Η κυβέρνηση δεν πιέστηκε ιδιαίτερα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και δεν είχε λόγο να ξοδέψει τώρα όλα της τα “εφόδια”. Θα το κάνει όταν θα πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές.
Από τη στιγμή που οι αγρότες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να κάνουν «εισβολή» με τρακτέρ στην Αθήνα, η κινητοποίησή τους είχε λάβει τέλος. Έτσι γίνεται με αυτές τις κινητοποιήσεις. Κορυφώνονται με εντυπωσιακό τρόπο χάριν των εντυπώσεων, αλλά επί της ουσίας σημαίνει υποχώρηση.
Δεν είναι σαφές αν η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή οι αγρότες απέσπασαν ικανοποιητικά μέτρα από την κυβέρνηση και ήδη διαφάνηκαν κάποιες τάσεις διάσπασης του μετώπου τους ή επειδή κατάλαβαν ότι σε, αυτή τη φάση, δεν επρόκειτο να αποσπάσουν κάτι περισσότερο. Πιθανότατα ισχύουν και τα δύο.
Η κυβέρνηση κατάφερε ουσιαστικά να ελέγξει το αγροτικό μέτωπο με δύο τρόπους. Πρώτον, δεν εφείσθη επαίνων για την «υπευθυνότητα» των αγροτών, επειδή δεν έκλεισαν τους δρόμους. Και, δεύτερον, ουσιαστικά ενθάρρυνε την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, γνωρίζοντας ότι έτσι θα έληγε η κινητοποίηση. Άλλωστε, η τελευταία φάση της κινητοποίησης έγινε σε αγαστή συνεργασία των αγροτοσυνδικαλιστών με την Αστυνομία, κάτι που έφερε στεναγμούς ανακούφισης στο μέγαρο Μαξίμου.
Ο διαρκώς επαναλαμβανόμενος κυβερνητικός ισχυρισμός ότι ο κρατικός Προϋπολογισμός δεν αντέχει άλλες παροχές είναι προσχηματικός. Η κυβέρνηση δεν πιέστηκε ιδιαίτερα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και δεν είχε λόγο να ξοδέψει τώρα όλα της τα «εφόδια». Θα το κάνει όταν θα πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, δηλαδή έχει πολύ χρόνο μπροστά της.
Το ενδεχόμενο να εισπράξει στις ευρωεκλογές αρνητική ψήφο από τον αγροτικό κόσμο(ο οποίος στις περσινές εκλογές είχε ψηφίσει ΝΔ σε ποσοστό 48%) υπολογίζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Πρώτον, διότι στις ευρωεκλογές συνηθίζεται ο ψηφοφόροι να στέλνουν κάποιο μήνυμα διαμαρτυρίας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα, αλλά αυτό να μην προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο, αφού στην αντιπολίτευση δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ισχυρό κόμμα για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ. Και, δεύτερον, διότι ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θέλουν να κρατήσουν αποθέματα για αργότερα, όταν θα πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές.
Αυτό είναι το νόημα των απανωτών δηλώσεων του πρωθυπουργού και υπουργών ότι «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού» και ότι «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια». Χωρίς να πιέζονται ιδιαίτερα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, δεν έχουν λόγο να ανοίξουν κι άλλο το κρατικό πουγκί. Θα το κάνουν αν πιεστούν περισσότερο σε μια άλλη κινητοποίηση και, πάντως, οπωσδήποτε όταν θα πλησιάζουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Διότι τότε οι παροχές θα έχουν εκλογικό αντίκρυσμα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση κάνει εκλογική διαχείριση και του αγροτικού προβλήματος. Ουσιαστικές λύσεις δεν δίνονται. Το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό, κάτι που το νιώθει καθημερινά και ο καταναλωτής. Αλλά οι κρίσιμες εκλογές είναι μακριά.
πηγή:https://www.news247.gr/gnomes/oi-agrotes-efigan-lefta-tha-xanaparoun-konta-stis-ekloges/?utm_source=newsshowcase&utm_medium=discover&utm_campaign=CCwQ64y9sL67kYPEARiX-4aN4bDIo7IBKkQIMBDRiO36jNP2n70BGO-Zzp-Q2YzHsQEqKggAIhDwW84pcSwDqh2YTjwaYkBfKhQICiIQ8FvOKXEsA6odmE48GmJAXw&utm_content=related