Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Μεγάλη επιτυχία στο WORKSHOP του ΥΠΕΘΑ στην 84η ΔΕΘ για την Αμυντική Βιομηχανία




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο ενημερωτικό εργαστήριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τις εργασίες του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ ο οποίος επισήμανε την ανάγκη συνεργειών, συμπράξεων και ενίσχυσης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων.
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης κ. Στράτος Στυλιανίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, σε ένα χρόνο θα προκύψουν τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα. Τόνισε μάλιστα ότι η διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη βιομηχανία αποτελεί πρόκριμα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας στο ΥΠΕΘΑ Ταξίαρχος (Μ) κ. Πέτρος Κυριαφίνης παρουσίασε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, όσον αφορά στη διοικητική υποστήριξη και στο θεσμικό πλαίσιο συμπράξεων και παραγωγής αμυντικών υλικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής και Άμυνας κ. Ευάγγελος Βερονικιάτης τάχθηκε υπέρ της σωστής επικοινωνίας και σύμπραξης ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες, να καθοριστεί η στρατηγική και να επιτευχθούν οι στόχοι στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας.
Υπέρ μιας συγκριτικής αξιολόγησης στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη σύμπραξη ΑΕΙ – Βιομηχανίας – Άμυνας σε ένα χρόνο από τώρα τάχθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού κ. Αναστάσιος Ροζολής, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει το μύθευμα πως η Ελλάδα «δεν παράγει».
Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΑΠΘ κ. Κύρος Υάκινθος παρουσίασε την έρευνα και ανάπτυξη ελληνικής κατασκευής UAV και διατύπωσε ως προϋπόθεση την τοποθέτηση του καταλλήλου στελεχιακού δυναμικού στις κατάλληλες θέσεις, στη βιομηχανία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα.