Η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με Αμερικανούς επενδυτές συνέπεσε με την απόφαση δύο συνταξιοδοτικών funds με έδρα την Καλιφόρνια να αποσυρθούν από επενδύσεις με έδρα την Τουρκία, όπως υποστήριξε ο Τούρκος αρθρογράφος Kerim Ülker στην εφημερίδα Dünya, σύμφωνα με το ahvalnews.com.
Η τραγική ειρωνεία (για τον Τούρκο πρόεδρο) είναι πως, ενώ η Πολιτειακή Γερουσία της Καλιφόρνιας έδινε ομόφωνα το "πράσινο φως" στο νομοσχέδιο με τίτλο "Αποεπένδυση από την Τουρκία" την Πέμπτη, ο Ερντογάν συμμετείχε σε βιντεοκλήση με διευθύνοντες συμβούλους από περίπου 20 μεγάλες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Pepsi Co., Cargill και Honeywell, σύμφωνα με τον Ülker.
Στη συνάντηση ο Ερντογάν συζήτησε τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία με τους διευθύνοντες συμβούλους και προσπάθησε να τους ενθαρρύνει για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στην Τουρκία. Επίσης, μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν η πρόσφατη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τα γεγονότα του 1915, την οποία η Τουρκία απορρίπτει κάθετα.
Εν τω μεταξύ, οι γερουσιαστές της Καλιφόρνιας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά funds CalPERS και CalSTRS να επιλέξουν επενδύσεις που δεν σχετίζονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την Τουρκία, μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα California Globe. Τα δύο ταμεία που προσφέρουν συνταξιοδοτικά πακέτα στους δημόσιους υπαλλήλους και τους δασκάλους της αμερικανικής πολιτείας, διαχειρίζονται συνδυαστικά επενδύσεις 650 δισ. δολ., σύμφωνα με τον Ülker.
Το νομοσχέδιο "Αποεπένδυση από την Τουρκία", που παρουσιάστηκε από τους γερουσιαστές Anthony Portantino και Scott Wilk, έχει στόχο να ασκήσει περισσότερη οικονομική πίεση στην Τουρκία και να στείλει ένα μήνυμα ότι η Καλιφόρνια στηρίζει τους Αρμένιους, σχολίασε η California Globe.
Το νομοσχέδιο "θα επιβάλει τις πολύ αναγκαίες οικονομικές συνέπειες σε ένα καθεστώς που συνεχίζει να αρνείται την Αρμενική Γενοκτονία", ανέφερε ο Portantino.
Ο μεγάλος αρμενο-αμερικανικός πληθυσμός στην πολιτεία, που σε ορισμένες πόλεις προσεγγίζει το 40%, έχει "ξαναζήσει το διαγενεακό τραύμα της γενοκτονίας" όταν τον Οκτώβριο το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια επίθεση για να κατακτήσει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με μεγάλη υποστήριξη από την Τουρκία, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.
"Πιστεύω ότι η αποεπένδυση από την Τουρκία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι η Καλιφόρνια δεν συνεργάζεται με γενοκτονικά καθεστώτα και χώρες με ιστορικό παραβιάσεων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο είναι σύμφωνο με τις βασικές μας ανθρωπιστικές αρχές", επεσήμανε ο ίδιος γερουσιαστής.
Η Καλιφόρνια θα σταθεί δίπλα στους Αρμένιους "έως ότου η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίσει την επαίσχυντη ιστορία της", δήλωσε από την πλευρά του ο Wilk.
Η CalPERS από μόνη της έχει επενδύσεις αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.
πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3549150/rapisma-ston-erntogan-amerikanika-funds-egkataleipoun-tin-tourkia-i-kalifornia-den-sunergazetai-me-genoktonika-kathestota