ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: - Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι κάτω από 1% - Οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι αυξημένες

Καλό μεσημέρι,

Γνωστοποιήθηκε η νέα ανανεωμένη λίστα με τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί ως τώρα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών στα σούπερ μάρκετ, μετά από το κάλεσμα του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου.

Πρόκειται για 523 κωδικούς προϊόντων με μειωμένες τιμές από 5% έως 24%. Συνολικά πάνω από 600 κωδικοί πρόκειται να ενταχθούν στην νέα αυτή πρωτοβουλία.

Στην λίστα, μάλιστα, γίνεται γνωστή και η ημερομηνία από την οποία το κάθε προϊόν εντάσσεται στην πρωτοβουλία, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν με ευκολία τις τιμές.
«Το τελευταίο εξάμηνο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι κάτω από 1% -έχουμε τον μισό πληθωρισμό διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ έχουμε αρνητικό πληθωρισμό μεταξύ 1 και 2 %» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η Κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες απέναντι στις επιπτώσεις της πληθωριστικής κρίσης με έκτακτα μέτρα, όπως η μείωση των τιμών στα σουπερμάρκετ, ή το καλάθι του νοικοκυριού, το market pass -παλιότερα-, με μόνιμα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων, αλλά και συνεχείς ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα και πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων.
—-


—-

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την Νέα Δομή Δυνάμεων 2024-2025. H Nέα Δομή Δυνάμεων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, με στόχο την προσαρμογή στις νέες προκλήσεις και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων αποτροπής της χώρας.

Δημιουργείται ένας σύγχρονος, τακτικά ευέλικτος και άρτια εξοπλισμένος στρατός, μικρότερος σε μέγεθος, αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Ένας στρατός που θα μπορεί να επιχειρεί, όχι μόνο σε μεγάλους σχηματισμούς, αλλά και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι- drone δυνατότητες και θα αξιοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα.

Βασικά σημεία των αλλαγών είναι μεταξύ άλλων:
1. Η μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705 , με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσής τους σε καιρό ειρήνης.
2. Η δημιουργία πολυεπίπεδου Συστήματος Αεράμυνας, με δημιουργία αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας.
3. Η απόκτηση δορυφόρου για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, για χρήση ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών και
4. Η ενίσχυση της δυνατότητας συνδρομής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με μονάδες διττής χρήσης.

—-


—–
Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης 2024-2025.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η πρώτη δόση των 150 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος θα καταβληθεί στις 23 Δεκεμβρίου ενώ το υπόλοιπο 45% που ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ θα δοθεί στα τέλη Μαΐου αφού σταθμιστούν τα καιρικά δεδομένα από τα 12.000 σημεία στα οποία έχει χωριστεί η χώρα.

Μετά τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι υψηλότερο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αυξάνονται στα 1.200 από 1.000 ευρώ τα ποσά της ενίσχυσης για όσους διαμένουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, φέτος ενισχύονται οι πιο ορεινές περιοχές, καθώς, το ελάχιστο επίδομα που μπορεί να πάρει ένα νοικοκυριό είναι 100 ευρώ, ενώ ο γενικός κανόνας προβλέπει πλαφόν στα 800 ευρώ.
—-
Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, πλέον, οι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. θα δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόλησή τους, όπως χρειαζόταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, προβλέπεται η αναδρομική ισχύς της ρύθμισης, από 1/1/2024. Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους, οι οποίες έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της απασχόλησής τους, θα πρέπει να τις επανυποβάλουν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, ώστε αυτές να επανεξεταστούν με το νέο καθεστώς.

Στηρίζουμε ουσιαστικά τους συμπολίτες μας με αναπηρία με πράξεις όπως η πρόσληψη επιπλέον 740 γιατρών στα ΚΕΠΑ και η διεύρυνση της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων, με στόχο τη στήριξη και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως επισήμανε «Επιφέρουμε μία σημαντική θετική αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, με στόχο να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καλλιέργεια μιας συλλογικής νοοτροπίας ουσιαστικής ισότητας και ευκαιριών για όλους».

—-

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.


Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες ένα ράλι στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και καταλαβαίνουμε ότι αυτόματα θα αφορά και τις τιμές στη λιανική, δηλαδή στον καταναλωτή, στην τσέπη των νοικοκυριών, το οποίο ήδη πιέζεται από τις τιμές στα τρόφιμα. Έχετε αφήσει αρκετές φορές ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης από την Πολιτεία, όταν αυτή χρειαστεί. Και ρωτάω, ήρθε η ώρα γι’ αυτήν την παρέμβαση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να ξεχωρίσουμε τις τιμές χονδρικής με τις τιμές λιανικής. Πράγματι, υπάρχουν ημέρες που οι τιμές χονδρικής στη χώρα μας είναι αυξημένες, όπως και συνολικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσει αυτή τη στρέβλωση. Μια στρέβλωση, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας κατάφωρης αδικίας κατά των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης, χωρίς να έχουν ευθύνη αυτές οι χώρες, με τις τιμές λιανικής όπου έχουμε καταφέρει, με μια σειρά από παρεμβάσεις, να κρατηθούν οι τιμές χαμηλότερες και να μην πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρογκες αυξήσεις για τις οποίες, προφανώς, δεν ευθύνονται. Έχουμε δώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ. Το λέω, λοιπόν, να καταστεί σαφές, ότι σε περίπτωση που παραστεί ξανά τέτοια ανάγκη, εννοείται πως θα υπάρχει η αντίστοιχη στήριξη για όποιον μήνα παρατηρηθεί τέτοια ανάγκη για τους καταναλωτές, για τα τιμολόγια. Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες ενδεχόμενες αυξήσεις χονδρικής στη λιανική. Και βέβαια, δεν πρόκειται να επιτρέψει το κράτος κάποιοι να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών. Δεν ποινικοποιείται το κέρδος, ποινικοποιείται η κερδοσκοπία. Και επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τέτοια εργαλεία, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε ξανά, εφόσον παρατηρηθεί τέτοια ανάγκη.


ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Βορίδης είπε σε χθεσινή του συνέντευξη, αλλά είναι και γενικότερο αφήγημα της Κυβέρνησης, ότι «κάνουμε πρωταθλητισμό στο ρυθμό ανάπτυξης» και ότι «η οικονομία πηγαίνει πάρα πολύ καλά». Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες. Για την ακρίβεια, ξεπερνάει μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Πως κρίνετε και τη συγκεκριμένη Έκθεση, αλλά και το αφήγημα της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ίδια η πραγματικότητα, όπως και η Έκθεση του ΟΟΣΑ εμπεριέχουν δύο αλήθειες. Δύο μέρη μιας αλήθειας, εν πάση περιπτώσει, που πρέπει να ειπωθούν και τα δύο. Και η Ελλάδα ακόμα έχει πολύ δρόμο να διανύσει – είναι χαμηλά, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να στηριχθεί το εισόδημα των πολιτών – και είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2019 μέχρι το 2023.
Ως προς τη γενική εικόνα της χώρας -πριν πάω σε κάποια επιμέρους της Έκθεσης του ΟΟΣΑ, που έχω επισημάνει- η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας. Έχει φτάσει στο 9,4%. Έχει μεγαλύτερη μείωση ανεργίας γυναικών, από το 22% στο 12%. Νέων από το 36% στο 20%. Έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι, παρά τις αυξήσεις αυτές και τις βελτιώσεις, έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.
Ως προς την Έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση. Δεύτερον, στο διάστημα 2019-23 η συγκριτική θέση της χώρας έχει βελτιωθεί στους περισσότερους τομείς. Συγκεκριμένα, έχουμε την τέταρτη μεγαλύτερη βελτίωση στο δείκτη ικανοποίησης μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ μεταξύ 2019-23. Στο ερώτημα – σε άλλη κατηγορία – «αισθανόσασταν ανησυχία κατά την προηγούμενη μέρα;», οι Έλληνες βρίσκονται σε χειρότερη θέση, αλλά κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά και εκεί έχουμε την τέταρτη υψηλότερη βελτίωση και έχουμε ακόμα την ίδια εικόνα σε δύο ακόμα δείκτες. Άρα, ουσιαστικά και η Έκθεση του ΟΟΣΑ -τα έχουμε αυτά αναλυτικά αν θέλετε να σας τα δώσουμε με τις συγκεκριμένες επισημάνσεις- λέει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ότι είμαστε ακόμα χαμηλά σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά από το 2019 μέχρι σήμερα είμαστε η χώρα που έχει μια από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε κάποιους τομείς, όπως η βελτίωση της απασχόλησης στην καλύτερη. Σε κάποιους άλλους μια από τα καλύτερα ποσοστά βελτίωσης. Άρα, χρειάζεται πολύ δουλειά, επιμονή στον στόχο, υπομονή πολύ και κυρίως, βέβαια, κατανόηση των πολιτών οι οποίοι ακόμα περνάνε δύσκολα και πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τις σημαντικές επιτυχίες της χώρας, ακόμα δεν είμαστε στο επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε, γι’ αυτό και ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και 950 κατώτατο και ακόμα καλύτερες δουλειές, είναι ιερός, το χρωστάμε στους πολίτες και θα τα καταφέρουμε.