O ΥΠΕΞ Τουρκίας ο Cavusoglu πήγε στη Βηρυτό μαζί με τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Λιβάνου τον Fuat Oktay.. γιατί ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν τον πρόλαβε γιατί δεν έσπευσε πρώτος;; Τoυς χαρίζουμε και το Λίβανο..
Τώρα αυτό θεραπεύεται αν πάει αύριο η Πρόεδρος ή ο Έλληνας Πρωθυπουργός…Παραχωρούμε πολύ ζωτικό χώρο στη διπλωματία στο νεοθωμανικό επεκτατισμό και μετά ακολουθούμε ασθμαίνοντας.. αυτό έγινε και στη Λιβύη, στη δε Συρία η Τουρκία έκανε εισβολή και κατοχή και η δε Ελλάδα δεν έχει ούτε προξενείο ..
Η Ελλάδα έχει διαχρονικά ερείσματα στο Λίβανο και Συρία πολιτισμικά και ιστορικά πολύ πιο πριν η Οθωμανική αυτοκρατορία σαρώσει τις περιοχές…..
Στο Λίβανο το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο πολλοί έχουν ελληνική υπηκοότητα και οι ελληνορθόδοξοι είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινότητες.. Ελληνιστική περίοδος , βυζαντινή περίοδος απαλλοτριώνονται στο βωμό γεωπολιτικής…
Η παρουσία Ελλήνων στη Μέση Ανατολή καταγράφεται από τα μινωικά χρόνια.Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αποίκισαν αυτές τις περιοχές από το 2.000 π.Χ., αργότερα στα ελληνιστικά χρόνια, στη ρωμαϊκή περίοδο αλλά και τον μεσαίωνα.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Λιβάνου απαριθμεί 3.000 Έλληνες που ζουν στο Λίβανο αλλά στην πραγματικότητα είναι περί τους 300.000 δηλ. το 7-8% του πληθυσμού, και η 4η μεγαλύτερη κοινότητα του Λιβάνου, μετά από σουνίτες, Σιίτες και Μαρωνίτες.
Ο αριθμός 3.000 αντιπροσωπεύει εκείνους που έχουν την «ελληνική ιθαγένεια» από το σύγχρονο ελληνικό κράτος … και εκείνων που ήρθαν από την Μικρά Ασία στο Λίβανο μετά το 1920.
Τρίπολη Λιβάνου την ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδος όταν μετά τον νικηφόρο πόλεμο με την Τύρο που δεν του υποτάχθηκε ένωσε τις τρεις ”κώμαις” που συνασπίστηκαν μαζί του και ίδρυσε έτσι την Τρίπολη την Τρίπολη Λιβάνου..Η πόλη Αμιούν (πιθανώς από τη Σημιτική λέξη για τους Έλληνες, Γιουνάν), πρωτεύουσα της επαρχίας Κούρα ( από την ελληνική λέξη χωριά), η επονομαζόμενη Ηλιούπολις επί Πτολεμαίων το σημερινό Balbeek κάθε γωνιά του Λιβάνου έχει άρωμα ελληνισμού….
dimpenews.com