Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Αιδώς Αργείοι, "Προσκυνητές" της Παραπληροφόρησης










Δυστυχώς συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια, από πρόθεση λάθη, "σπέρνοντας" την καταστροφή και τον οικονομικό όλεθρο των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, κάποιοι ειδικοί αναλυτές,που ασχολούνται με θέματα Άμυνας.

Τρανό παράδειγμα η αναπαραγωγή, από τα STARATALOGIA , δημοσιευματοσ  τησ εφημεριδας εθνοσ 
(«ΕΘΝΟΣ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 10/07/2013 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ), στο οποίο το βασικό επιχείρημα του "ποιητή" αρθρογράφου ότι: 
"Στους χαμένους και τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, αφού για τις παροχές των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού ,αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ΕΙΝΑΙ σαθρό , αίολο, υποβολιμαίο και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ΔΕΝ χρηματοδοτήθηκαν ποτέ, από τον Κρατικό προϋπολογισμό, έχουν οικονομική αυτοτέλεια και θέλουμε να παραμείνει έτσι

Αιδώς Αργείοι
_______________________________________________________
Διαβάστε την δημοσίευση από τα STARATALOGIA 

Πώς αλλάζουν κύριες συντάξεις, επικουρικές και μερίσματα από τον ερχόμενο μήνα. Πού προβλέπονται αναδρομικές περικοπές. Υψηλοσυνταξιούχοι, πολυσυνταξιούχοι, δικαιούχοι ΕΚΑΣ, μερίσματος, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι και όσοι εισπράττουν πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά στην προκρούστεια κλίνη των μειώσεων

Τα πρώτα πέντε «ψαλίδια» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μπαίνουν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο. Επικουρικές συντάξεις, μερίσματα. ΕΚΑΣ, υψηλές κύριες συντάξεις και προσυνταξιοδοτικές παροχές τραπεζοϋπαλλήλων μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη και «κουρεύονται» με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των περικοπών δεν θα γίνουν άμεσα εμφανή στους δικαιούχους (με τις πληρωμές που επίκεινται στα τέλη Μαΐου), καθώς η ενημέρωση των πληροφοριακών συστημάτων και ο επανυπολογισμός των παροχών χρειάζεται χρόνο. Όπου δεν μπορεί να γίνει άμεσα η περικοπή, θα υπολογιστούν αναδρομικά ποσά, για τη διαφορά ανάμεσα σε παλιές και νέες παροχές, τα οποία θα εξοφλήσουν οι συνταξιούχοι σε πολλές δόσεις (παρακράτηση από τη σύνταξή τους).

Για το ΕΚΑΣ και το Μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων προβλέπεται βαθύ αναδρομικό «κούρεμα» από 1/1/2016. Όπως διευκρινίστηκε χθες, τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ για το πρώτο 6μηνο του 2016 θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις όσων το χάνουν σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο και για το μέρισμα τα αναδρομικά τριών μηνών (Ιανουάριος - Μάρτιος) να αποπληρωθούν σε δόσεις από τους μερισματούχους. Νέες επικουρικές, κουρεμένα προσυνταξιοδοτικά τραπεζοϋπαλλήλων και νέα πλαφόν «μετράνε» από τις παροχές του Ιουνίου κι αν δεν ενσωματωθούν σε αυτές θα παρακρατηθεί αναδρομικά η διαφορά σε δόσεις.

Το «Έθνος Συντάξεις» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τις πρώτες παρεμβάσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης:

1. Επικουρικές

Από τη σύνταξη του Ιουνίου αρχίζει να μετρά η περικοπή των επικουρικών που θα αγγίξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 201.000 συνταξιούχους. Απώλειες θα μετρήσουν όσοι εισπράττουν σήμερα άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά και ταυτόχρονα «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ' έτος). Εκτιμάται πως οι μειώσεις θα αγγίξουν συντάξεις από 200 ευρώ και πάνω (καθαρό ποσό).

