Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Εθνίκια και Φιλικοί




Ο Θανάσης Κ. κάνει μια αναδρομή στους ιστορικούς μας ηγέτες. Που πίστεψαν σε ένα εθνικό όραμα για να εγκαθιδρύσουν το εθνικό κράτος. Που αντιστάθηκαν σε όσους επιχείρησαν να σβήσουν ο,τιδήποτε συγκροτεί την εθνική συνείδηση. Όλοι αυτοί και οι φιλικοί δεν θα διαγραφούν σήμερα ως εθνίκια.



 Τρία πράγματα  απλά θα σας πώς σήμερα:
* Πρώτον, έχουν απόλυτα δίκιο όσοι αρνούνται να αναγνωριστεί κράτος δίπλα μας με το όνομα της Μακεδονίας.
Δεν θέλουμε εμείς να τους πούμε πως θα ονομάζονται. Αλλά επιμένουμε πως ΔΕΝ θα ονομάζονται! Κι έχουμε τους λόγους μας…
Αυτοί μπορούν να επιλέξουν όποιο όνομα θέλουν. Εκτός από εκείνο που εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία!
Γιατί αυτό θίγει άμεσα τη δική μας Ιστορική ταυτότητα και Πολιτιστική Κληρονομιά.
Ερώτημα: Μπορούμε να τους αρνηθούμε να λεηλατήσουν την κληρονομιά μας;
Απάντηση: Ασφαλώς και μπορούμε!
Ερώτηση: Μα μήπως αυτό παραβιάζει το δικαίωμά τους στον «αυτοπροσδιορισμό»;
Απάντηση: Όχι! Γιατί υπάρχει και το δικό μας δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό!
Ο δικός τους «αυτοπροσδιορισμός (ως «Μακεδόνες») τελειώνει εκεί που αρχίζει ο δικός μας αυτοπροσδιορισμός (ως Μακεδόνες και Έλληνες).
Και πάντως, αυτό μας το έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα! Γι’ αυτό και έδωσε στην Ελλάδα το δικαίωμα να εγκρίνει το οριστικό όνομα των Σκοπίων.
Και επέβαλε στα Σκόπια την υποχρέωση να διαπραγματευθούν την έγκριση της Ελλάδας στο οριστικό τους όνομα.
Αυτό το δικαίωμα που η Ελλάδα κέρδισε το 1993, η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται σήμερα να το απεμπολήσει!
Γιατί συζητάμε, νομίζετε, ακόμα, μετά από 27 χρόνια; Γιατί χωρίς την έγκριση της Ελλάδας δεν μπορούν να αποκτήσουν οριστικό όνομα. Θα παραμείνουν… «πρώην χώρα»! Και γι’ αυτό σήμερα επείγονται τα Σκόπια, όχι εμείς…
Ο λόγος που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν στα Σκόπια να διαπραγματευθούν υποχρεωτικά με την Ελλάδα το οριστικό όνομά τους, ήταν γιατί αντελήφθησαν τον αλυτρωτισμό που υπονοεί το όνομα Μακεδονία.
Αυτό έρχεται σήμερα να τους χαρίσει ο Τσίπρας. Και ο Κοτζιάς.
Έλεγε μια «προοδευτική» κυρία σε βραδινή ενημερωτική εκπομπή χθες:
–Οι άνθρωποι που διαδήλωναν σήμερα σε όλη την Ελλάδα ήταν καλοπροαίρετοι, αλλά δεν γνώριζαν τίποτε για το θέμα. Για παράδειγμα, δεν γνώριζαν πως 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία…
Λάθος, κυρία μου! Το ξέρουν πολύ καλά. Αλλά ξέρουν και κάτι ακόμα που εσείς ξεχνάτε. Ότι η «μακεδονική εθνότητα» αμφισβητείται πλέον έντονα μέσα στα Σκόπια!…
Και από τους αλβανόφωνους (35% που δεν δηλώνουν «μακεδόνες») και από πολλούς σλαβόφωνους που είτε δηλώνουν «βούλγαροι», είτε αμφισβητούν ευθέως την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και πολιτισμού.
Κι αυτή τη στιγμή που αμφισβητείται μέσα στη χώρα τους, όλο και περισσότερο, εμείς πάμε και τους «χαρίζουμε» τη «μακεδονική» εθνότητα.
