ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Έχει προκαλέσει απογοήτευση και αγανάκτηση στους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προκαταβάλλει τις συντάξεις, δηλαδή πριν το Πάσχα, επικαλούμενη και τεχνικούς λόγους. Τώρα, στέκει αυτό ως εξήγηση από μια κυβέρνηση που περηφανεύεται π.χ. για τον gov.gr και για την ψηφιοποίηση του κράτους; Και αν ναι, γιατί δεν είχατε λάβει κάποια πρόνοια νωρίτερα; Να βάλετε κάτω τις ημερομηνίες και να δείτε τι μπορεί να γίνει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι πράγματι είμαστε η Κυβέρνηση του gov.gr και του ψηφιακού κράτους, η κυβέρνηση που απονέμει συντάξεις σε δύο και τρεις μήνες σε νέους συνταξιούχους και όχι σε δύο και τρία χρόνια που απονέμονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
Αυτό δεν είναι κάτι που το έχουμε φανταστεί, είναι μια πραγματικότητα και δεν είναι για να πανηγυρίζουμε το γεγονός ότι είχαμε φθάσει στο σημείο οι συνταξιούχοι να παίρνουν τη σύνταξή τους μετά από τρία χρόνια, ήταν οδυνηρό συνολικά για τη χώρα και δεν περιποιούσε τιμή για κανέναν. Πλέον, παίρνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που πρέπει να τις βλέπει κάθε φορά ο ΕΦΚΑ, παίρνουν τις συντάξεις τους σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Από κει και πέρα, δεν ετέθη ποτέ θέμα, κατ’ αρχάς δεν μετατίθεται αργότερα η πληρωμή των συντάξεων, η πληρωμή των συντάξεων και αυτού του μήνα θα γίνει, όπως γίνεται κάθε μήνα, στο τέλος του μήνα, είναι η πληρωμή και των μισθών και των συντάξεων, μιλάμε, νομίζω, εάν δεν κάνω λάθος, για δυόμισι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, συνταξιούχους. Το 2017 το Πάσχα ήταν 16/4, το 2020 το Πάσχα ήταν 19/4 το 2023 το Πάσχα ήταν 16/4 και οι συντάξεις πληρώθηκαν στην προγραμματισμένη ημερομηνία μετά το Πάσχα. Δεν ετέθη αυτό το θέμα σε καμία από αυτές τις χρονιές.
Μόνο το 2022, γιατί θέλω να είμαι ακριβής, το Πάσχα ήταν 24/4, άρα πιο κοντά προς το τέλος του μήνα, όχι όπως τώρα που είναι 20/4 και πληρώθηκαν, όπως συνέβη τα Χριστούγεννα, λίγες ημέρες νωρίτερα.
Τρία σημαντικά, γιατί θα πληρωθούν στην ώρα τους.
Πρώτον, γιατί δεν έχει τεθεί τέτοιο αίτημα από τους συνταξιούχους που συμμετέχουν στις σχετικές διαβουλεύσεις με τον ΕΦΚΑ.
Δεύτερον, και σημαντικότερο, το είπατε, η πληρωμή των συντάξεων είναι μία διαδικασία που ακολουθεί μια σειρά από ταυτοποιήσεις και τεχνικές κινήσεις οι οποίες διαρκούν 17 ημέρες. Δηλαδή, εκκαθαρίσεις πρέπει να γίνουν, οι νέοι συνταξιούχοι, το ακριβές ποσό της πληρωμής. Είναι 17 ημέρες, οι οποίες μετράνε μέχρι την ημέρα καταβολής. Άρα, είναι τεχνικά αδύνατο η πληρωμή αυτή να γίνει νωρίτερα.