Οι καταβαλλόμενες επικουρικές επανυπολογίζονται με το νέο σύστημα και με αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ' έτος (18% στην 40ετία). Αν το άθροισμα της κύριας και της νέας επικουρικής πέφτει κάτω από τα 1.300 ευρώ μεικτά, τότε ενεργοποιείται το πλέγμα προστασίας και κλείνει το ψαλίδι.

Αν το άθροισμα της κύριας και της νέας επικουρικής κυμαίνεται πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, για παράδειγμα 1.450 ευρώ, τότε καταβάλλεται ως προκύπτει (1.450 ευρώ) και το υπερβάλλον ποσό (150 ευρώ) είναι η προσωπική διαφορά. Στον υπολογισμό του ορίου προστασίας (1.300 ευρώ μεικτά) δεν συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το «ψαλίδι» αναμένεται να φτάσει μέχρι και 40% στο μεικτό ποσό (προ μνημονιακών περικοπών) για τις υψηλές συντάξεις με τη μείωση να κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 15-17%. Οι νέες, «κουρεμένες» επικουρικές αναμένεται να κανουν πρεμιέρα με τη σύνταξη Ιουλίου (στα τέλη Ιουνίου) ή με τη σύνταξη του Αυγούστου (στα τέλη Ιουλίου).

Οι δικαιούχοι θα χρεωθούν έναν έως δυο μήνες αναδρομικά, που θα εξοφληθούν με επιπλέον παρακράτηση σε πολλές δόσεις. Από τις μειώσεις πλήττονται κυρίως πρώην τραπεζοϋπάλληλοι (απώλειες 40% στο μεικτό και 10-12% στο καθαρό καταβαλλόμενο), ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες (22% στο μεικτό και 6% στο καθαρό), υψηλόμισθοι εμποροϋπάλληλοι και πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (15% στο μεικτό και 6-8% στο καθαρό καταβαλλόμενο), μισθωτοί που έφυγαν στη σύνταξη μετά το 2005, στην 28η κλάση του ΙΚΑ με πάνω από 30 χρόνια (5% στο καθαρό ποσό).

2. Μέρισμα

Στα τέλη Ιουνίου έρχεται η πρώτη... ψυχρολουσία για τους 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που εισπράττουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το μέρισμα ψαλιδίζεται 35%-40% αναδρομικα απο 1/1/2016.

Αυτό σημαίνει πως οι μερισματούχοι πρέπει να «επιστρέψουν» τη διαφορά του παλαιού με το νέο μέρισμα για τους μήνες Ιανουάριο - Μάρτιο του 2016 (έχουν καταβληθεί τρία μηνιαία μερίσματα για φέτος).

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιστροφή των αναδρομικών να γίνει σε τρεις δόσεις.

Στα τέλη Ιουνίου θα πληρωθεί για πρώτη φορά το τριμηνιαίο μέρισμα για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο και σε αυτό θα ενσωματωθούν οι περικοπές και μέρος των αναδρομικών. Οι επόμενες καταβολές θα είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι «παλιοί» συνταξιουχοι, ειδικότερα όσοι έφυγαν πριν τις 19/4/2005, κι αυτό επειδή από το 2005 μέχρι 1/1/2008 έλαβαν αθροιστικά πάνω από 45% μεσοσταθμική αύξηση. Επίσης ελάμβαναν 14 μηνιαία μερίσματα (2 δώρα) ενώ τους γίνονταν κρατήσεις μόνο από 2 μισθούς.

Λιγότερα χάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 20/4/2005 μέχρι και 31/10/2011 κι ακόμη λιγότερα οι μετά το 2011. Καταργείται το κατώτατο μέρισμα όπως επίσης καταργείται το δικαίωμα μερίσματος από τον Ιούνιο φέτος στις ενήλικες άγαμες θυγατέρες θανόντων μερισματούχων, εκτός αν είναι ανίκανες για εργασία ή σπουδάζουν και είναι κάτω από 24 ετών.

Τίθεται επίσης όριο ηλικίας στα 55 για το μέρισμα που δικαιούνται οι χήρες και προβλέπεται αυτόματος εξισορροπιστής ελλειμμάτων με ετήσια αναπροσαρμογή του υπολογισμού.

