Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Δέκα βήματα για να πάρετε πίσω αναδρομικά συντάξεων και δώρα



Δέκα βήματα πρέπει να ακολουθήσουν τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων, αλλά και οι 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι για να καταφέρουν να πάρουν ζεστά χρήμα από αναδρομικά των μειώσεων, που κρίθηκαν τελεσίδικα παράνομες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και φτάνουν ως και τις 24.000 ευρώ για το διάστημα που «τρέχει» από τη μη Εφαρμογή της απόφασης, δηλαδή από Ιούνιο 2015 μέχρι σήμερα.
Ο Ελεύθερος Τύπος δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα μυστικά των αναδρομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα δέκα σημεία – κλειδί είναι:

1ο Βήμα: Ποιες είναι οι μειώσεις που επιστρέφονται και πώς θα τις δουν οι συνταξιούχοι
Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και είναι παράνομο να συνεχίσουν να επιβάλλονται από Ιούνιο 2015 και μετά είναι των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.
Επιβάλλονται, παρά την απόφαση του ΣτΕ, μέχρι και σήμερα, ενώ θα έπρεπε να διακοπούν από 10 Ιουνίου 2015.
Οι μειώσεις αυτές φαίνονται στα ενημερωτικά των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Όσοι έχουν μικρή σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΣΑ και άλλων Ταμείων) δεν έχουν μειώσεις αλλά έχουν κατάργηση των Δώρων με το νόμο 4093/2012, τα οποία, κατά το ΣτΕ, αλλά και με βάση τις αποφάσεις δικαστηρίων που βγαίνουν μαζικά πλέον, πρέπει να επανέλθουν.
2ο Βήμα: Ποιοι συνταξιούχοι και πόσα δικαιούνται από μειώσεις και επαναφορά Δώρων
Όσοι έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική, μέρισμα) άνω των 1.000 ευρώ δικαιούνται την επιστροφή της μείωσης 10%, 15% ή 20% που μπήκε με το νόμο 4051/2012 στην επικουρική τους, εφόσον ήταν πάνω από 200 ευρώ, και την επιστροφή της μείωσης 5%, 10%, 15% ή 20% που μπήκε με το νόμο 4093/12 σε κλιμακούμενα ποσά των 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ, 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Όσοι έχουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια, ή και από άθροισμα συντάξεων, δικαιούνται μόνον την επαναφορά των κομμένων Δώρων σε κύρια και σε επικουρική σύνταξη. Στα ενημερωτικά σύνταξης, φαίνονται οι περικοπές στις επικουρικές και στις κύριες, καθώς αναφέρουν τα ποσό που κόβει ο κάθε νόμος. Πριν κάνουν αίτηση και πριν πάνε σε αγωγή, οι συνταξιούχοι μπορούν να τυπώσουν τα ενημερωτικά τους επιλέγοντας το πεδίο «ενημερωτικά συντάξεων» από την ιστοσελίδα του Ταμείου τους και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που απαιτούνται (Αριθμός Μητρώου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ).
Αν δεν το καταφέρουν, ζητούν τα ενημερωτικά από τα ΚΕΠ που τα δίνουν επιτόπου.
3ο Βήμα: Η αίτηση σε ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ και μέχρι πάτε πρέπει να υποβληθεί σε έντυπη μορφή
Αφού δουν ότι έχουν μία ή περισσότερες από τις παράνομες μειώσεις, οι συνταξιούχοι επιβάλλεται να καταθέσουν αίτηση για ανακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων.
Η αίτηση για τα αναδρομικά κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και για την επαναφορά Δώρων, είναι καλύτερα να πάει σε έντυπη μορφή και να μη φύγουν από το γκισέ αν δεν πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Όσοι δεν μπορούν να πάνε στον ΕΦΚΑ της Περιοχής τους, ή του νομού τους, μπορούν να στείλουν την αίτηση μέσω ταχυδρομείου, κρατώντας την απόδειξη παραλαβής, που είναι επίσης ισότιμη με αριθμό πρωτοκόλλου.
4ο Βήμα: Πώς συμπληρώνεται η ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ
Εισέρχεστε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και πηγαίνετε στο πεδίο που λέει «συνταξιούχοι».
Κλικάρετε και ανοίγει νέο πεδίο που αναφέρει την «Ηλεκτρονική Αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη». Επιλέγετε και μεταφέρεστε στην αίτηση μέσω ΤΑΧΙ.
Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ και τυχόν άλλα πεδία που απαιτούνται. Η αίτηση έχει προσυμπληρωμένο κείμενο, που λέει «επιθυμώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093». Διαλέγετε το Ταμείο που ανήκετε ανάλογα αν πήρατε σύνταξη ως μισθωτός, ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως αγρότης, κλπ.
Αν παίρνετε δύο κύριες συντάξεις θα πρέπει να επιλέξετε δύο από τα Ταμεία που αναφέρει η σχετική καρτέλα. Το ίδιο και αν έχετε μία ή περισσότερες επικουρικές. Επειδή η αίτηση δεν λέει τα Ταμεία όπως παλιά (π.χ. ΙΚΑ Ζωγράφου) αλλά τα έχουν βάλει σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ εσείς αν έχετε γνώση για το κατάστημα ΕΦΚΑ που ανήκετε το επιλέγετε, αλλιώς επιλέξτε το κεντρικό κατάστημα του νομού.