Αυτό το ξέρουμε εμείς, αλλά δεν το καταλαβαίνετε εσείς, κυρία μου…
Και πάντως την αναγνώριση της Ελλάδας έχουν ανάγκη τα Σκόπια! Όχι την αναγνώριση της… Ταγκανίκας ή της Ζανζιβάρης.
Και ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων κατά της Ελλάδας στρέφεται! Όχι κατά της Ακτής του Ελεφαντοστού…
Και γι’ αυτό είναι απαραίτητο για εκείνους να νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους η Ελλάδα: Για να μπορέσουν μετά να βάλουν και το επόμενο ζήτημα..
Και είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να μη νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους. Για να μη μπορέσουν μετά να κάνουν το «επόμενο βήμα»
Αν τους αναγνωρίσουμε ως «Μακεδονία»-«μακεδόνες» θα υπάρξει και «συνέχεια» εκ μέρους τους…
Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν, κυρία μου, ξέρουν πολύ περισσότερα από σας. Και καταλαβαίνουν αυτά που δεν καταλαβαίνετε εσείς…
* Μια δεύτερη παρατήρηση: Δεν λύνουν ένα πρόβλημα σήμερα. Λύνουν μια «εκκρεμότητα» και δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα!
Όσο υπάρχει η «εκκρεμότητα» -μη συμφωνία της Ελλάδας για το οριστικό όνομα των Σκοπίων– η γειτονική χώρα έμενε χωρίς ταυτότητα, και στο εσωτερικό τα έχει αρχίσει να αμφισβητείται ο «μακεδονισμός». Αλλά οικονομική συνεργασία μεταξύ μας υπήρχε, μια χαρά. Και, η Ελλάδα είχε επιτύχει τη δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική διείσδυση στα Σκόπια, εδώ και μια δεκαετία…
Αν όμως τους αναγνωρίσουμε τώρα ως «μακεδονική εθνότητα», ποιοι θα είναι «μακεδόνες» διεθνώς; Αυτοί, όχι εμείς! Και με τη δική μας υπογραφή πλέον…
Και ποιοι θα μπορούν να ζητούν το σεβασμό της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα;
Και ποιοι θα μπορέσουν να θέσουν αύριο πρόβλημα «ένωσης» των «Βόρειων Μακεδόνων» με τους «Νότιους» (δηλαδή με τους Βορειοελλαδίτες);
Αυτά τα προβλήματα θα αρχίσουν να δημιουργούνται και να κλιμακώνονται από τη στιγμή που θα τους αναγνωρίσουμε εμείς.
Μέχρι σήμερα έχουμε μιαν «εκκρεμότητα» για το όνομα που επιβάρυνε κυρίως τα Σκόπια.
Από τη στιγμή που εμείς τους αναγνωρίζουμε ως «Μακεδονία» – «Μακεδόνες», δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα που θα επιβαρύνουν μόνον εμάς…
* Μια τελευταία παρατήρηση, κάπως γενικότερη:
Είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης προχθές, πως «όποτε επικράτησε ο εθνικισμός στην Ελλάδα αυτό οδήγησε στην καταστροφή».
Και κάποιοι έσπευσαν να συμφωνήσουν μαζί του, αλλά μετά τον… έβρισαν για άλλους λόγους: γιατί, λέει και ο ίδιος συνεργάζεται με τους «εθνικιστές» των ΑΝΕΛ!
Σιγά τους «εθνικιστές»… «Ναι σε όλα» λένε κι αυτοί, στηρίζοντας την κυβέρνηση που ξεπουλά τα πάντα…
Αυτό που είπε ο Κυρίτσης όμως, δεν είναι «ιστορικό συμπέρασμα», είναι ωμή ιστορική προπαγάνδα. Από όσους είτε δεν ξέρουν ιστορία, είτε την έμαθαν στρεβλά είτε την παραποιούν συστηματικά.
Γιατί υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες στιγμές που η χώρα, πράγματι, πλήρωσε σφάλματα και υπερβολές «εθνικιστικού χαρακτήρα».