Στους χαμένους και τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, αφού για τις παροχές των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού «αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

3. ΕΚΑΣ

Στην επόμενη πληρωμή, στα τέλη Ιουνίου (σύνταξη Ιουλίου) αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται η διακοπή του ΕΚΑΣ σε πάνω από 100.000 συνταξιούχους.

Το επίδομα περικόπτεται αναδρομικά από τον Γενάρη και γι' αυτό οι συνταξιούχοι που το χάνουν φέτος με τα νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ που εισέπραξαν από τον Δεκέμβριο του 2015 (σύνταξη Ιανουαρίου 2016) έως και τον Ιούνιο.

Τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε 12 μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης.

Σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν δυο ταχύτητες χαμένων: αυτοί που θα χάσουν εντελώς το επίδομα λόγω ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος και αυτοί που θα πέσουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ από αυτό που δικαιούνταν. ΕΚΑΣ δικαιούνται πλέον όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ (έναντι 8.472 ευρώ). Ταυτόχρονα πρέπει να έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα 8.884 ευρώ (ήταν στα 9.884,11 ευρώ) και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ (μειώνεται από τα 15.380.90 ευρώ). Το επίδομα χάνουν εντελώς όσοι ήταν στην κατηγορία των 30 ευρώ και αρκετοί από όσους εισέπρατταν 230 ευρώ.

Αντίστοιχα, μετακινούνται κατηγορία και χάνουν χρήματα αρκετοί από τις κατηγορίες των 172,5 ευρώ, των 115 ευρώ, και των 57,5 ευρώ. Ειδικότερα 230 ευρώ θα παίρνουν πλέον όσοι εισπράττουν από συντάξεις έως 601,33 ευρώ τον μήνα (αντί 642,97), 172,5 ευρώ θα παίρνουν όσοι λαμβάνουν από 601,34 έως 626,50 (από 642,98 έως 668,18), 115 ευρώ θα εισπράττουν όσοι παίρνουν 626,5 έως 643,3 (από 668,19 - 684,99) και 57,5 ευρώ θα παίρνουν όσοι εισπράττουν 643 ως 664 (από 685 έως 706).

Καταργείται η κλίμακα ΕΚΑΣ 30 ευρώ για εισοδήματα από συντάξεις από 706 έως 766 ευρώ τον μήνα.

4. ΕΤΑΤ

Μειώσεις 37% έρχονται για τους 10.000 συνταξιούχους τραπεζουπαλλήλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Αlpha) και την Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει από 13 Μαΐου και συνεπώς η πρώτη μείωση «τρέχει» από τη σύνταξη του Ιουνίου ακόμη κι αν λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων ενσωματωθεί αργότερα στο σύστημα (αν συμβεί αυτό οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν και αναδρομικά).

Οι 10.000 συντάξεις του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που χορηγούν το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ επανυπολογίζονται με νέο μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75% από 3,3%) και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά».

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με τις ευνοϊκές διατάξεις των Ταμείων τους και περιμένουν να θεμελιώσουν με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες ποσοστιαία θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις, καθώς οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί βαριές περικοπές από τις προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις... Μικρότερες απώλειες θα δουν όσοι συνταξιούχοι της Εμπορικής έχουν ήδη λάβει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και εισπράττουν «προσωπική διαφορά» από το ΕΤΑΤ.

Όσοι από τους 1.500 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για την προσυνταξιοδοτική παροχή, τη χάνουν και οδηγούνται σε απλή προσαύξηση της επικουρικής τους.

5. Πλαφόν

Από τις συντάξεις του Ιουνίου που θα πληρωθούν τέλη Μαΐου αρχίζουν να μετρούν οι περικοπές των νέων πλαφόν. Κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) «κουρεύεται» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από τα 3.000 θα «κουρεύεται».

Το αντίστοιχο πλαφόν πριν τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό). Για τον υπολογισμό αυτού του ανώτατου ορίου δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και στις οικογένειες με μέλη-άτομα με αναπηρία).

(«ΕΘΝΟΣ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 10/07/2013 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου