ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα για τον Πρωθυπουργό: - "Ξεκίνησε η κατηφόρα" -"Δεν υλοποιήσατε αυτά που δεσμευθήκατε για τον λαό". - Επιβραβεύτηκαν αυτοί που πανηγύριζαν με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Περισσότεροι από 30 βουλευτές της ΝΔ έλαβαν τον λόγο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάποιοι εξ αυτών άσκησαν έντονη κριτική για την πολιτική που εφαρμόζεται, για τις συμπεριφορές ορισμένων κυβερνητικών στελεχών και για την ιδεολογική πορεία της παράταξης.

Την πιο σκληρή στάση είχε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαλμάς διερωτήθηκε: «Είμαστε με τους λίγους ή με τους πολλούς; Χτυπήσατε τους πετρελαιάδες; Όχι. Δεν εξηγήσατε τον γάμο των ομόφυλων! Επιβάλλεται. Κάνετε ό,τι θέλετε εσείς και πέντε δικοί σας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ετοιμάζετε τα νομοσχέδια. Δεν σέβεστε τους βουλευτές εσείς προσωπικά. Τους έχετε προσβάλει κατ’ επανάληψη. Απενοχοποιήσατε την αποχή. Δεν έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε ξανά για την αποχή. Δεν ήρθα να φτιάξω ολιγάρχες. Αποτύχατε στην αγροτική πολιτική».

Στις προσωπικές αιχμές του κ. Σαλμά απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», απάντησε ο πρωθυπουργός στον βουλευτή.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εκτίμησε πως «ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξή μας, η οποία δεν πρέπει να χώσει το κεφάλι της στην άμμο. Υπήρξε αποτυχία. Μήνυμα των ψηφοφόρων μας είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ρίζες κράτησαν την παράταξη». Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς: «Δεν έχεις αλλάξει ποτέ κανέναν. Τόσο χρήσιμοι είναι αυτοί;», ρώτησε τον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι «άλλο διεύρυνση και άλλο ιδεολογική μετάλλαξη».

Ο Θόδωρος Καράογλου καταλόγισε ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα σε υπουργούς και υφυπουργούς, μίλησε για «κλειστές πόρτες» από προέδρους οργανισμών και έκανε λόγο για την ταυτότητα της παράταξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον γάμο των ομόφυλων. «Περισσότερο κόστισε το γλέντι Σκέρτσου και Πατέλη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε και επισήμανε πως «διεύρυνση δεν σημαίνει ιδεολογικός ευνουχισμός».

Κριτική για το αποτέλεσμα της ΝΔ άσκησε στην τοποθέτησή του ο Κώστας Βλάσης: «Ξεκίνησε η κατηφόρα», εκτίμησε και τόνισε ότι «χρειάζεται να διορθώσουμε τα λάθη μας. Μας λένε ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα. Ειδικά εσείς ως πρωθυπουργός. Υπάρχει ανικανότητα. Ο σχεδιασμός είναι καλός, αλλά δεν υπάρχει ουσία. Καλά είναι τα power point, αλλά δεν φτάνουν».

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης παραπονέθηκε γιατί «ο βουλευτής δεν συμμετέχει στις αποφάσεις για την περιοχή του» και για το γεγονός ότι δεν συνεδριάζει τακτικά η Κ.Ο. Στο θέμα του γάμου των ομοφύλων, είπε ότι «επιβραβεύτηκαν αυτοί που πανηγύριζαν». Ανέφερε εξάλλου ότι «δεν καταλαβαίνω το ‘πάμε μπροστά’. Δεν έχουμε ιδεολογικό προσανατολισμό».

Τα παιχνίδια του τουρκικού Προξενείου στη Θράκη υπογράμμισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η Τουρκία παίζει παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Πρέπει να βιαστούμε», ανέφερε. Τόνισε δε ότι «διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα και δεν τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση», ενώ εστίασε επίσης στα θέματα των ομόφυλων ζευγαριών και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «δεν είμαστε αποτελεσματικοί. Ενοχλήσαμε την ψυχή της παράταξης με κάποιες αποφάσεις. Η επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι από την κεντροδεξιά παράταξη».

Για «ιδεολογικό πρόβλημα» μίλησε ο Γιάννης Ανδριανός. Εκτίμησε ότι «δεν έχει αφήγημα η κυβέρνηση, όπως την πρώτη τετραετία με το gov.gr», ενώ αναφέρθηκε επίσης και στον γάμο των ομόφυλων.

Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «αξιακούς και ιδεολογικούς» τους λόγους της απομάκρυνσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ ο Γιώργος Στύλιος άσκησε κριτική για την αγροτική πολιτική.

Ο Δημήτρης Κυριαζίδης έκανε λόγο για «ανυπόληπτους βουλευτές. Δεν μας δίνει κανείς σημασία», είπε και ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκε στην «απομάκρυνση από τις κοινωνικές ομάδες, όπως τους ελεύθερους επαγγελματίες». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιάννης Πασχαλίδης, ενώ ο Σπύρος Κυριάκης ζήτησε «να κάνουμε ως βουλευτές την αυτοκριτική μας. Δεν χάσαμε. Νικήσαμε», σημείωσε.

Για «πανηγυρισμούς που ενόχλησαν» στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών μίλησε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Κριτική άσκησε και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε με ενωτική διάθεση.

Η Μαριλένα Σούκουλη τόνισε πως «δεν υλοποιούνται οι πολιτικές» και διατύπωσε την άποψη ότι «υπάρχουν Λουδοβίκοι στην Κυβέρνηση».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου χαρακτήρισε «κακό το εκλογικό αποτέλεσμα», είπε ότι «ο γάμος των ομοφύλων έπληξε τον αξιακό κώδικα της παράταξης» και ειδικά «τα επινίκια μας κόστισαν πολύ». Τόνισε ότι η προτροπή Μητσοτάκη για αποχή ήταν «άστοχη», ωστόσο διεμήνυσε ότι «οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια με τον πρωθυπουργό».

Ο Γιώργος Βλάχος τόνισε δηκτικά ότι «μαζεύουμε τους τελειωμένους των κομμάτων». Για την διεύρυνση, είπε πως «έρχονται να μπουν στην κυβέρνηση, όχι στο κόμμα». Επισήμανε δε ότι «θα σκέφτομαι τι θα κάνω στα νομοσχέδια αν δεν έχω ενημέρωση».

Μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Τραγάκης, Τάσος Μπαρτζώκας, Λευτέρης Κτιστάκης, Παναγής Καπάττος, Σέβη Βολουδάκη, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νεοκλής Κρητικός, Στράτος Σιμόπουλος, Αγγελική Δεληκάρη, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βρετάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Διονύσης Χατζηδάκης, Θανάσης Ζεμπίλης και Βασίλης Υψηλάντης. Μίλησαν επίσης οι Βαγγέλης Λιάκος, Τάσος Δημοσχάκης και Γιάννης Λοβέρδος.

Κυβερνητικές πηγές: Δημιουργικός διάλογος σε ενωτικό κλίμα

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των βουλευτών, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτοί «στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού. Το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών ήταν ‘πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών’. Εκφράστηκαν επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Έγινε τεκμηριωμένη κριτική και, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε όλοι οι βουλευτές».





πηγή:https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2251909/entonh-kritikh-apo-galazioys-voyleytes-sthn-koinov.html