ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ: - Μετά από τον έντονο και πολυεπίπεδο αγώνα που δώσαμε αισθανόμαστε δικαιωμένοι που εισακουστήκαμε μερικώς. - Θα είμαστε παρόντες στην συζήτηση που θα ακολουθήσει

 




Κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη ΒτΕ το σχέδιο νόμου που αφορά την ίδρυση συστήματος Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των ΑΣΕΙ, σύσταση κοινού σώματος πληροφορικής και λοιπές διατάξεις.
Στο αναφερόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας με σύσταση και αρμοδιότητες που καταγράφονται στα άρθρα 4, 5 και 10, με τίτλο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) .
Η ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου, έληξε την Δευτέρα 13 Μαϊ 2024, 10.00 ω.
Αποσύρθηκε το άρθρο 69 που σναφερόταν στις μεταθέσεις και υιοθετήθηκε μία από τις προτάσεις της ΕΑΑΣ, με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 7, η οποία και διαμορφώθηκε όπως παρακάτω :
Άρθρο 7
Απαλλαγές και προνόμια
1.Σε δάνεια που χορηγούνται στο πλαίσιο συνεπένδυσης κεφαλαίων τα οποία προέρχονται από προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαχειρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας και το Ταμείο του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, καθώς και κεφαλαίων που προέρχονται από πιστωτικά ιδρύματα, δεν επιβάλλεται η εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975 (Α’ 178) στο μέρος των κεφαλαίων που προέρχονται από τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα.
2. Οι συμβάσεις έρευνας και ανάπτυξης και οι επακόλουθες συμβάσεις προμήθειας που υλοποιούνται μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας εξαιρούνται από κάθε είδους κράτηση, πλην όσων
προβλέπονται στο άρθρο ένατο του καταστατικού του.
3. Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του παραχωρείται χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από
αυτό νομικού προσώπου κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησής του.
Διαγράφηκε η φράση "χωρίς αντάλλαγμα" και προστέθηκε στο τέλος της παραγράφου η φράση : " κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησής του".
Μετά απο τον έντονο και πολυεπίπεδο αγώνα που δώσαμε, ως Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ), για να προβάλλουμε τεκμηριωμένα τις θέσεις μας, αισθανόμαστε δικαιωμένοι που εισακουστήκαμε μερικώς. Κατά την συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα είμαστε παρόντες με αιτιολογημένες προτάσεις βελτίωσης.
ΥΓ. Στο νομοσχέδιο νομοθετείται και η επαναφορά της κράτησης 2% υπέρ ΕΛΟΑΣ, από όλες τις δαπάνες προμήθειας υλικών και εξοπλισμών του Στρατού Ξηράς, πάγιο και έντονο αίτημα της ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΣΤ" ΜΕΡΟΣ , άρθρο 76, παρ. 1(α), σελίδα 89). Η κράτηση είχε σταματήσει να γίνεται από 20ετίας, προκαλώντας στον ΕΛΟΑΣ σημαντική στέρηση εσόδων, άνω των 200 εκατομ. ευρώ