ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Προέδρος ΜΤΣ & ΝΙΜΤΣ: - Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του ΝΙΜΤΣ - Τα προσδοκόμενα ωφελήματα της συνεργασίας

 




ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΙΜΤΣ & ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

Στο Αμφιθέατρο του ΝΙΜΤΣ την 26 Απρ 2024
Αξιότιμες , αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Η σημερινή εκδήλωση έχει στόχο τη σύμπραξη του ιδρύματος μας με το ΕΙΕ (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών):
- Για νέα πεδία αναδυόμενων τεχνολογιών
- Την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και
- Την επιβεβαίωση της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας στη διαρκή αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, καθώς και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία.
Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ του ΝΙΜΤΣ και του ΕΙΕ, εστιάζεται σ’ ένα γνωστικό αντικείμενο εξειδικευμένης γνώσης στον τομέα της Βιοτεχνολογίας για εφαρμογές διαγνωστικής και ερευνητικής κυτταρολογίας .
Η σύμπραξη πραγματοποιείται μεταξύ του ΙΔΡΎΜΑΤΟΣ μας και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενός ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το 1958 εποπτευόμενου από τη Γεν. Γραμματεία Έρευνας Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που αποτελεί θεσμό εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Ελληνικής επιστήμης και κοινωνίας, με την επιτυχημένη οργανωτική δομή συνύπαρξης των Ανθρωπιστικών και Θετικών Ινστιτούτων και δομών του
Τα προσδοκόμενα ωφελήματα της συνεργασίας μας θα είναι :
- Η ανάπτυξη και μεταφορά γνώσης μεταξύ των δύο φορέων
- Η ολοκλήρωση πειραματικής διάταξης και νέων εκδοχών αυτών, καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής της μέσω επενδυτικού πλάνου, ώστε να καταστεί ( CE IVD) μια νέα επικυρωμένη διαγνωστική μοριακή μέθοδος
-Τέλος η προσδοκία να καταστεί ασφαλής, έγκυρη και ταχεία διαγνωστική εφαρμογή επ’ ωφέλεια των προσερχόμενων στο Ίδρυμα αλλά και στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, μη αποκλειομένων των πολιτικών, στα πλαίσια των προσυμπωματικών ελέγχων του γενικού πληθυσμού.
Είμαι πρόθυμος όπως και εσείς να κατανοήσω τον σκοπό της ερευνητικής συνεργασίας, στη συνέχεια της παρουσίασης από τους ερευνητές μας αλλά και να ακούσω την υπόσχεσή τους για την ολοκλήρωση και μετεξέλιξη της βραβευμένης τους και Διεθνώς Δημοσιευμένης Πρωτότυπης και Καινοτόμου ερευνητικής τους προσπάθειας που ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με το όραμα του ΥΠΕΘΑ που εξήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, επί θεμάτων έρευνας και εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ιατρικής ακριβείας.
Ίσως με την σημερινής υπογραφή του μνημονίου επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΙΜΤΣ και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θεωρηθούμε πρωτοπόροι της δράσεως του υπό σύσταση εποπτευόμενο φορέα του ΕΛΚΑΚ που θα εποπτεύεται από τον ΥΕΘΑ.
Συγχαίρω τους ερευνητές και τις Δνσεις των Φορέων του ΕΙΕ και του ΝΙΜΤΣ και εύχομαι κ. Πρόεδρε του ΕΙΕ μια επιτυχή συνεργασία με συνέχεια για την επέκταση και σε άλλες επί πλέον μορφές - τομείς επιστημονικής μας σύμπραξης.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλες και όλους. Σας ευχαριστώ.
Δήλωση Προέδρου ΜΤΣ & ΝΙΜΤΣ ΧΑΤΣΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΙΕ και του ΝΙΜΤΣ επισφραγίζεται το κοινό πλαίσιο δράσεων μεταξύ των δύο φορέων, με κύριο σκοπό την συμβολή ακριβούς διάγνωσης προσυμπτωματικών ελέγχων, αλλά και την επέκταση σε νέες καινοτόμες ιατρικές πράξεις επ΄ ωφελεία του γενικού πληθυσμού.