Αλλά υπάρχουν αντίστοιχες και περισσότερες περιπτώσεις, όπου η χώρα πλήρωσε σφάλματα «ενδοτικού» χαρακτήρα.
Για παράδειγμα, το πραξικόπημα του Ιωαννίδη στην Κύπρο, κατά του Μακαρίου, δεν ήταν «εθνικιστικό»! Ήταν προδοτικό για την Κύπρο και έδωσε πρόσχημα στην Τουρκία να επέμβει. Κι επειδή είχαν αφήσει και την Ελλάδα εντελώς «απαράσκευη», αποδείχθηκε προδοτικό και κατά της Ελλάδας
Αντίθετα, όταν ο «Γέρος της Δημοκρατίας», ο Γεώργιος Παπανδρέου, έστειλε μυστικά μια Ελληνική μεραρχία στην Κύπρο, αυτό – που τότε είχε κατηγορηθεί ως «εθνικιστικό» – θωράκισε την Κύπρο!
Και οι Τούρκοι τότε δεν τολμούσαν να επέμβουν. Ενώ οι Αμερικανοί τους προειδοποιούσαν δημόσια, πως «αν τολμήσετε να εισβάλετε στην Κύπρο, οι Έλληνες θα σας κάνουν… κομμάτια, κι εμείς δεν θα είμαστε εκεί να σας σώσουμε». (Δείτε σχετικά την συγκλονιστική επιστολή Τζόνσον προς Ινονού, τον Ιούνιο του 1964…)
Προσέξτε: τη μεραρχία στην Κύπρο την έστειλε μυστικά η Δημοκρατία της Ελλάδας. Και την απέσυρε φανερά ο Γεώργιος Παπαδόπουλος του Νοέμβριο του 1967…
Ποιος έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα; Η αποστολή της μεραρχίας ή η απόσυρσή της;
Ποια ήταν εθνική πολιτική; Αυτή του «γέρου της Δημοκρατίας» ή εκείνη του δικτάτορα;
Πάντως, αυτούς που πρώτα απέσυραν την μεραρχία από την Κύπρο (το Νοέμβριο του 1967) κι ύστερα έκαναν πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο (Ιούλιο του 1974) «εθνικιστές» δεν τους λες.
Άλλο παράδειγμα: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο μεγαλύτερο εθνικός ηγέτης της χώρας και μακράν ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής της νεώτερης ιστορίας της. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν «εθνικιστή» μέχρι εκεί που δεν πάει.
Ανέτρεψε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συσχετισμούς στα Βαλκάνια. Και υπερδιπλασίασε την Ελλάδα! Μέσα από Επαναστάσεις, διχασμούς, κινήματα και Πολέμους
Ταυτόχρονα, υπήρξε και ο μεγαλύτερος φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής της.
Για την ακρίβεια, υπήρξε φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, επειδή υπήρξε ταυτόχρονα και μεγάλος εθνικός ηγέτης. Αυτά πάνε συνήθως μαζί.
Και ο Τρικούπης είχε μεγάλη μεταρρυθμιστική πολιτική, αλλά και μεγάλη εθνική πολιτική. Κι ήταν αυτός που διακρίθηκε στον κριτική του κατά της «άψογης στάσης» προγενέστερων κυβερνήσεων, αλλά και τον Ανακτόρων της εποχής.
Και το μεγάλο μεταρρυθμιστή Τρικούπη, υπήρξαν πολλοί συγκαιριανοί του που τον κατηγόρησαν ως «εθνικιστή» τότε…
Η πρώτη μεγάλη συνεννόηση Ελλάδας-Σερβίας για την από κοινού απελευθέρωση των Οθωμανικών κτήσεων στα Βαλκάνια ξεκίνησε από τον Τρικούπη – Συνθήκη του Φέσλαου, 1867. Στα χνάρια της κληρονομιάς του μεγάλου Σέρβου οραματιστή Ηλία Γκαράσανιν, που είχε επηρεάσει ιδιαίτερα και τον πατέρα του Χαρίλαου Τρικούπη και τον ίδιο.
Η Ελλάδα ιδρύθηκε ως εθνικό κράτος επειδή πίστευε σε εθνικό όραμα. Και άντεξε μύριες ταλαιπωρίες και μεγάλωσε ως εθνικό κράτος, πιστεύοντας σε εθνικό όραμα.
