Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη και η εξέταση του ρόλου Χερσαίων Δυνάμεων στην εποχή του «Πολυχωρικού Πολέμου», που αποτελεί τη μετεξέλιξη των σύγχρονων επιχειρησιακών δογμάτων, μετά το 2020.
Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία ανταλλαγής γόνιμων απόψεων και αντιλήψεων αναφορικά με ρόλο των χερσαίων δυνάμεων ως κυρίαρχη συνιστώσα των διακλαδικών δυνάμεων, στο πολυχωρικό πεδίο της μάχης. Παράλληλα, έθιξε όλα τα σύγχρονα ζητήματα διεθνούς και εθνικής ασφάλειας καθώς, επίσης και την εφαρμογή της πολυχωρικότητας στα ελληνικά δεδομένα.
Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε η ΥΦΕΘΑ κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ο Διοικητής LADCOM Αντιστράτηγος J. THOMSON και ο εκπρόσωπος του U.S. Army Europe Υποστράτηγος J. GRONSKI.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας – ασφάλειας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό.
Η κεντρική ομιλία του συνεδρίου είχε θέμα «Ο Ρόλος των Χερσαίων Δυνάμεων στις Διακλαδικές και Συνδυασμένες Επιχειρήσεις: Διδάγματα από το Παρελθόν και Προοπτικές για το Μέλλον» και πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητής Δρ Massimo de LEONARDIS, Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.
Το συνέδριο κάλυψε 4 Θεματικές Ενότητες, ως ακολούθως:
- 1η Θεματική Ενότητα: «Διεθνές και Περιφερειακό Περιβάλλον Ασφαλείας: Προκλήσεις – Αντιμετώπιση».
- 2η Θεματική Ενότητα: «Πολυχωρικός Πόλεμος: Οι Δυνατότητες και ο Ελιγμός των Χερσαίων Δυνάμεων για τη Διεξαγωγή Επιχειρήσεων μετά το 2025».
- 3η Θεματική Ενότητα: «Εφαρμόζοντας τον Πολυχωρικό Πόλεμο στο Χερσαίο Επιχειρησιακό Περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου».
- 4η Θεματική Ενότητα: «Διοίκηση και Ηγεσία των Χερσαίων Δυνάμεων στο Πολυχωρικό Περιβάλλον Μάχης».
Ως πρόθεση του ΓΕΣ, όπως είχε καθορισθεί και στο 1ο Συνέδριο του προηγούμενου έτους, παραμένει η προοπτική διαμόρφωσης της εν λόγω δραστηριότητας σε διεθνές forum ανταλλαγής απόψεων μεταξύ στρατιωτικών, διπλωματικών, ακαδημαϊκών, πολιτικών επιστημόνων και ερευνητών στον τομέα της άμυνας, για θέματα που αφορούν τόσο στην ανάδειξη της χερσαίας συνιστώσας των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στη βέλτιστη αξιοποίηση και μετεξέλιξη της, στο πλαίσιο του Αποτρεπτικού – Αμυντικού Σχεδιασμού.
#ΕλληνικόςΣτρατός, #HellenicArmy, #ΕίμαστεΠαντού, #WeAreEverywhere, #Αποτρέπουμε, #WeDeter