ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Υπτγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης: - "Πληροφορίες για τον χρήστη"


 Ασφαλώς πολλοί εξ υμών, του υπογράφοντος συμπεριλαμβανόμενου, λαμβάνουν διάφορα φάρμακα, καθ’ όσον η υγεία πάνω απ’ όλα και πρέπει να την προσέχουμε για να έχουμε.

  • Aπό τον Υπτγο ε.α. Χρήστο Μπολώση

Όταν λοιπόν παίρνουμε ένα φάρμακο, ιδίως για πρώτη φορά, από την Χριστίνα, όπου Χριστίνα η φαρμακοποιός μου, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να διαβάσουμε εκείνο το χαρτί, που βρίσκουμε μέσα στο κουτί και στο πάνω μέρος γράφει: «Πληροφορίες για τον χρήστη».

Εκεί λοιπόν θα διαβάσουμε ότι:

Κάποια φάρμακα δεν πρέπει να τα παίρνουμε εφόσον λαμβάνουμε το συγκεκριμένο χάπι, ας το ονομάσουμε «χοληστερονέλ». Ιδίως πρέπει να αποφεύγουμε τον συνδυασμό γκλεκαπρεβίρης/πιμπρεντασβίρης. Κάνεις τον σταυρό σου και δοξάζεις τον Θεό, που δεν πρόλαβες να πιεις το «χοληστερονέλ» σου μαζί με μια δόση  γκλεκαπρεβίρης και τούτο διότι πρόλαβες και διάβασες τις οδηγίες, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, είναι δύο σελίδες με μήκος 48 εκατοστά εκάστη.  Ήτοι συνολικώς,  περίπου ένα μέτρο οδηγίες. Όμως η δίψα σου για μάθηση έχει χτυπήσει ταβάνι και συνεχίζεις: «Αν παίρνετε το ‘’χοληστερονέλ’’, αποφύγετε να πάρετε ιτρακοναζόλη, ποσακοναζόλη, γεμφιβροζίλη, λοπιναβίρη, σοφοσμπουβίρη». Αυτό το τελευταίο μου χάλασε όλη την διάθεση και τούτο διότι ετοιμαζόμουνα να πω στο στεφάνι μου να μου ετοιμάσει ένα ουζάκι με μεζέ λίγη σοφοσμπουβίρη.

Ένα άλλο φάρμακο, ας το πούμε «καρδιοθεραπέξ», μας προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να το πάρουμε αν είμαστε υπερευαίσθητοι στην κλοπιδογρέλη. Κοίτα ρε παιδί μου και την είχα πολύ ψηλά στην συνείδησή μου την κλοπιδογρέλη. Τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος στα καλά καθούμενα. Το φυλλάδιο αυτό αποτελείται από 4 πυκνογραμμένες σελίδες μήκους 20 εκατοστών εκάστη. Ήγουν 80 πόντοι οδηγίες. Πάρε νάχεις…

Κι’ ερχόμαστε στο φάρμακο «Βιταμινέξ», που συνιστάται όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D. Αγοράζεις λοιπόν το «Βιταμινέξ» και σκέπτεσαι «Τι να διαβάσω τώρα τις οδηγίες έτσι κι΄ αλλιώς βιταμίνες είναι». Αμ δε και κούνια που σε κούναγε. Διότι αν παίρνετε φάρμακα που περιέχουν ριφαμπικίνι (καμία σχέση με τα μαγιό μπικίνι), ισονιαζίδη ή φαινυτονίνη, τότε λάβετε τα μέτρα σας, διότι η παρασκευάστρια εταιρία σας το είπε, νίπτει τας χείρας της και αμαρτίαν ουκ έχει. Διότι πού πας κύριε όταν έχεις παστωθεί με ισονιαζίδη και παίρνεις το «Βιταμινέξ»; Δεν ξέρετε ότι η εργοκαλσιφερόλη και η χοληκαλσιφερόλη έχουν σχετικά μικρό θεραπευτικό δείκτη;  Και αν δεν το ξέρετε, τότε μάλλον χρειάζεστε φροντιστήριο.

Και πάμε στο «Πιεσοτέλ». Ένα λίαν αποτελεσματικό φάρμακο, για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πιέσεως. Το φάρμακο αυτό φίλοι μου είναι πολύ καλό μεν, αλλά θέλει και πολύ μεγάλη προσοχή. Διότι την έχετε βάψει, εάν παίρνετε φάρμακα που περιέχουν διλτιαζέμη, ισοκαρβοξαζίδη, φλουοξετίνη και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Το «Πιεσοτέλ» λοιπόν είναι καλό καλό, αλλά μη το τσιγκλάτε με ινδομεθακίνες και ιβουπροφαίνες και προ παντός, ευχή και κατάρα σας δίνω,  μακριά από θειική τερμπουταλίνη. Και αυτές οι οδηγίες  είναι δύο σελίδες, μήκους 50 εκατοστών εκάστη. Ήτοι συνολικά 1 μέτρο οδηγίες (πώς λέμε πίτσα με το μέτρο;).

Ακόμη αν έχετε δυσκολία στην ούρηση, τότε το «Κατουρόλ 500» είναι ένα κι’ ένα. Όμως υπάρχουν κι΄ εδώ περιορισμοί, όπως, επί παραδείγματι, ότι δεν πρέπει να είσθε ευαίσθητοι στην φουροσεμίδη, αλλά και στην σισπλατίνη καθώς επίσης και στην ρισπεριδόνη. Να τα προσέχουμε αυτά τα πράγματα παιδιά.

Τέλος, αν ο γιατρός σας σάς βρει λίγο αχαμνό και σας συστήσει να πάρετε βιταμίνη D και συνεπώς το «Βιταμινέξ D», τότε μακριά από την χοληκαλσιφερόλη, αλλά και  τις ριφαμπικλίνη, ισονιαζίδη και προς Θεού από την φαινυτοσίνη, αν θέλετε να βγάλετε τον χειμώνα.

Ελπίζω να σας έπεισα, ότι πριν καταπιείτε οποιοδήποτε φάρμακο, είναι απαραίτητο να μελετήσετε τις οδηγίες του εσωκλείστου φυλλαδίου που φέρει τον τίτλο «Πληροφορίες για τον χρήστη». Σε καμιά περίπτωση μη τις θεωρήσετε περιττές. Μερικοί ισχυρίζονται, ότι οι εταιρίες τις βάζουν μέσα στα κουτάκια, για να μη μπορούμε μετά να ξαναβάλουμε μέσα το φάρμακο. Κουταμάρες.

Είναι και οι άλλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψη ότι αφού έτσι κι’ αλλιώς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, γιατί δεν βάζουν μέσα στα κουτάκια μια καρτούλα με τις λέξεις: «Περαστικά σας, πολλά φιλάκια» να τελειώνει η ιστορία.

Εγώ, αν με ρωτήσετε,  κλείνω προ της δεύτερη άποψη.

Έτσι  κι΄ αλλιώς,  νάμαστε όλοι καλά.


πηγή:https://www.dimokratia.gr/apopseis/574504/plirofories-gia-ton-christi/