ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Οι Σκοπιανοί επανέφεραν (και) τον Ηλιο της Βεργίνας - Χωρίς τέλος οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών



 

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη

Αλυσιδωτές, συνεχόμενες και κλιμακούμενες είναι πλέον οι προκλήσεις των Σκοπιανών σε βάρος της χώρας, καθώς παραβιάζουν στην πράξη τη μειοδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα τους «Μακεδονία». Μάλιστα, προχθές επανέφεραν και τον Ηλιο της Βεργίνας στο προσκήνιο, ένα σύμβολο το οποίο, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα Σκόπια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη «περί άλλων τυρβάζει», παρακολουθώντας αμέτοχη!

Σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 121 χρόνια από την εξέγερση του Ιλιντεν ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία», και όχι «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ο αγώνας συνεχίζεται, είναι κάτι περισσότερο από σύνθημα. Με αυτό το μήνυμα τιμούμε (την εξέγερση του) Ιλιντεν και αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας για τη συνέχιση του αγώνα μας για να γίνει καλύτερη και δικαιότερη χώρα. Ας είναι αιώνια η μνήμη της εξέγερσης του Ιλιντεν.

Ο Θεός να ευλογεί τη “Μακεδονία”» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Επίσης, φωτογραφήθηκε και με τη σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας, του οποίου η χρήση ως συμβόλου απαγορεύεται, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, και στις αναρτήσεις του Μίτσκοσκι στα social media η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» είναι συνεχής. «Για ένα μέλλον που αξίζει η Μακεδονία» γράφει, μεταξύ άλλων, σε μία από αυτές για το Ιλιντεν, ενώ σε άλλη σχολιάζει ότι «σήμερα είναι μια φωτεινή μέρα για τη Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει αναφέρει πολλές φορές πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» σε δηλώσεις του, επικαλούμενος το δικαίωμά του στον αυτοπροσδιορισμό, όπως λέει ο ίδιος. «Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, τιμούσα τη μνήμη του Ιλιντεν στην Τασμαρουνίστα. Και τώρα, που έχω την τιμή και την υποχρέωση να ηγούμαι της κυβέρνησης, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά μου, βρήκα χρόνο και επισκέφτηκα αυτό το όμορφο μέρος, όπου ο κόσμος γιορτάζει τη μνήμη της μάχης του Ιλιντεν.

Το Ιλιντεν συμβολίζει το πείσμα και τον αιώνιο αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη, μεταφρασμένο τώρα σε φιλοδοξία και μάχη για ένα μέλλον που αξίζει η Μακεδονία!» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Μίτσκοσκι. Σημειώνεται ότι στο Ιλιντεν έγινε η εξέγερση των σλαβόφωνων εναντίον των Οθωμανών (σ.σ.: έγινε στις 20 Ιουλίου 1903, αλλά γιορτάζεται με το Γρηγοριανό Ημερολόγιό τους, στις 2 Αυγούστου).



πηγή:https://www.dimokratia.gr/politiki/581126/oi-skopianoi-epaneferan-kai-ton-ilio-tis-verginas/