Πηγή: Defencenet.gr (εδώ)
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
Ζήτημα "τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα, θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις "ανεπίσημες" δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογαν και εκμεταλλευεόμενο την παντελή ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα.
Έτσι, πριν από λίγο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση που σίγουρα αποτελεί προάγγελο δεινών για την σταθερότηητα της περιοχής, αφού το σχέδιο κοσοβοποίησης της Θράκης δείχνει ότι εισέρχεται στην τελική του φάση:
"Είναι γνωστά τα βήματα που έγιναν στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα μας την τελευταία περίοδο και αυτά αντιμετωπίζονται με εκτίμηση από όλους όσους παρακολουθούν το θέμα.
Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση των νόμιμων αιτημάτων των πολιτών μας που είναι σε καθεστώς μειονότητας στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας περιεκτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την τελευταία περίοδο στη χώρα μας, και δείχνουν ότι το κράτος μας δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών του.
Η κατάσταση των πολιτών μας, μελών της ρωμέικης Ορθόδοξης μειονότητας με τις μεταρρυθμίσεις που ετέθησαν σε λειτουργία βήμα προς βήμα είναι πολύ πιο μπροστά από την κατάσταση των ομογενών μας στην Ελλάδα, η οποία είναι γνωστή ως εδάφη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και επί 30 χρόνια είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για τα μέλη της τουρκικής μειονότητας που ζουν στη δυτική Θράκη και δεν τους επιτρέπεται να επωφεληθούν από το δικαίωμα της εκλογής των δικών τους θρησκευτικών ηγετών, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα, που δεν τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα, που τους έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα ελέγχου στα δικά τους ευαγή ιδρύματα, που ασκείται πίεση στα ιδρύματα του Τύπου τους, καθώς και για τους ομογενείς μας στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι παρεμποδίζονται εδώ και 40 χρόνια να τυγχάνουν παιδείας στην τουρκική και να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες.
Υπό την έννοια αυτή, μία χώρα η οποία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την ίδια, περισσότερο από το να προβαίνει σε συστάσεις σχετικά με το θέμα, το να κινηθεί προς την κατεύθυνση των βημάτων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, σκεφτόμαστε ότι θα βοηθήσει στη μετατροπή των μειονοτήτων σε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών".
Το όλο κείμενο αποτελεί αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης που απαγορεύει να χαρακτηρίζονται "Τούρκοι" οι μουσουλμάνοι της Θράκης και οι ελάχιστοι πλήρως εναρμονισμένοι με τα πολιτισμικά ήθη και έθιμα των χριστιανών συμπολιτών τους, μουσουλμάνοι των Δωδεκανήσων. Το θέμα των Μουφτήδων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...