Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Η Μέρκελ ανάβει «πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων



Στροφή προς τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα των συντάξεων κάνει η Γερμανία, κάτι που αποτελεί μια άκρως ευνοϊκή εξέλιξη προκειμένου να τελεσφορήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης, για ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων το 2019. Το Βερολίνο, ωστόσο, προσφέρει την «εύνοιά» του, απαιτώντας από την Αθήνα να λάβει συγκεκριμένες και απαράβατες δεσμεύσεις.
Η πληροφορία περί συναίνεσης του Βερολίνου στην ελληνική επιδίωξη για ακύρωση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων, καταγράφεται σε σημερινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Η Ανγκελα Μέρκελ δίνει τη συγκατάθεσή της στην ελληνική κυβέρνηση, για το μείζον ζήτημα των συντάξεων, θέτοντας, ωστόσο, δύο προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να τηρήσει απαρεγκλίτως η Αθήνα.

Τα προαπαιτούμενα που θέτει η Γερμανία

Το πρώτο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, με το Βερολίνο να ζητά από την Αθήνα να τεκμηριώσει πέραν κάθε αμφιβολίας και με αδιάσειστα στοιχεία, ότι η ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις, δεν θα προκαλέσει παρενέργειες στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, ύψους 3,5%. 
Η Γερμανία, όπως και η Κομισιόν, αποδέχεται επί της ουσίας ότι το μέτρο για τις συντάξεις είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, κάτι που αποτέλεσε εξ΄αρχής ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής επιχειρηματολογίας. Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει εξ΄αρχής ότι τα νούμερα «βγαίνουν» και η εφαρμογή του μέτρου των περικοπών, δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ο δεύτερος αστερίσκος που θέτει το Βερολίνο σχετίζεται με τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει η μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μεταρρύθμισης. Αυτό που θέλει να αποφύγει η Μέρκελ είναι: πρώτον να εμφανιστεί η ακύρωση του μέτρου ως μονομερής ενέργεια της Ελλάδας και δεύτερον να μην αποτελέσει το εφαλτήριο για την Αθήνα, προκειμένου να διεκδικήσει την διαγραφή και άλλων μεταρρυθμίσεων-μέτρων.

Γιατί αλλάζει στάση το Βερολίνο;

Κυρίαρχος παράγοντας που συνετέλεσε αποφασιστικά στην αλλαγή πλεύσης της Μέρκελ στο θέμα των συντάξεων, μιας και μέχρι τώρα το Βερολίνο δια στόματος του ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς, τηρούσε απορριπτική στάση, ήταν η Ιταλία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θέλει να ανοίξει δεύτερο ισχυρό μέτωπο στην Ευρωζώνη, όπου από την μια θα υπάρχει η απείθαρχη Ιταλία που δεν υπακούει στις εντολές της Κομισιόν και από την άλλη η Ελλάδα που προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή», για τις σκέψεις του Βερολίνου, έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης
Σε κάθε περίπτωση, αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι εν λόγω πληροφορίες, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Τα μηνύματα από την Κομισιόν είναι ενθαρρυντικά, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο να υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, σημειώνοντας μάλιστα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε. Πρόκειται για θέση που ουσιαστικά ταυτίζεται με εκείνη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, που μιλά μεταξύ άλλων, για αχρείαστο δημοσιονομικό μέτρο.
πηγή:https://www.sofokleousin.gr/i-merkel-anavei-prasino-fos-gia-ti-mi-perikopi-ton-syntakseon