Τουρκία τον Ιούλιο, ενώ άλλες 12 πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από την πλατφόρμα.
Η έκθεση έδειξε ότι 10 από τις γυναίκες σκοτώθηκαν από τους συζύγους τους, δύο από τους φίλους τους, δύο από έναν γνωστό τους, μία από τον πατέρα της, μία από συγγενή, μία από τον πρώην φίλο της και μία σκοτώθηκε από έναν άντρα που ήθελε να ξεκινήσει μια ρομαντική σχέση μαζί της, ενώ η σχέση μεταξύ της γυναίκας και του δολοφόνου σε μια άλλη υπόθεση δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί.
Η πλατφόρμα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη διεθνή συνθήκη που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Παρά την εκτεταμένη βία κατά των γυναικών, η Τουρκία αποχώρησε τον Ιούλιο από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε το σχετικό διάταγμα στις 20 Μαρτίου.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων. Απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νομοθεσία για τη δίωξη των δραστών της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιας κακοποίησης καθώς και του βιασμού στον γάμο και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Η απόφαση της Άγκυρας τον Μάρτιο να αποσυρθεί από τη Σύμβαση προκάλεσε την καταδίκη των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρώπη.
Πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία, αλλά και μέσα από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ισχυρίζονται ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες που προστατεύουν την κοινωνία. Επίσης θεωρούν ότι η Σύμβαση προωθεί την ομοφυλοφιλία μέσω της αρχής της κατά των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.
"Η αποχώρηση της χώρας μας από τη Σύμβαση δεν θα προκαλέσει νομικά ή πρακτικά κενά στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών", ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Επικρατείας. Αυτό εξέτασε το αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση, όμως έκρινε ότι ο Ερντογάν έχει "την εξουσία" να την επιβάλει.
"Κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την αποχώρησή μας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως ένα βήμα προς τα πίσω στη μάχη μας με τη βία κατά των γυναικών", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την κίνησή του. "Η μάχη μας δεν ξεκίνησε με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και δεν θα τελειώσει με την αποχώρησή μας από τη συνθήκη", ανέφερε.
Εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ήταν ένα δώρο προς τους φανατικούς μουσουλμάνους που κερδίζουν ολοένα δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η διολίσθηση της χώρας προς το φανατικό Ισλάμ, δεν θα μπορούσε να συμβαδίζει με τις ελευθερίες προς τις γυναίκες, την ισότητα των δύο φύλων, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο λόγος είναι απλός. Ο αυστηρός έλεγχος των πάντων από το ισχυρό αρσενικό της οικογένειας, του χωριού, του τζαμιού, του δήμου κ.τ.λ. είναι η αρχή της εφαρμογής του κάθε γραπτού και άγραφου νόμου της Σαρία, μέσω μία εκδοχής του μουσουλμανισμού που συμπεριφέρεται στις γυναίκες λες και τους κάνουμε χάρη που ζουν δίπλα μας.
Πέτρος Κράνιας
πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3574053/fanatiko-islam-kai-dikaiomata-gunaikon-eikosi-gunaikoktonies-mono-ton-ioulio-stin-tourkia-tou-erntogan