Δήλωση Προέδρου ΔΣ/ΝΙΜΤΣ
Ταξχου ε.α κου Χατσίκα Δημητρίου:

“Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε) και του ΝΙΜΤΣ,επισφραγίζεται το κοινό πλαίσιο δράσεων μεταξύ δύο φορέων,με κύριο σκοπό τη συμβολή ακριβούς διάγνωσης προσυμπτωματικών ελέγχων,αλλά και την επέκταση σε νέες καινοτόμες ιατρικές πράξεις επ’ ωφελεία του γενικού πληθυσμού.”


Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσημη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του ΝΙΜΤΣ με σκοπό την υπογραφή μνημονίου επιστημονικής-ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Κλινικής Κυτταρολογίας του ΝΙΜΤΣ και του Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής κ’ Χημείας (ΙΘΦΧ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Παρέστησαν ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΕΘΑ ο Δντης ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ Υπτγος (ΥΙ) Κασίμος Δημήτριος, ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΣ ο Υδντης ΓΕΣ/ΔΥΓ Ταξχος (ΥΙ) Ζάχος Μάριος, ο Δντης ΓΕΣ/ΔΟΘ Ταξχος (ΠΖ) Ροιδούλης Δημήτριος,ο Δντης ΓΕΕΘΑ/ΙΔΕ καθηγητής Γιαπαλής Αριστείδης, ο Υδκτης ΚΕΕΔ Σχης (ΔΒ) Αυγουστόπουλος Στέφανος, ο Πρόεδρος ΕΑΑΣ Υπτγος ε.α. Δεβούρος, ο εκπρόσωπος του Δκτη της 1ης ΥΠΕ, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικού του Νοσοκομείου, ενώ χαιρετισμό απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής κα Μπατιστάτου Άννα. Από πλευράς ΕΙΕ παρέστη εκτός του Προέδρου η Δντρια Υπηρεσίας Υποστήριξης κα.Πετροχείλου Ιωάννα καθώς και ο Δντης του ΙΘΦΧ κος Ταγματάρχης. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΕΙΕ, ο Γενικός Δντης Συντονιστής ΝΙΜΤΣ, καθώς και οι δύο επιστημονικά υπεύθυνοι της διετούς διάρκειας (2024-2026) ερευνητικής δράσης.Τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία του μνημονίου επεξεργάστηκαν από κοινού οι νομικοί σύμβουλοι του ΝΙΜΤΣ και ΕΙΕ Υπλγός(ΝΟΜ) Λεωβάρης Ξενοφών και η κα.Αγαπάκη Δήμητρα.

Ο Πρόεδρος του ΕΙΕ Καθηγητής κος Σαρηγιάννης Δημοσθένης, ο Πρόεδρος του ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ Ταξχος εα κος Χάτσικας Δημήτριος καθώς και ο Γενικός Δντής – Συντονιστής ΝΙΜΤΣ Υπτγος (ΥΙ) Νούλης Παναγιώτης εξήραν τη διεθνώς δημοσιευμένη και βραβευμένη επιστημονική δράση των ερευνητών κκ Ριζιώτη Χρήστου, κύριου ερευνητή του ΕΙΕ και Σχη (ΥΙ) Τσιάμπα Ευάγγελου Κυτταρολόγου στο πεδίο της βιοιατρικής  τεχνολογίας με το σχεδιασμό, ανάπτυξη και πειραματική εφαρμογή καινοτόμων πλεγμάτων επί καλυπτρίδων-πλακιδίων κυτταρολογικών δειγμάτων για αναβαθμισμένη διαμερισματοποιημένη και χαρτογραφημένη μικροσκόπηση, ώστε να καθίσταται δυνατός ο προσδιορισμός και η ταυτοποίηση όλων των παθολογικών μορφών κυττάρων σε μια ταχεία σε πραγματικό χρόνο σάρωση του δείγματος.


 Η νομικά κατοχυρομένη από τον Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αυτή τεχνική θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη και άλλων εφαρμογών στα πλαίσια της σύγχρονης Ιατρικής ακριβείας (precise-evidence based medicine). Αποτελεί την πρώτη επίσημη δράση στα πλάισια του νέου πλαισίου καινοτομίας των ΕΔ με αλληλεπίδραση με εμβληματικούς φορείς όπως το ΕΙΕ.