Προσοχή: Μην υποβάλετε την αίτηση αν δεν συμπληρώσετε στο σημείο Β. στο ειδικό κουτάκι, ότι «ζητάτε άμεσα την διακοπή των παράνομων μειώσεων και την επιστροφή των αναδρομικών που σας αναλογούν από τις περικοπές και από την επαναφορά των Δώρων από του Ιούνιο του 2015».
5ο Βήμα: Οι αγωγές για τα αναδρομικά συντάξεων
Είτε με αίτηση είτε χωρίς αίτηση, η απαίτηση επιστροφών με ένδικα μέσα είναι απαραίτητη.
Οι αγωγές δικαιώνουν όσους έχουν προσφύγει κατά ταυ ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς όσες πρωτόδικες αποφάσεις βγήκαν μέχρι τώρα, διατάσσουν επιστροφές για τους συνταξιούχους.
Η έφεση του Δημοσίου είναι ανίσχυρη γιατί αντιβαίνει το ΣτΕ που λέει ότι από Ιούνιο 2015 και μετά θα έπρεπε να σταματήσουν οι μειώσεις. Οι αγωγές γίνονται είτε ομαδικά με κόστος 30 ως 50 ευρώ ανά ενάγοντα είτε και ατομικά για όσους διεκδικούν «μεγάλο πακέτο» με 35.000 ευρώ και άνω. Η αγωγή κατατίθεται στο Πρωτοδικείο του νομού που μένει μόνιμα ο συνταξιούχος για άσους προέρχονται από Ταμεία ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ. ΟΑΕΕ κ.ά.).
Οι συνταξιούχοι Δημοσίου στέλνουν την αγωγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι διεκδικήσεις μπορούν να πάνε ως και μια 5ετία πίσω, δηλαδή να πιάσουν από το 2013 ως και το 2018.
Η απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να περιορίσει τα αναδρομικά σε 3,5 χρόνια, ήτοι από Ιούνιο 2015 ως και 2018.
6ο βήμα: Αναδρομικά – «εξπρές» για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ
Οι αποφάσεις Πρωτοδικείων για αγωγές που έχουν διεκδικούμενα πασά κάτω των 3.000 ευρώ είναι ανέκκλητες και εκτελούνται άμεσα χωρίς δικαίωμα έφεσης από ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ ή Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Συμφέρει για κάποιον που διεκδικεί 8.000 ευρώ να κάνει τρεις αγωγές των 2.667 ευρώ η κάθε μία. Από τη στιγμή που δικαιωθεί παίρνει τα λεφτά αμέσως.
7ο Βήμα: Πώς διεκδικούνται τα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΓΑ και άλλων Ταμείων
Οι περίπου 610.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ όπως και σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΤΕΒΕ κ.λπ.) που δεν έχουν μειώσεις νόμων 4051 και 4093 σε ποσά σύνταξης, γιατί παίρνουν κάτω των 1.000 ευρώ, διεκδικούν μόνον επιστροφή κομμένων Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που είναι μιάμιση επιπλέον σύνταξη, και το επίδομα αδείας (μισή σύνταξη καλοκαιριού) που είχαν ως τα 2012.
Κάνουν απαραίτητα την αίτηση (έντυπη ή ηλεκτρονική) και οργανώνονται για μαζική αγωγή.
Σε αυτές τις κατηγορίες τα αναδρομικά μπορούν να έρθουν πια γρήγορα, γιατί οι περισσότεροι διεκδικούν ως 3.000 ευρώ, δηλαδή αρκεί η απόφαση του Πρωτοδικείου και δεν μπορεί να γίνει έφεση.
8ο Βήμα: Τα αναδρομικά για συντάξεις χηρείας
Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου κάνουν αίτηση και αγωγή στη συνέχεια ζητώντας επιστροφές, είτε κομμένων Δώρων είτε και μειώσεων νόμων 4051 και 4093 στα ποσά της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών από το 2013 μέχρι την ημερομηνία που η σύνταξη μεταβιβάστηκε στον επιζώντα σύζυγο ή και στα τέκνα.
9ο Βήμα: Τα αναδρομικά στις επικουρικές   ( Δεν αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις )
Προσοχή: Οι επικουρικές που επανυπολογίστηκαν και μειώθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Ιούνιο του 2016 και μετά δεν έχουν τις παράνομες μειώσεις.
Οπότε το διάστημα Ιούνιος 2016 – Δεκέμβριος 2018 θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα διεκδικούμενα ποσά.
10ο Βήμα: Τα αναδρομικά για τα Δώρα 800.000 δημοσίων υπαλλήλων
Επιστροφές δικαιούνται και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι γιατί η κατάργηση των Δώρων κρίθηκε και για αυτούς αντισυνταγματική από το ΣτΕ.
Κάνουν αίτηση αρχικά στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομική υπηρεσία του τομέα που υπηρετούν, στην οποία θα αναγράφουν το κείμενο – υπόδειγμα της ΑΔΕΔΥ προς τις Ομοσπονδίες της που λέει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του άτι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των ν. 4093/2012 και ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου».
Η προσφυγή για επιστροφή χρημάτων γίνεται στα Ειρηνοδικεία. Έχουν δικαιωθεί πάρα πολλοί με την επιστροφή 1.000 ευρώ ανά έτος ως και μια 5ετία.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος  -  https://neaselida.gr/oikonomia/deka-vimata-gia-na-parete-piso-anadromika-syntaxeon-kai-dora/