Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Επιστροφές αναδρομικών σε συνταξιούχους για τις παράνομες περικοπές,στις συντάξεις και τα δώρα των ν. 4093/12 και 4051/12: Οι μύθοι και οι αλήθειες





Ποιες είναι οι πιθανότητες για επιστροφή αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους. Τι πραγματικά λέει η απόφαση του ΣτΕ για τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012


Σύγχυση, αλλοπρόσαλλη πληροφόρηση και δημιουργία εικονικών εντυπώσεων αναφορικά με την μαζική επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, προέκυψε μετά την είδηση ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δικαίωσε συνταξιούχο για περικοπές σύνταξης και δώρου που αποφασίστηκαν το 2012.
Η πεποίθηση που διαμορφώνεται από μερίδα του Τύπου, είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την δικαίωση χιλιάδων συνταξιούχων οι οποίοι έχουν καταθέσει παρόμοιες αγωγές. Είναι όμως έτσι; 

Υπόθεση που «τρέχει» εδώ και τρία χρόνια

Κατ’ αρχάς, οι αγωγές για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις που προκύπτουν από τους νόμους 4051/12 (δώρα) και 4093/12 (αφορά όσους λαμβάνουν αθροιστικά από κύρια και επικουρική, σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ), τρέχει εδώ και περίπου 3,5 χρόνια. Δεν είναι τωρινή υπόθεση, απασχολεί τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τη δικαιοσύνη αλλά και τη κυβέρνηση, εδώ και αρκετό διάστημα.
Με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 10/6/2015, κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι 4051 και 4093 του 2012 και η πλειοψηφία των αγωγών που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, είτε ομαδικών υπό την «αιγίδα» συνταξιουχικών οργανώσεων είτε ατομικών, αφορούσε την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ και εμπεριείχε δύο κύριες διεκδικήσεις. Η πρώτη σχετίζεται με τον τερματισμό των κρατήσεων και η δεύτερη με την επιστροφή των αναδρομικών.

Ανέφικτη η επιστροφή αναδρομικών ύψους περίπου 4 δισ.ευρώ!

Εδώ λοιπόν, γεννάται σε πολιτικοικονομικό επίπεδο, το μείζον ερώτημα: κατά πόσον είναι εφικτή η επιστροφή αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιθυνόντων του υπουργείο Εργασίας, προσεγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ; Οι πιθανότητες επιστροφής από τον αρμόδιο ΕΦΚΑ είναι ελάχιστες. Είναι σχεδόν ανέφικτο, δημοσιονομικά και πρακτικά αδύνατο να επιστραφεί το εν λόγω τεράστιο ποσό, γεγονός που γνωρίζουν καλά όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, μεταξύ άλλων και τα δικηγορικά γραφεία τα οποία έχουν ανοίξει επί αυτή της υπόθεσης και άλλων σχετικών.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Για το αμιγώς νομικό «πλέγμα» της υπόθεσης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 10/6/2015, πάνω στην οποία βασίστηκε και η προσφυγή του συνταξιούχου από την Θεσσαλονίκης, αποτελεί οδηγό για τα «κατώτερα» δικαστήρια. Και με δεδομένο αυτό, η ουσιαστική διαφορά που υπάρχει στην απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών, σε σχέση με την «ετυμηγορία» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, προσδίδει άλλη διάσταση στην υπόθεση, ενόψει και του Εφετείου στο οποίο θα προσφύγει ο ΕΦΚΑ.
Τι λέει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Ότι η διεκδίκηση των παρακρατήσεων, μπορεί να γίνει από 10/6/2015 (ημερομηνία έκδοσης της απόφασης) και μετά. Αυτό αποφάσισε η πλειοψηφία των δικαστών του ΣτΕ, ωστόσο, υπήρξε και η ισχυρή μειοψηφία που κατεγράφη και ισχυρίστηκε ότι η αναδρομικότητα πρέπει να ισχύει από τον χρόνο ισχύος των νόμων, δηλαδή από το 2012. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του ΣτΕ, που είναι οριστική και αμετάκλητη, δεν μιλάει για επιστροφή αναδρομικών από το 2012 αλλά από τις 10/6/2015 και εντεύθεν. 
Εντός του Μαρτίου, βάσει της πληροφόρησης που έχει το Sin, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα αρχίσει την εκδίκαση εκατοντάδων αγωγών που αφορούν τους νόμους 4051-4093 (ως προς τα ποσά) και έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους των πρώην ΔΕΚΟ.
Νώντας Βλάχος

πηγή:https://www.sofokleousin.gr/epistrofes-anadromikon-se-syntaksiouxous-oi-mythoi-kai-oi-alithei