ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Οι Αστυνομικοί των 5.500 ευρώ έγιναν... των 900! - Τα έκτακτα μπόνους



 Τέλος στις ανεξέλεγκτες αποσπάσεις αστυνομικών με τεράστιο κόστος για τον προϋπολογισμό, τις οποίες πρώτο αποκάλυψε το Σin, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που περιορίζει δραστικά τόσο τις μηνιαίες αποζημιώσεις, όσο και τον συνολικό αριθμό τους, ώστε να μην εξελιχθούν σε «πληγή» για τα δημόσια οικονομικά.

Η τροπολογία που έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, «βραχυκυκλώνοντας» τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καλύπτει κενά στην αστυνόμευση με ακριβές αποσπάσεις, μειώνει δραματικά το επιτρεπόμενο μηνιαίο κόστος των αποσπάσεων, που έφτανε τα 4.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και τα περίπου 1.500 ευρώ του μισθού των αστυνομικών, που ανέβαζαν στα 5.500 ευρώ το συνολικό κόστος μηνιαίο κόστος κάθε μετακινούμενου αστυνομικού για τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, τα έξοδα διανυκτέρευσης υπήρχαν ενδείξεις ότι δεν κατέληγαν πραγματικά σε δαπάνες διαμονής σε ξενοδοχεία καταλύματα, αλλά μέσα από έκδοση εικονικών παραστατικών κατέληγαν να αποτελούν ένα έκτακτο μπόνους για τους αστυνομικούς. Ήδη, διενεργείται σχετική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και την Οικονομική Αστυνομία για αυτή την υπόθεση.

Η τροπολογία

Με βάση την τροπολογία, τα έξοδα διανυκτέρευσης μειώνονται στα 900 ευρώ, ενώ μπαίνει και πλαφόν στον αριθμό των αστυνομικών που μπορούν να μετακινούνται κάθε μήνα στα 1.000 άτομα.

Ειδικότερα, η τροπολογία με θέμα: «Δαπάνες μετακίνησης αστυνομικού προσωπικού για κάλυψη έκτακτων και απροβλέπτων αναγκών» αναφέρει ότι:

  1. Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού και των Ειδικών Φρουρών που αποσπώνται ή μετακινούνται προσωρινά, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, από την 1η.5.2024 έως και την 31η.8.2024, προς ενίσχυση των Διευθύνσεων Ασφάλειας Απικής, Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Μεταγωγών Δικαστηρίων Απικής, ορίζεται κατά ανώτατο όριο μηνιαίως σε εννιακόσια (900) ευρώ, κατά παρέκκλιση του άρθρου 37 του ν. 5079/2023 (Α 215).
  2. Σε περίπτωση μετακίνησης για χρονικό διάστημα μικρότερο του μηνός, το ως άνω ποσό μειώνεται αναλογικά βάσει των ημερών μετακίνησης.
  3. Το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού και των Ειδικών Φρουρών που βρίσκονται σε απόσπαση ή μετακίνηση κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 δεν μπορεί μηνιαίως να υπερβαίνει τον αριθμό των χιλίων (1000) ατόμων, καθ’ όλη τη χρονική περίοδο της παρ. 1.
  4. Κατά τα λοιπά, η δικαιολόγηση και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης των δαπανών οδοιπορικών εξόδων των μετακινούμενων για τις ως άνω περιπτώσεις, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες για τα οδοιπορικά έξοδα του αστυνομικού προσωπικού διατάξεις.
  5. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος οι αποσπάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και λήγουν εντός του μηνός Μαΐου 2024 για τις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής, Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και εντός του μηνός Ιουλίου 2024 για τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.

ΕΛΑΣ: Στρεβλή κατανομή προσωπικού 57.000 ατόμων

Όπως έγραψε το Σin, με αποσπάσεις εξαιρετικά υψηλού κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτονται τα κενά της Αστυνομίας στην Αττική και σε άλλες περιοχές με αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αστυνομικοί παίρνουν αποσπάσεις βραχείας διάρκειας που φθάνουν να ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος σε ποσά της τάξεως των 5.500 ευρώ.

Το διαρθρωτικό πρόβλημα της Αστυνομίας στη διαχείριση του προσωπικού, όπως εξηγούν έμπειροι αξιωματικοί, είναι η εντελώς στρεβλή κατανομή μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων και επαρχίας. Όπως έχει παραδεχθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης όταν ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του στο υπουργείο για πέμπτη φορά, «το 65% του προσωπικού βρίσκεται στην περιφέρεια, όπου εντοπίζεται το 35% της εγκληματικότητας».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, παρότι έχει εξαγγείλει τολμηρές αλλαγές στην Αστυνομία, δεν έχει κινηθεί στην κατεύθυνση της αλλαγής των κανόνων που επιτρέπουν στους αστυνομικούς να υπηρετούν για μια δεκαετία σε «μάχιμες» θέσεις και τα άλλα 20 χρόνια της θητείας τους να... αποσύρονται σε «ήσυχες» θέσεις κοντά στους τόπους καταγωγής τους.

Με προσωπικό που ξεπερνά τα 57.000 άτομα, η ΕΛΑΣ είναι στελεχωμένη καλύτερα, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, από τις περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις παγκοσμίως, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους αστυνομικούς απολαμβάνουν την... ησυχία τους σε επαρχιακές πόλεις χαμηλής εγκληματικότητας. Αστυνομικά τμήματα της Αττικής έχουν φθάσει στα όρια της παράλυσης, λειτουργώντας με 20 άτομα έναντι 100 οργανικών θέσεων, για παράδειγμα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για να αξιοποιούνται οι αστυνομικοί εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο με μεγαλύτερη διοικητική ελευθερία. Όπως έχει τονίσει «σέβεται και δεν μπορεί να στερήσει» από τους αστυνομικούς αυτό το δικαίωμα.

Για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε νευραλγικές υπηρεσίες, κυρίως στην Αττική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιτρέψει αθρόες αποσπάσεις αστυνομικών που υπηρετούν στην επαρχία, οι οποίες έχουν τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους. Ένας αστυνομικός που προσωρινά καλύπτει κάποιο κενό σε διαφορετική περιοχή κοστίζει 4.000 ευρώ τον μήνα στο Δημόσιο, κυρίως για την κάλυψη του κόστους διαμονής του σε ξενοδοχείο, δηλαδή συνολικά περί τα 5.500 ευρώ μαζί με τον μισθό του!