Και το τρίτο, όπως υπάρχει το επιχείρημα, που εγώ το καταλαβαίνω, να πληρωθούν οι άνθρωποι νωρίτερα, λόγω του Πάσχα, υπάρχει και το αντεπιχείρημα, το αν πληρωθούν νωρίτερα, που αυτό τεχνικά σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας δεν γίνεται, τότε θα μεσολαβήσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 45 ημερών, μέχρι την επόμενη πληρωμή. Άρα, όπως είπε και η υπουργός Εργασίας, το λέμε συνολικά και ως κυβέρνηση, οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά στην ώρα τους, όπως συμβαίνει κάθε μήνα και όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το 2017, το 2020 και το 2023.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Στις 11 Ιουλίου του 2024 σας ρωτήσαμε σχετικά με την αδράνεια της Κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των νεφροπαθών, που εδώ και δυόμιση χρόνια ταλαιπωρούνται με την αύξηση των κομίστρων στα ταξί κατά 30%. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών βροντοφωνάζει για την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών τους ξανά και καταγγέλλει πως δεν έχει γίνει καμία εξέλιξη για το ζήτημα, όσο η ακρίβεια ροκανίζει και το δικό τους εισόδημα. Από πληροφορίες γνωρίζουμε ότι έχει εγκριθεί από τον ΕΟΠΥΥ μια μεσοσταθμική αύξηση 10%, η οποία έχει ενταχθεί στο νέο ενιαίο κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Η έκδοση της Κ.Υ.Α. έχει μονογραφηθεί από το Υπουργείο Υγείας και το ζήτημα βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα στον Υφυπουργό, κ. Πετραλιά, ο οποίος καθυστερεί τη συνυπογραφή της Κ.Υ.Α.. Τι έχετε να πείτε, γιατί είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επικοινωνήσω με τον κ. Πετραλιά για να σας απαντήσω μέχρι την επόμενη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και προφανώς πρέπει να δοθεί ό,τι περισσότερο μπορεί να δοθεί για τους συγκεκριμένους συνανθρώπους μας.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο Νετανιάχου καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όμως επισκέφτηκε κανονικά την Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον εναέριο χώρο μας. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο και η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει την παράδοση ατόμων που καταζητούνται από το Δικαστήριο όταν βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της χώρας, η οποία αφορά και τον εναέριο χώρο φυσικά. Με λίγα λόγια, το νόμιμο θα ήταν να μην δώσετε άδεια διέλευσης. Παρόλα αυτά, δώσατε κανονικά άδεια στο αεροπλάνο ενός καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου. Έχετε να μας ανακοινώσετε ότι αποχωρούμε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε και ο Όρμπαν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν αποχωρούμε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και σεβόμαστε τις αποφάσεις του. Το έχω απαντήσει σε αντίστοιχες ερωτήσεις. Από εκεί και πέρα, η εξωτερική πολιτική της χώρας ασκείται με μια σειρά από κριτήρια. Δεν έχουμε αρνηθεί ότι το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας συμμάχους. Έχουμε μια ξεκάθαρη θέση συνολικά για όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή. Έχουμε μια συγκεκριμένη θέση και για την προστασία των αμάχων, την κατάπαυση του πυρός, για τον διαχωρισμό του κράτους της Παλαιστίνης από την τρομοκρατική Χαμάς. Είναι μια συνολική πολιτική η δική μας εξωτερική πολιτική. Θεωρώ ότι είναι ισορροπημένη και υπηρετεί τις διαχρονικές θέσεις της ελληνικής Δημοκρατίας. Άρα, δεν μπορεί κανείς να δίνει απλοϊκές και αποσπασματικές απαντήσεις σε σύνθετα ζητήματα και ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να το κάνει είναι, γιατί αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Και για μια σειρά από λόγους, που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αναλυθούν σε μια ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Πάρα πολύ σημαντικούς λόγους, πιστέψτε με.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή, πάντως, 56.000 παιδιά στη Γάζα έχουν μείνει ορφανά. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει πράξεις γενοκτονίας. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα, για να εμποδίζουν την Ε.