Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις: Αίτημα συμμετοχής από τη Γαλλία στον East Med Gas - Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ - Χατζηδάκης: Η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή, εφόσον θα σέβεται το διεθνές δίκαιο




Τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) ζήτησε επισήμως η Γαλλία, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ στο Κάιρο.

Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.
Την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου ζήτησαν και οι ΗΠΑ, με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Ενέργειας να εκφράζει την επιθυμία της χώρας να συμμετέχει ως μόνιμος παρατηρητής 

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιληφθεί και η προστασία του περιβάλλοντος.
Με το νέο Καταστατικό, το East Med Gas Forum μετεξελίσσεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Αίγυπτος (το Κάιρο θα αποτελεί έδρα του Οργανισμού), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.
                                         Η δήλωση Χατζηδάκη
Η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή στον οργανισμό για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εφόσον θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή για τη μονογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.
Ο κ. Χατζηδάκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελετή, τόνισε συγκεκριμένα δύο σημεία:
Πρώτον, ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.
Δεύτερον, ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτό τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.