ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η Ελλάδα ως Κράτος Δικαίου; - Άλλος παρανομεί, άλλος πληρώνει!!


 Πριν λίγες μέρες η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη γνωστή υπόθεση της διαρροής των διευθύνσεων των αποδήμων από στελέχη του Υπουργείου στην παραπάνω ευρωβουλευτή, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Η Αρχή επέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 25, 30, 32 και 33 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή να προβεί σε ενέργειες που αφορούν τη συμμόρφωση των τηρούμενων μέτρων και διαδικασιών με τον ΓΚΠΔ, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Αρχή επισημαίνει ότι οι διαπιστωθείσες παραβάσεις δεν σχετίζονται με τη διαδικασία διενέργειας της ψηφοφορίας.

Η Αρχή επέβαλε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 6 και 14 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή διαγραφής των εν λόγω δεδομένων...".

Για το πρόστιμο στην κα Ασημακοπούλου δεν μπορεί να πει κάποιος οτιδήποτε. Για το  πρόστιμο όμως στο Υπουργείο των Εσωτερικών προκύπτουν κάποια ερωτηματικά.

Ένα πρόστιμο γενικά και αόριστα στο Υπουργείο σημαίνει πως από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, δηλαδή του κράτους θα εκταμιευτούν 400 χιλ. ευρώ για να "ταμιευτούν" σε κάποιο άλλο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για κοροϊδία για την οποία κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα. Θα ήταν κατανοητό αν το πρόστιμο αφορούσε προσωπικά τους εμπλεκόμενους στο εν λόγω σκάνδαλο. Κατανοητό θα ήταν επίσης να αφορούσε τον πολιτικό τους προϊστάμενο που δεν κατάφερε να εμπεδώσει στα στελέχη τον αρμόζοντα σεβασμό στην τήρηση του νόμου.

Από τη ώρα που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, η κυβέρνηση οδήγησε σε παραίτηση  τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν τον Ιούνιο του 2023 αρμόδιος για τις εκλογές, καθώς και τον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε την κα Ασημακοπούλου από τη συμμετοχή της στις Ευρωεκλογές 2024.

Σε μια ευνομούμενη χώρα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εκτός της απομάκρυνσης από τη θέση τους θα αντιμετώπιζαν και νομικές συνέπειες για τις πράξεις τους. Τούτο θα λειτουργούσε ως παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να αντιλαμβάνονται τα στελέχη του Δημοσίου τις ευθύνες τους.

Ούτε το Υπουργείο ούτε η Αρχή φαίνεται να εξετάζουν την εξάντληση των δυνατοτήτων υπεράσπισης του Δημόσιου Συμφέροντος.

Το δε πρόστιμο της Αρχής, στον βαθμό που δεν έχει καμιά επίπτωση μοιάζει να έχει επιβληθεί για λόγους εντυπώσεων που έχουν να κάνουν με το πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι πολίτες που υποστηρίζουν την πορεία της χώρας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου με ανεξάρτητες αρχές που δεν είναι διακοσμητικές ή άλλοθι της κομματοκρατίας και της πελατοκρατίας αναθάρρησαν με τη στάση της Αρχής στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

"Επιτέλους", είπαν μια Ανεξάρτητη Αρχή στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δεν συναινεί στο "κουκούλωμα" μιας υπόθεσης που δεν τιμά την κυβέρνηση και τη χώρας μας. Η προσχηματική και ανούσια επιβολή ενός διοικητικού προστίμου στο Υπουργείο Εσωτερικών συνηγορεί στην υπόθεση πως επιβλήθηκε για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και αυτό είναι λυπηρό.

Η υπόθεση της διαρροής όμως  δεν εξαντλείται εδώ. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες πως έγινε διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών που αφορούσε την υπόθεση της διαρροής των στοιχείων.

Η ελληνική αστυνομία, μετά από ανακρίσεις, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε διάρρηξη και η καταγγελία βασίστηκε μάλλον σε σκηνοθετημένες ενδείξεις. 

Αν ισχύουν αυτά, η υπόθεση έχει ακόμη "ζουμί". Ποιοι, γιατί και με την κάλυψη ποιων χρησιμοποιούν το Υπουργείο ως τσιφλίκι; Αυτό σημαίνει πως στον βαθμό που οι  υπεύθυνοι έχουν απομακρυνθεί από τη θέση τους υπάρχουν και άλλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ για την ποιότητα λειτουργείας του κράτους δικαίου βρίσκεται πολύ χαμηλά. Τούτο φαίνεται πως οφείλεται τόσο στον τρόπο που λειτουργούν οι κυβερνήσεις αλλά και στην ποιότητα και το επίπεδο της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών. Οι υποθέσεις των υποκλοπών αλλά και της διαρροής των στοιχείων από το ΥΠΕΣ ήταν μια ευκαιρία πολλοί παράγοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Κρίμα.



πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3812708/allos-paranomei-allos-plironei/