Τι θα γίνει σήμερα, παιδιά;
Θα διαγράψουμε ως… «εθνίκια» και τους «Φιλικούς» και τους πρωταγωνιστές του 1821 που έδωσαν το αίμα τους, και τον Καποδίστρια που παράτησε τη κορυφαία θέση του στην Ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή, για να έλθει στην Ελλάδα να υπηρετήσει τους «ανυπότακτους» που τελικά… τον δολοφόνησαν;
Θα διαγράψουμε και τον Αδαμάντιο Κοραή και τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Παύλο Μελά και τον Νίκο Πλαστήρα και τον Ιωάννη Μεταξά;
Όλοι αυτοί έζησαν σε διαφορετικές εποχές, είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, ενίοτε και αντιπαλότητες, αλλά πίστεψαν στο Έθνος και στην Ελευθερία του και στο μέλλον του. Και τα έδωσαν όλα…
Τελικά κάποιοι θέλουν να «ξαναγράψουν» την Ιστορία! Όχι μόνο της Μακεδονίας όπως φαίνεται. Και ολόκληρης της Ελλάδας.
Να σβήσουν ο,τιδήποτε εθνικό. Ο,τιδήποτε συγκροτεί την εθνική συνείδηση, ο,τιδήποτε μας ενώνει.
Να μετατρέψουν όλες τις νίκες του Ελληνισμού σε «σελίδες ντροπής»! Κι όλες τις καταστροφές του Ελληνισμού σε… «συνωστισμούς» στην προκυμαία!
Να μετατρέψουν τους Έλληνες σε κολαούζους των ισχυρών – κοντινών και μακρινών. Που ζουν με επιδοτήσεις απ’ έξω, μοιράζοντας επιδόματα μέσα, και αποχαυνώνονται σε gay parades…
Που προσκυνάνε τους εθνικιστικούς μύθους των γειτόνων τους, αλλά κυνηγάνε και στιγματίζουν τους δικούς τους, τους Έλληνες, όταν υπερασπίζονται την εθνική της υπόσταση.
Θέλουν να σβήσουν ολόκληρη την Ελληνική Ιστορία και να την «ξαναγράψουν» όπως τους βολεύει.
Δεν θα τα καταφέρουν!
Με τίποτε…
Αλλά θα λογοδοτήσουν…
Σίγουρα!
ΥΓ. Οι Καρανίκες και οι Κυρίτσηδες δεν είναι «εχθροί», δεν είναι «δαίμονες», δεν είναι «απειλές» για τον τόπο. Κατακαημένοι είναι. Και χοντροάσχετοι. Και αξιολύπητοι…
Δεν μπορούν να «σβήσουν» την ιστορική εθνική συνείδηση.
Δεν μπορούν να «ξαναγράψουν» την Ιστορία.
Άντε να χωθούν σε κάποια υποσημείωση ντροπής – έχουμε πολλές τέτοιες, ανάμεσα σε ένδοξα κατορθώματα ή τραγικά παθήματα.
Αλλά το «σύστημα» που τους αναδεικνύει, είναι απειλή για τη χώρα. Και ντροπή για όλους μας….
Κάποτε ο Χαρίλαος Τρικούπης αναφώνησε με βαθιά απογοήτευση:
–Ανθ’ ημών Γουλιμής!
Που να ήξερε ο δόλιος πως υπήρχαν και χειρότεροι από το Γουλιμή.
Τους ζούμε τώρα.
Πάντως ο Τρικούπης έμεινε στην Ιστορία. Το καημένο τον Μιλτιάδη Γουλιμή δεν τον θυμάται κανείς. Παρά μόνο από την απαξιωτική αυτή φράση…
Κι αυτό είναι το πρόβλημα: Πήξαμε στους σύγχρονους Γουλιμήδες!
Κανένα Τρικούπη, παιδιά;
Κανένα Βενιζέλο;

ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.

Ο Θανάσης Κ. αναλύει σε βάθος τα πολιτικά δρώμενα. Πιστεύει ότι από εμάς θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα. Από μας θα εξαρτηθεί ο παράδεισος ή η κόλαση που θα χτίσουμε.

πηγή:https://new-deal.gr/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF/