ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Τι χρωστούσε ο Λένιν στον Μεταξά; - Και οι απίθανες αλληλοεξαρτήσεις!!!!


 Είναι γνωστό ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και η κοινωνική κρίση που επέφερε, δημιούργησαν τις συνθήκες των μεγάλων κοινωνικών επαναστάσεων του 1917, με τελική κατάληξη την κατάληψη της εξουσίας από τους μπολσεβίκους τον Οκτώβρη του ίδιου έτους. 

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους της καθήλωσης των Ρώσων στο ανατολικό μέτωπο ήταν η υστέρηση σε σχέση με τον αντίπαλο που οφειλόταν σε έλλειψη υλικών και σύγχρονων μέσων. 

Οι υπόλοιποι σύμμαχοι στην Αντάντ δεν μπορούσαν να καλύψουν τα κενά και τις αδυναμίες γιατί δεν είχαν ευθεία φυσική επαφή με τους Ρώσους... 

Αυτό το ζήτημα προσπάθησαν να καλύψουν με την εκστρατεία στην Καλλίπολη το 1915, επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα διάδρομο φυσικής επικοινωνίας, με την έγκαιρη αδρανοποίηση της νεοτουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Η καίρια  σημασία για την έκβαση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που είχε για τα συμμαχικά συμφέροντα η υλοποίηση μιας τέτοιας προοπτικής, ερμηνεύει και τις μεγάλες υποσχέσεις προς την Ελλάδα για μεταπολεμικά κέρδη (Κύπρος, Βόρειος Ήπειρος, εντολή στη Μικρά Ασία) για να συνταχθεί με την Αντάντ.  

Και ακριβώς η προστασία της Τουρκίας από τη συμμαχική επιθετικότητα, οδήγησε τους Γερμανούς να επιχειρήσουν (με ιδιαίτερη επιτυχία) να σύρουν την Ελλάδα σε εξυπηρετική γι αυτούς ουδετερότητα, χρησιμοποιώντας όλο το φιλογερμανικό λόμπι που έξυπνα είχε διαμορφώσει και αξιοποιήσει η γερμανική κατασκοπεία... Και έτσι φτάσαμε στον Εθνικό Διχασμό.  

Η Ελλάδα υπό φιλομοναρχική διοίκηση με την αποφασιστική συμβολή του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να πάρει μέρος στη συμμαχική προσπάθεια  του 1915 ενάντια στην Τουρκία (και στη γενοκτονική πολιτική που είχε αρχίσει αρκετά πριν). Και αυτό ουδέποτε το ξέχασαν οι σύμμαχοι θεωρώντας τον Κωνσταντίνο και την παρέα του υπεύθυνους για τη συμμαχική ήττα. ) 

Το ελληνικό κενό στη συμμαχική προσπάθεια εκείνη τη στιγμή το κάλυψαν οι Ιταλοί, οι οποίοι πήραν την υπόσχεση για μεταπολεμική  εντολή στο Σαντζάκιο Σμύρνης. 

Στην Ελλάδα όμως άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου και παρότι οι συνθήκες άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο του πολέμου και πήρε μέρος σ' αυτόν, εν τούτοις οι τρομεροί άνεμοι του Διχασμού θα σαρώσουν τα κέρδη (θα διασωθεί μόνο η Δυτική Θράκη). 

Η κεμαλική προσπάθεια σε μεγάλο βαθμό θα οφείλει την επιτυχία της σε αυτά τα δεδομένα. Και σε εκείνες τις αντιφάσεις και τις λανθασμένες επιλογές, οφείλεται και όλη η σύγχρονη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη  περιοχή μας.  

Βορειότερα, η εσωτερική κατάρρευση της ρωσικής κοινωνίας οδήγησε στην 70ετή κυριαρχία μιας αυταρχικής εκδοχής του κομμουνισμού, που διαμόρφωσε όλο τον 20ο αιώνα του πλανήτη. Και στην εξέλιξη εκείνη η γερμανική κατασκοπεία συνέβαλε κατά το δοκούν, διευκολύνοντας την πλέον επαναστατική ομάδα, αυτή του Λένιν, να μεταβεί από την ευρωπαϊκή της εξορία στην επαναστατημένη Ρωσία. ....  

Ίσως και με την περίπτωση αυτή να επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά  η Θεωρία του Χάους, και οι αδιόρατες αλληλοεξαρτήσεις και αλληλοεπιρροές των φαινομένων:  «Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».



ΠΗΓΉ:https://www.ethnos.gr/history/article/307427/tixrostoyseoleninstonmetaxa