Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιος έκαψε τη Μόρια; Οι "προτροπές" των ΜΚΟ - Το SMS για την εκκένωση 30 λεπτά πριν τη φωτιά!



Eπισήμως τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό-τέρας της Μόριας διερευνώνται…
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όμως, μιλούν ανοικτά για εμπρησμό με οργανωμένο σχέδιο. Αυξάνονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο. Αντιδράσεις από τους κατοίκους για την κατάσταση με τους 12.500 ανθρώπους που ζουν παρατημένοι στον δρόμο, χωρίς τα στοιχειώδη (νερό, τροφή, υγιεινή)
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται παντελώς αβοήθητοι στους δρόμους γύρω από τη Μόρια στο πολύπαθο νησί της Λέσβου, υπό διερεύνηση βρίσκεται ο ρόλος συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στον (δις) εμπρησμό του καταυλισμού και την ολοσχερή καταστροφή του που οδήγησε στις πρωτόγνωρες αυτές εικόνες με μωρά και μικρά παιδιά να κοιμούνται στο πλάι του δρόμου στην αγκαλιά των γονιών τους, χωρίς καν τη στοιχειώδη αρωγή (νερό, τροφή, προσωρινή στέγαση).
Η δεύτερη φωτιά το βράδυ της Τετάρτης που αποτελείωσε ό,τι είχε μείνει από την πρώτη τα ξημερώματα, διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες-ενστάσεις για το αν επρόκειτο για εμπρησμό (σε εξέλιξη βέβαια βρίσκεται η σχετική έρευνα από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να υπάρξει και το επίσημο πόρισμα).
Δορυφορικές φωτογραφίες εξάλλου δείχνουν τις διάσπαρτες εστίες που άναψαν μονομιάς γύρω από το camp τη νύχτα της καταστροφής. Αφορμή αποτέλεσε η αντίδραση μικρής ομάδας μεταναστών στα μέτρα αυστηρής καραντίνας που επιβλήθηκαν μετά τον εντοπισμό 35 (και πλέον) κρουσμάτων κορονοϊού εντός του ΚΥΤ.
"Η καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας ξεκίνησε από μια ομάδα 20-30 αλλοδαπών που ήσαν ανάμεσα στους 35 φορείς του Covid-19 που φαίνεται αρνήθηκαν να εισέλθουν σε ειδικό οίκημα “απομόνωσης” (χωρητικότητας περίπου 60 θέσεων). Ακολούθησαν επεισόδια με άλλους που ζητούσαν να τηρηθούν τα σχετικά μέτρα και γύρω στις 11.00 το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς την πλευρά του Ελαιώνα. Σημειώνεται ότι ο χώρος απομόνωσης των φορέων του φονικού ιού είχε δημιουργηθεί (στα πλαίσια του σχεδίου “Αγνοδίκη” από τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο) προ πολλών εβδομάδων και υπήρχε διαρκής ενημέρωση των προσφύγων και με έντυπο υλικό που δόθηκε σε πολλές γλώσσες.
"Όμως το τελευταίο διήμερο υπήρχε μεγαλύτερη αναστάτωση στη Μόρια και αντιδράσεις λόγω της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό με τον ολικό αποκλεισμό της περιοχής και με την ανάγκη παραμονής των αλλοδαπών εντός του hotspot. Με βάση το σχέδιο “Αγνοδίκη” ολόκληρη η δομή χαρακτηρίστηκε – μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων – “κρίσιμη περιοχή” ενώ δημιουργήθηκαν μόνο δύο σημεία εισόδου – εξόδου, ένα πρωτεύον και ένα εναλλακτικό. Και αυτό προκάλεσε δύο 24ωρα πριν τον εμπρησμό γενική δυσφορία και διαμαρτυρίες με διαμένοντες που επιζητούσαν ελευθερία κινήσεων", εξήγησαν στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η ίδιες πηγές που επικαλείται στο ρεπορτάζ του για «Τα ΝΕΑ» ο Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος, τόνισαν ότι προβληματίζει ιδιαίτερα «ο ρόλος ενός-δυο ΜΚΟ, οι οποίες παρακινούσαν τους παραμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας να αντιδράσουν».
