Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Τέρατα και καραγκιόζηδες... - "Πώς τα καταφέραμε, σύντροφοι;"


 Του Κώστα Στούπα 

Η υπόθεση της καταδίκης της "Χρυσής Αυγής" και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τον οπορτουνισμό  και τη ρηχότητά του ως πολιτικού που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τον εκ των δυο πόλων εξουσίας της χώρας.

Η ένδεια του εν μεταλλάξει ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει πολιτικό λόγο και πρόταγμα, τον περιορίζει στη μικροκομματική διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων, ενίοτε χωρίς απαιτούμενες ηθικές ασφαλιστικές δικλείδες που διακρίνουν την πολιτική από την... μπακαλική και ενίοτε την κοινή λωποδυσία!

Είναι φανερό πως η παράταξη του κ. Τσίπρα επεδίωκε την παρουσία της "Χρυσής Αυγής" στο πολιτικό σκηνικό και τη Βουλή γιατί θεωρούσε πως "κόβει" ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία άρα και τη δυνατότητά της να κερδίζει  εκλογές και να σχηματίζει κυβερνήσεις.

Όσο μεγαλύτερος διακαής πόθος και επιδίωξη ήταν το πρώτο τόσο δημοσίως υιοθετούσαν συνθήματα του τύπου "Δεν είναι αθώοι" τα οποία λειτουργούσαν σαν δαμόκλειος σπάθη στη δικαιοσύνη που όφειλε να αποφασίζει με βάση το νόμο και όχι την επιθυμία της κοινής γνώμης.

Είναι φανερό πλέον πως η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να καθυστερήσει η δίκη και όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ο κ. Κοντονής, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πέσει η "Χρυσή Αυγή" στα "μαλακά".

Ο κ. Κοντονής πριν λίγες μέρες έκανε τις εξής δηλώσεις στην τηλεόραση του Αντένα: "Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία".

"Η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή".

Ο  πρώην υπουργός δικαιοσύνης ανέφερε επίσης  πως  εκδιώχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Καλογήρου, εξαιτίας αυτών του των διαφωνιών...

Οι κατηγορίες αυτές είναι σοβαρές και η κηλίδα που αφήνουν στο μέτωπο της παράταξης της οποίας ηγείται ο κ. Τσίπρας δεν είναι από αυτές που ξεθωριάζουν στην πάροδο του χρόνου.

Τα προβλήματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται μόνο σε υποθέσεις σαν αυτή του κ. Κοντονή η οποία κατέληξε σε διαγραφή ή τις πειθαρχικές προειδοποιήσεις προς τον κ. Τσακαλώτο.

Πριν λίγες μέρες ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με άρθρο του, αφήνει νέες αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος.

Συγκεκριμένα σε άρθρο στην ιστοσελίδα tvxs.gr, με τίτλο "Πώς τα καταφέραμε, σύντροφοι;" ο κ. Κούλογλου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους, ούτε και στα ΜΜΕ αλλά στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες…

Ο κ. Κούλογλου βάζει τα δάχτυλα επί των τύπων των ήλων, δηλαδή την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική πρόταση μετά την "κωλοτούμπα" του 2015.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα αγωνιά για την πολιτική επιβίωση της άκρας δεξιάς προκειμένου να περιορίσει τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται με υποθέσεις όπως αυτή της επένδυσης της Microsoft ή την επανατοποθέτηση της ΔΕΗ σε τροχιά κερδοφορίας από την κατάσταση του "παρά 1 λεπτό πριν χρεοκοπία" που βρισκόταν.

Για να τεθεί σε τροχιά εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου θα πρέπει να αλώσει ολόκληρο τον χώρο της Κεντροαριστεράς και να πετύχει και εισροές από την Κεντροδεξιά. Προς το παρόν φαίνεται πως δεν καταφέρνει να συσπειρώσει ούτε αυτούς που τον ψήφησαν το 2019.

Η απώλεια της προοπτικής της εξουσίας φέρνει γκρίνια στο συνονθύλευμα στο οποίο ηγείται ο κ Τσίπρας. Το πιθανότερο είναι πως οι αποσκιρτήσεις και οι διαγραφές θα αυξηθούν προσεχώς...

Τα "τέρατα" της σκοτεινής περιόδους της κρίσης με την επάνοδο του φωτός απομυθοποιούνται. Το ίδιο και οι "καραγκιόζηδες"...

kostas.stoupas@capital.gr