Ε. να βοηθά τη γενοκτονία, το Απαρτχάιντ και την παράνομη κατοχή, όπως λέει η Διεθνής Αμνηστία, που διαπράττει το Ισραήλ. Γιατί η ελληνική Κυβέρνηση, αντί να εμποδίσει, κάνει το αντίθετο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ήμουν σαφής στην προηγούμενή μου απάντηση. Δεν έχω κάτι να προσθέσω.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Τώρα μόλις, διαβάζουμε στα site ότι υπάρχει κατεπείγουσα παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε ή πάει σε αυτό που είπατε πριν ότι «όλοι ελέγχονται» και τα λοιπά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι ανεξάρτητο προφανώς. Η Δικαιοσύνη έχει τις δικές της διαδικασίες, αλλά η λογική λέει ότι, μετά από όλα όσα έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες και ειδικά τις τελευταίες ώρες από το πρωί, πρέπει να γίνει μια σχετική διερεύνηση για να δοθούν οι σχετικές απαντήσεις στη Δικαιοσύνη από τους ανθρώπους, οι οποίοι εξέφρασαν όσα εξέφρασαν, τις τελευταίες ημέρες.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο Γιάννης Μάγγος ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, έξι αστυνομικοί παραπέμπονται για κακούργημα ως βασανιστές του γιού του, Βασίλη Μάγγου. Αυτή τη στιγμή, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί βρίσκονται στο Σώμα. Υπάρχουν βασανιστές στην Ελληνική Αστυνομία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η ερώτηση αυτή πρέπει να μην οδηγεί θεωρώ, όπως και κάθε ερώτηση, σε γενικεύσεις. Σε κάθε σύνολο, είτε επαγγελματικό, είτε κοινωνικό -είναι κοινότοπο αυτό που θα πω- υπάρχουν αυτοί οι οποίοι κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτοί που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η συντριπτική, σε τεράστιο βαθμό, πλειονότητα των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία, υπηρετούν το καθήκον τους με ευπρέπεια, με αποτελεσματικότητα και κόντρα, μάλιστα, σε μια αντίληψη μιας ηχηρής μειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, που έχει μάθει να στοχοποιεί την Ελληνική Αστυνομία και να την καθυβρίζει. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η μειοψηφία, όταν της συμβεί κάτι, τρέχει να ζητήσει βοήθεια από την Ελληνική Αστυνομία. Στην ίδια μειοψηφία συμπολιτών μας ανήκουν και συγκεκριμένα κόμματα σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, που οι βουλευτές τους, οι αρχηγοί τους συνοδεύονται από αστυνομικούς, τους πηγαίνουν, τους φέρνουν από εδώ και από εκεί, τους προστατεύουν άμα συμβεί κάτι και την ίδια στιγμή, στρέφονται κατά της Ελληνικής Αστυνομίας. Προφανώς, λοιπόν, εάν υπάρχουν υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία και αποδειχθεί ότι κάνουν κάτι τέτοιο και μάλιστα είναι πολύ σοβαρό αυτό που περιγράφετε, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της φυλακής, εφόσον οι αποφάσεις είναι καταδικαστικές και έχουν τέτοιες ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά αυτό η Δικαιοσύνη θα το κρίνει. Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, όπως αντιλαμβάνεστε. Μέχρι, λοιπόν, μια αμετάκλητη απόφαση, οι συγκεκριμένοι είναι κατηγορούμενοι, και βέβαια υπάρχει και το πειθαρχικό σκέλος το οποίο είναι ανεξάρτητο και ακολουθείται, όπως ακολουθείται σε κάθε τέτοια περίπτωση. Άρα, άλλο πράγμα αν ένας, δύο, ή έξι ή κάποιοι άλλοι, σε κάποια άλλη περίπτωση, αστυνομικοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή διαπράττουν σοβαρά αδικήματα και άλλο πράγμα να βγάζουμε συνολικά ένα συμπέρασμα για την Ελληνική Αστυνομία.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προχθές, στην Κ.Ο., ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές, είπε βασικά «κανείς βουλευτής δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης στην επιλογή των πολιτών στο πρόσωπό του ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε». Είναι πιο σημαντικό το κόμμα από τις εκλογές, από την ψήφο των ψηφοφόρων στις εκλογές; Θέλετε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η δήλωση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, όχι, γιατί…