«Επιπλέον, μας προβληματίζουν πληροφορίες ότι σε πρόσφυγες-μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας διακινήθηκε περίπου 30 λεπτά πριν τον εμπρησμό SMS που ανέφερε ότι θα πρέπει να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης γιατί υποτίθεται ότι θα εκκενωνόταν η δομή και θα μετακινούντο εκτός Λέσβου», συμπλήρωσαν για όσα προηγήθηκαν του εμπρησμού και της εκκένωσης του καταυλισμού, αν και όπως λένε, η εκδοχή ότι η καταστροφή του ΚΥΤ οφείλεται σε προβοκάτσια, φαίνεται να απομακρύνεται.
Σε εξέλιξη σημειώνεται ότι βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων κρατικών υπηρεσιών με στόχο την κατάρτιση του «περίφημου» μητρώου ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και τον προσδιορισμό της δράσης τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μυτιλήνη το 2016 είχε καταγραφεί η παρουσία 115 ΜΚΟ με περίπου 8.000 εθελοντές, ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρχαν περίπου 17 ΜΚΟ εντός του ΚΥΤ της Μόριας και 55 σε όλη τη Λέσβο, καθώς και ορισμένες ακόμη μη καταγεγραμμένες, με απροσδιόριστη δράση.
Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι και σχέδιο υπήρχε και οι εκτελεστές του έδρασαν μεθοδικά και οργανωμένα. Εξ ου και οι πανηγυρισμοί «bye bye Moria» που καταγράφηκαν σε βίντεο με τον καταυλισμό να έχει παραδοθεί στις φλόγες.
Τη στιγμή μάλιστα που ξέσπασε η πυρκαγιά, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου ήταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων προσπαθώντας να ελέγξουν το διπλό πύρινο μέτωπο που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα στην Αντισσα και τη Βατούσσα.
Και όταν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφθασαν στη Μόρια για να σβήσουν τη φωτιά, δέχθηκαν επίθεση από τους εξεγερμένους μετανάστες που εκτόξευαν εναντίον τους πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα. Το έργο της κατάσβεσης προχώρησε αφού επενέβησαν τα ΜΑΤ που, με τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος.
Στη Μυτιλήνη έχουν φθάσει ήδη τρεις επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα, λαμβάνοντας όμως ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και αυτοπροστασίας (μετά και τις ταραχές του Φεβρουαρίου). Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούν να σταματήσουν τη μαζική κίνηση των αιτούντων άσυλο προς το κέντρο της Μυτιλήνης με τον φόβο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και των ανεξέλεγκτων αντιδράσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια μετακίνηση στους κατοίκους.
Ηδη μερίδα εξ αυτών έστησε οδοφράγματα στον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ, ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα-προειδοποιήσεις από κατοίκους των γύρω περιοχών ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να στηθεί μία «νέα Μόρια». Ενδεικτικές της κατάστασης «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» που πάει να παγιωθεί τις τελευταίες ώρες, οι εικόνες από δεκάδες μετανάστες να έχουν βρει κατάλυμα στα νεκροταφεία των γύρω χωριών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικοι της Μόριας, με τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, κατέλαβαν από νωρίς το πρωί τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις καμένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ της Μόριας, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία της έκτασης ως καταυλισμού. Από την άλλη πλευρά του δρόμου, η πρόσβαση δεν είναι δυνατή αφού εκεί βρίσκονται οι χιλιάδες των μεταναστών.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε ότι ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».
Ο δήμαρχος καλεί «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».
Στο Σίγρι το Βlue Star
Στο Σίγρι, εν τω μεταξύ, στη δυτική Λέσβο, 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, έδεσε, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το πλοίο «Blue Star Chios» στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θα βρουν προσωρινό κατάλυμα 1.000 πρόσφυγες/μετανάστες από το ΚΥΤ της Μόριας. Αλλοι τόσοι θα φιλοξενηθούν σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Μυτιλήνη.


Πηγή: https://infognomonpolitics.gr/2020/09/poios-ekapse-ti-moria-oi-protropes-ton-mko-kai-to-sms-gia-tin-ekkenosi-30-lepta-prin-ti-fotia/