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχουν τέτοιοι βουλευτές στο κόμμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ερμηνεία αυτή είναι εντελώς λανθασμένη.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν κάνω ερμηνεία, είναι ερώτηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι λανθασμένη αυτή η ερμηνεία, γιατί οι πολίτες ψηφίζουν πρώτα το κόμμα. Πρώτα απ’ όλα, επιλέγουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν και στη συνέχεια επιλέγουν ποιον υποψήφιο. Οι υποψήφιοι, αυτό που ήθελε να πει ο Πρωθυπουργός, ως αιρετός από το 2004, εκλέγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι, είναι σημαντικό προφανώς να σε επιλέγουν οι πολίτες, είναι εξαιρετικά τιμητικό να είσαι στο Κοινοβούλιο, αλλά είσαι πρώτα απ’ όλα στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος και τις ψήφους αυτές τις παίρνεις, επειδή το κόμμα αυτό σε έχει εντάξει με την απόφαση του εκάστοτε Προέδρου, εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να είσαι υποψήφιος. Και τα δύο έχουν αξία, αλλά είναι δεδομένο ότι για να εκλεγείς πρέπει πάνω απ’ όλα να υπηρετείς ένα κοινό όραμα, το όραμα του κάθε κόμματος, εν προκειμένω της Ν.Δ.. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, τι ήθελε να πει ο Πρωθυπουργός. Δεν υποβάθμισε τη λαϊκή βούληση. Γιατί, επαναλαμβάνω, η λαϊκή βούληση πρώτα ασκείται ως προς τα κόμματα και στη συνέχεια, ως προς τους υποψήφιους και αύριο-μεθαύριο, μετά τις εκλογές δηλαδή, τους βουλευτές που επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε, γιατί θυμάμαι κάποια Μέσα που είχαν προεξοφλήσει μια Κ.Ο. αμφισβήτησης και ενός μεγάλου ρήγματος. Το ποσοστό των ερωτήσεων για την Κ.Ο. στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, νομίζω ότι είναι η πρώτη ερώτηση που μου κάνετε εσείς, δείχνει τελικά ότι έπεσαν στο κενό…
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχουν τα Τέμπη, είναι βαρύτερα, καταλαβαίνετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, δεν τα συγκρίνω εγώ αυτά. Και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν τα Τέμπη και την προ-προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν τα Τέμπη, αλλά μια χαρά γράφονταν δημοσιεύματα περί τεράστιας ρήξης στην Κ.Ο., «Βατερλό» και ότι δεν θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές, τα θυμόμαστε αυτά, έχουν γραφτεί, έχουν υποστηριχθεί. Για άλλη μια φορά, η ίδια η πραγματικότητα κατέρριψε μια σειρά από συκοφαντικές αιτιάσεις κατά της Κυβέρνησης και της Ν.Δ.. Έγινε μια ακόμα υποδειγματική συνεδρίαση, ακούστηκαν όλες οι απόψεις, επιφυλάξεις βουλευτών για μια σειρά από ζητήματα. Αλλά το σύνολο των ομιλούντων εξέφρασε την απόλυτη στήριξη και όχι μόνο των ομιλούντων και των παριστάμενων βουλευτών, στο πλαίσιο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, συνολικά στο κόμμα, στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή το αναφέρατε, ισχύει ότι μάζευαν κάποιοι βουλευτές υπογραφές την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός, για να καταθέσουν την ερώτηση για τους ανέργους στην κυρία Κεραμέως;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά η ερώτηση αυτή είναι μια ακόμα ερώτηση.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συνηθίζεται κάτι τέτοιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω, αλήθεια δεν το γνωρίζω. Αν τις μάζευαν επειδή ήταν όλοι εκεί, δεν νομίζω ότι αυτό είναι κακό. Την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, εγώ δεν είδα να μαζεύονται υπογραφές, γιατί ήμουν στην αίθουσα την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού. Αλλά ήταν μια ακόμη ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που κάνουν -και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τους συναδέλφους τους των άλλων κομμάτων- οι βουλευτές της Ν.Δ.. Αναδεικνύουν σοβαρά θέματα. Στο συγκεκριμένο θέμα, νομίζω έχει δοθεί απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας, έχουν δοθεί νομίζω επαρκείς απαντήσεις και θα συνεχίσουν οι βουλευτές να κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους και να ρωτούν και να επεμβαίνουν και να παρεμβαίνουν για τους πολίτες των Νομών που εκπροσωπούν, των εκλογικών Περιφερειών που εκπροσωπούν, κάτι το οποίο νομίζω η Ν.Δ. το κάνει διαχρονικά, είτε είναι στην Κυβέρνηση, είτε είναι στην Αντιπολίτευση.